2

Eneco Act: slim verbruiken met een dynamisch tarief

Ontdek tijdens het pilootproject Eneco Act hoe jij slim kan verbruiken met een dynamisch tarief. Als beloning voor je deelname ontvang jij op het einde van de test je bespaarde bedrag. We garanderen dat je niet meer zal betalen dan volgens je huidig tariefplan. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?

Wachtlijst volzet

Hoe werkt het?

Momenteel betaal je elk uur van de dag dezelfde gemiddelde elektriciteitsprijs.

Met Eneco Act betaal je elk uur van de dag en/of nacht de groothandelsprijs voor je elektriciteit.

Je kan hierdoor tot 250 euro per jaar besparen! Om jouw besparingspotentieel te kunnen benutten, delen we elke dag tussen 14u en 15u de groothandelsprijzen per uur voor de dag erna. Je stemt je verbruik hier dan op af zodat je steeds geniet van de laagste prijzen. Op de grafiek zie je waar de grootste besparingskansen liggen. Meestal is dit van 23u tot 6u en van 13u tot 17u.Is dit project interessant voor jou?

Hoe meer elektriciteit je verbruikt (bijvoorbeeld door een warmtepomp, een elektrische wagen, …), hoe hoger je besparingspotentieel. Kan jij bovendien je verbruik plannen of verschuiven naar andere momenten? Dan is dit project extra interessant voor jou.

Meten

Om te kunnen deelnemen, heb je een digitale meter nodig. Enkel zo kennen wij jouw verbruik per uur en kan je genieten van de laagste tarieven. Voorlopig enkel mogelijk in Vlaanderen.

Afstemmen

Je bent bereid je verbruik met ons te delen via mijn.fluvius.be en af te stemmen op de groenere & goedkopere uren van de dag.

Verbruiken

Hoe groter je planbaar verbruik, hoe meer voordeel je uit dit project zal halen. Ben jij bijvoorbeeld een eigenaar van een elektrische wagen, heb je een warmtepomp of elektrische boiler thuis? Of leef je met een thuisbatterij? Dan is dit project op je lijf geschreven!

Registreer
je nu

Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Neem deel aan het Eneco Act testproject!

Aarzel niet en registreer je voor onze wachtlijst. Wij contacteren jou zo snel mogelijk om te bevestigen of je al dan niet in aanmerking komt voor dit testproject.

Wachtlijst volzet


De praktische kant

STAP 1: Inschrijving

De deelnemerslijst is momenteel volzet.

STAP 2: opstart

Wij ontvangen nu je kwartierverbruiken en simuleren daarmee de impact van het dynamisch tarief. Er verandert niets aan je contractvoorwaarden.

STAP 3: Opvolging

Elke dag delen wij de groothandelsprijs per uur voor de volgende dag. Zodat je je verbruik daarop kan afstemmen. Elke maand ontvang je inzichten over jouw verbruik. Verder verandert er niets aan je jaarafrekening en voorschotbedragen. Je blijft betalen wat je gewoon bent.

STAP 4: Beloning

Als beloning voor je deelname ontvang jij op het einde van de test (september 2022) je bespaarde bedrag. We garanderen dat je in deze testfase niet méér zal betalen dan volgens je huidig tariefplan. Extra kosten nemen wij op ons. Jouw ervaring in het project is onmisbaar in het verbeteren van Eneco Act. We peilen dan ook graag naar jouw feedback via surveys.

Veelgestelde vragen

 • Waarom dit testproject?

  Dankzij jouw ervaring leren wij welke info klanten met een dynamisch prijscontract nuttig en ondersteunend vinden. Bovendien krijgen we inzicht in het type klant dat zijn/haar verbruik het makkelijkst kan plannen. Zo krijg je als klant bij de lancering gericht advies of dit product al dan niet iets voor jou is.

 • Wat verandert er op mijn jaarafrekening?

  Niets. Er verandert verder niets aan je maandelijkse aanrekening of eindafrekening. Jij blijft betalen wat je gewoon bent volgens je huidig tariefplan. Je kan dus niets verliezen, enkel winnen! Want als je erin slaagt om te besparen tijdens de test, dan krijg je jouw besparing uitbetaald.

 • Wanneer loopt dit project?

  Het testproject loopt van 21 maart tot en met 31 augustus 2022. Je kan ook na 21 maart aansluiten, telkens starten vanaf de eerste dag van elke maand. Je moet er wel zelf voor zorgen dat je je data op tijd met ons deelt via mijn.fluvius.be: je meldt je aan op mijn.fluvius.be, activeert je verbruik (link naar de instructies) en deelt je verbruiken met Eneco (link naar de instructies). 

  Er verandert niets aan je aanrekeningen. Deze test is een simulatie bovenop je lopende energiecontract. Jij blijft betalen wat je gewoon bent volgens je huidig tariefplan. Tijdens deze periode ontdek jij zonder risico of dynamische prijzen iets voor jou zijn. Als beloning voor je deelname ontvang jij in september 2022 van ons je bespaarde bedrag.

 • Waarom is dit testproject interessant voor mij?

  Voor je portemonnee: je kan vrijblijvend testen of en hoeveel jij kan besparen met een dynamisch prijscontract. We garanderen dat je in deze testfase niet méér zal betalen dan volgens je huidig tariefplan. Op het einde betalen wij jou je besparing. Kom je duurder uit, dan betaal je geen extra kosten.

  Voor het klimaat: goedkopere momenten vallen meestal samen met de momenten waar veel groene energie beschikbaar is. Door mee te verbruiken met de groene stroom, vermijd je dat fossiele centrales moeten bijspringen. Zo verlaag je opnieuw je CO2-uitstoot en die van de mensen rond je.

 • Wie kan aan dit testproject deelnemen?

  - Klanten met een digitale meter die in Vlaanderen wonen.
  - Klanten die goed kunnen schuiven met hun verbruik (vb. klanten met thuislaadpunt, warmtepomp, elektrische verwarming of boiler).
  - Ook voor klanten met een thuisbatterij is dit interessant, de thuisbatterij helpt namelijk dure uren te overbruggen.

  Als je veel elektrische stroom nodig hebt, kan je met Eneco Act ook meer besparen Dit doe je door het verbruik van jouw grote verbruikers te verplaatsen naar daluren.

  Ook als je geen van deze toestellen hebt, kan je besparen door bijvoorbeeld je vaatwasmachine bewust op goedkopere momenten te laten draaien. Het besparingspotentieel zal dan wel lager liggen.

  • Hoe schrijf ik mij in?

   De deelnemerslijst is momenteel volzet

  • Waar kan ik terecht voor vragen en support?

   Via het adres dynamicpricing@eneco.com beantwoorden we graag jouw vragen over het testproject. Voor vragen over je huidige energiecontract kan je altijd de FAQ bekijken in My Eneco, het online contactformulier invullen of onze klantendienst contacteren.

  • Wat wordt er van mij verwacht als deelnemer?

   Het grootste deel ligt in jouw handen. Hoe vaker jij je verbruik afstemt op de uurprijzen die jij steeds de dag ervoor van ons krijgt, hoe hoger je besparingspotentieel is. Verder hou je je maandelijks verbruik handig bij via overzichten die wij jou bezorgen. Zo ben je helemaal op de hoogte van jouw evolutie in het testproject. Uiteraard zijn wij benieuwd naar jouw ervaring en feedback tijdens de test, waarvan je ons op de hoogte houdt via surveys.

  • Welke prijsformule wordt er precies getest?

   We simuleren een prijsformule met een vaste abonnementskost van € 9,5 per maand. Per verbruikte kWh betaal je de groothandelsprijs (EPEX spot) per uur en een risicopremie van 0,003€/kWh.

   Er is geen commerciële marge per kWh. Dit gaan we op het einde van de pilootperiode vergelijken met de prijs op basis van je huidige tariefplan om jouw besparing te berekenen.

  • Wanneer ken ik de prijzen per uur?

   We zetten dagelijks tussen 14u en 15u de groothandelsprijs per uur voor elk uur van de volgende dag online. Op basis van deze prijzen kan je je verbruik dan plannen en bijsturen. De pagina met de prijzen delen we je enkele dagen voor de start van het project. Je kan ze dan de rest van het project bekijken op elk moment van de dag.

  • Waarom heb ik een digitale meter nodig om deel te nemen?

   Om jouw verbruik per uur te kennen, moeten we het kunnen meten. Dit kan enkel met een digitale meter. Je moet ervoor zorgen dat Eneco jouw verbruiksgegevens op kwartierbasis ontvangt. Dit doe je als volgt: je meldt je aan op mijn.fluvius.be, activeert je verbruik (link naar de instructies) en deelt je verbruiken met Eneco (link naar de instructies).

  • Wat verandert er aan mijn meter?

   Fysiek verandert er niets aan je digitale meter. Om je verbruik te kunnen afstemmen op goedkopere momenten, hebben we nood aan jouw verbruik per kwartier. Dit activeer je zelf in het mijnFluvius portaal: je meldt je aan op mijn.fluvius.be, activeert je verbruik (link naar de instructies) en deelt je verbruiken met Eneco (link naar de instructies).

  • Waarom dynamische prijzen in deze tijden van hoge energieprijzen?

   - De hoge energieprijzen zorgen ook voor grotere besparingskansen. De prijzen zijn het sterkst gestegen tijdens de piekuren. Dit zorgt voor grotere besparingskansen wanneer je je verbruik bewust verschuift.

   - Variabele en vaste contracten hangen af van gemiddelde stroomprijzen. Door je verbruik op de marktprijs af te stemmen, heb jij zelf je prijs in handen. Zo verbruik je vooral tijdens momenten waarop de prijs onder de stroomprijs van variabele of vaste contracten valt. Zo profiteer jij van de uren met lagere prijzen.

   - Dynamische prijscontracten blijven wel risicovoller dan klassieke energiecontracten omdat je sneller blootgesteld bent aan marktschommelingen. Heb je bijvoorbeeld een contract met een vast tarief van voor de winter 2021, dan ben je beschermd tegen de huidige hoge prijzen en raden wij af om een dynamische tarief te kiezen.

  • Wat gebeurt er als ik duurder uitkom?

   We garanderen dat je in deze testfase niet méér zal betalen dan volgens je huidige tariefplan. Extra kosten nemen wij op ons. Indien je erin slaagt groener en goedkoper te verbruiken, krijg je wel een beloning. Hoe meer je bespaart, hoe hoger je beloning voor je deelname aan dit testproject. Bespaar je niet, dan gebeurt er niets. Eneco Act blijkt dan voor jou niet de beste keuze. Wij bekijken waarom en gebruiken dit om bewust advies te leveren aan onze klanten wanneer Eneco Act officieel beschikbaar wordt.

  • Ik krijg bij Eneco al groene energie, hoe kan Eneco Act dan zorgen dat mijn CO2-voetafdruk verlaagt?

   Jij hebt inderdaad al gekozen voor groene energie bij Eneco waardoor jouw CO2-bijdrage sowieso minimaal is. Helaas wekken andere producenten nog veel elektriciteit op uit CO2-intensieve bronnen, de zogenaamde grijze stroom. De groene en grijze stroom komen samen op het net en het is deze stroommix die uit jouw stopcontact komt. Op momenten wanneer er veel wind en zon is, wordt er veel groene stroom opgewekt. Hierdoor is de stroommix een pak groener (minder CO2/kWh). Dit zijn typisch ook de goedkoopste momenten van de dag. Op momenten van hoog energieverbruik of wanneer er weinig zon en wind is, moeten er fossiele centrales ingeschakeld worden. Op zo’n momenten is de stroommix een pak grijzer (meer CO2/kWh) en de prijs typisch een pak hoger.

   Via Eneco Act verschuif je je verbruik naar de groene én goedkopere momenten. Hoe meer mensen dit doen, hoe minder de fossiele centrales moeten draaien. Zo zijn we weer een stapje dichter bij een groene toekomst!