2

Btw-verlaging van 21% naar 6%

De btw voor elektriciteit en gas gaat van 21% naar 6%. Deze verlaging ging in op 1 maart 2022 voor elektriciteit en is van toepassing t.e.m. 31 maart 2023. De btw-verlaging op gas gaat in vanaf 1 april en loopt eveneens tot en met 31 maart 2023. Voor klein-zakelijke klanten geldt de btw-verlaging enkel op gas vanaf 1 augustus 2022 tot 31 maart 2023. Lees hier de meest gestelde vragen over deze verlaging.

Wat moet ik nu doen?

Helemaal niets. De btw-verlaging wordt automatisch doorgevoerd op je voorschotfacturen (vanaf april) en op je afrekeningsfacturen.

Veelgestelde vragen

 • Wat moet ik doen om van deze BTW-verlaging te genieten?

  Helemaal niets. Eneco maakt het jou gemakkelijk en doet al het nodige. We zorgen ervoor dat de btw-verlaging automatisch wordt doorgevoerd op je voorschotfacturen (vanaf april) en op je afrekeningsfacturen. Je hoeft ons hiervoor niet te contacteren, wij regelen dit voor jou.

 • Vanaf en tot wanneer is de btw-verlaging van toepassing?

  Het verlaagd btw-tarief is van toepassing op het verbruik van elektriciteit vanaf 1 maart 2022 tot en met 31 maart 2023. De btw-verlaging op gas gaat in vanaf 1 april en loopt eveneens tot en met 31 maart 2023. Voor klein-zakelijke klanten geldt de btw-verlaging enkel op gas vanaf 1 augustus 2022 tot 31 maart 2023.

 • Welke invloed heeft de btw-verlaging op mijn factuur?

  Volgens de laatste gegevens van de Vlaamse energieregulator, de VREG, komt de gemiddelde btw op elektriciteit vandaag neer op 294 euro per jaar. Aan een tarief van 6 procent is dat 84 euro. Dat betekent dat je op vier maanden tijd 70 euro minder zou betalen. Dit zou mogelijks kunnen oplopen tot 100 euro. Het exacte effect is afhankelijk van ieders verbruik.

  De btw-verlaging op gas: die gaat van 21 naar 6%, een korting met 15 procentpunten. Dat heeft als gevolg dat je 12,4%­minder moet betalen voor gas. En dat zes maanden lang, van 1 april t.e.m. 30 september 2022. Hoeveel bespaar ik dan in ­euro's? Dat hangt af van jouw situatie. Gezin A bestaat uit vier ­personen: twee ouders en twee kinderen. Ze wonen in een vrijstaand huis. Volgens energie­regulator VREG verbruikt zo'n ­gezin 23.260 kWh gas per jaar. Als het in januari een duur gas­contract afsloot, ­betaalt het nu ­elke maand gemiddeld een voorschot van 305 euro. Als deze ­mensen een oud contract hebben (van bijvoorbeeld een halfjaar ­geleden), betalen ze 115,07 euro per maand. De btw-verlaging ­levert voor het dure contract een ­korting van 37,8 euro op. Op zes maanden wordt dat 226,9 euro. Voor het oude, goedkope contract is er een daling met 14,3 euro op maandbasis, of 85,6 euro voor een halfjaar.

 • Wie heeft er recht op de tijdelijke btw-verlaging naar 6%?

  Je geniet van de tijdelijke btw-verlaging als je bij ons een particulier contract hebt. Ben je een klein-zakelijke klant, dan is voor jou enkel de btw-verlaging op aardgas van toepassing. Voor elektriciteit blijft 21% btw gelden.

 • Is de tijdelijke btw-verlaging ook van toepassing op de levering van aardgas of stookolie?

  Ja. Voor particulieren gaat deze in vanaf 1 april en voor klein-zakelijke klanten vanaf 1 augustus. De btw-verlaging is geldig tot 31 maart 2023.

  • Ik heb een budgetmeter. Is de tijdelijke btw-verlaging ook voor mij van toepassing?

   Ja, ook bij een budgetmeter heb je recht op de tijdelijke btw-verlaging van 6%.

  • Ik heb recht op het sociaal tarief. Geldt deze maatregel ook voor mij?

   Ja, ook als je recht hebt op het sociaal tarief geniet je van de tijdelijke btw-verlaging van 6%.

  • Is dit enkel voor nieuwe klanten of ook voor bestaande klanten?

   Ja, de btw-verlaging is geldig voor bestaande en nieuwe contracten.

  • Hoe splitsen jullie mijn verbruik op tussen 21% en 6% op de afrekeningsfactuur?

   We splitsen je verbruik op in 3 periodes: voor de btw-verlaging, tijdens de btw-verlaging en na de btw-verlaging. Voor elektriciteit is dit dus een periode voor 1 maart 2022, een periode vanaf 2 maart 2022 tot 31 december 2022 en een periode vanaf 1 januari 2023. De opsplitsing van je vebruik doen we op basis van verbruiksprofielen die de netbeheerder opmaakt. Dit gebeurt automatisch, je hoeft dus geen meterstanden door te geven.

   Voor aardgas splitsen we je verbruik op vanaf 1 april 2022 voor particuliere en vanaf 1 augustus 2022 voor klein-zakelijke klanten, beide tot 31 december 2022.

  • Ga ik door deze veranderingen wel tijdig mijn facturen krijgen?

   Het zou kunnen dat je facturen enige vertraging oplopen. Maar maak je geen zorgen, je eindafrekening of je voorschotfactuur komt er sowieso aan.

  • Geldt deze btw-verlaging enkel op het energiegedeelte van mijn factuur?

   Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt voor alle onderdelen van de elektriciteits- en gasfactuur met betrekking tot de levering van elektriciteit en gas die onderworpen zijn aan de btw. Concreet wil dat zeggen:

   - de eigenlijke energiekost (KWh prijs)
   - nettarieven (distributie- en transmissiekosten)
   - taksen, toeslagen en heffingen

  • Ik heb naast mijn hoofdverblijfplaats ook een vakantiewoning in België. Geldt de btw-verlaging ook voor mijn vakantiewoning?

   Ja, ook voor vakantiewoningen in België is de btw-verlaging van toepassing. Staat de woning op naam van je zaak, dan is enkel de btw-verlaging op aardgas van toepassing.

  • Waarom werd mijn voorschotbedrag aangepast?

   Gezien de tijdelijke verlaging van de btw naar 6% op elektriciteit en gas hebben onze systemen automatisch het voorschotbedrag aangepast. Hier wordt immers ook de btw in verwerkt. Uiteraard kan je altijd zelf het voorschotbedrag terug naar het voormalig bedrag zetten via My Eneco.