2

Btw-verlaging van 21% naar 6%

De btw voor elektriciteit en gas gaat van 21% naar 6%. Deze verlaging ging in op 1 maart 2022 voor elektriciteit en is van toepassing t.e.m. 30 september 2022. De btw-verlaging op gas gaat in vanaf 1 april en loopt eveneens tot en met 30 september 2022. Lees hier de meest gestelde vragen over deze verlaging.

Wat moet ik nu doen?

Helemaal niets. De btw-verlaging wordt automatisch doorgevoerd op je voorschotfacturen (vanaf april) en op je afrekeningsfacturen.

Veelgestelde vragen

 • Wat moet ik doen om van deze BTW-verlaging te genieten?

  Helemaal niets. Eneco maakt het jou gemakkelijk en doet al het nodige. We zorgen ervoor dat de btw-verlaging automatisch wordt doorgevoerd op je voorschotfacturen (vanaf april) en op je afrekeningsfacturen. Je hoeft ons hiervoor niet te contacteren, wij regelen dit voor jou.

 • Vanaf en tot wanneer is de btw-verlaging van toepassing?

  Het verlaagd btw-tarief is van toepassing op het verbruik van elektriciteit vanaf 1 maart 2022 tot en met 30 september 2022. De btw-verlaging op gas gaat in vanaf 1 april en loopt eveneens tot en met 30 september 2022.

 • Welke invloed heeft de btw-verlaging op mijn factuur?

  Volgens de laatste gegevens van de Vlaamse energieregulator, de VREG, komt de gemiddelde btw op elektriciteit vandaag neer op 294 euro per jaar. Aan een tarief van 6 procent is dat 84 euro. Dat betekent dat je op vier maanden tijd 70 euro minder zou betalen. Dit zou mogelijks kunnen oplopen tot 100 euro. Het exacte effect is afhankelijk van ieders verbruik.

  De btw-verlaging op gas: die gaat van 21 naar 6%, een korting met 15 procentpunten. Dat heeft als gevolg dat je 12,4%­minder moet betalen voor gas. En dat zes maanden lang, van 1 april t.e.m. 30 september 2022. Hoeveel bespaar ik dan in ­euro's? Dat hangt af van jouw situatie. Gezin A bestaat uit vier ­personen: twee ouders en twee kinderen. Ze wonen in een vrijstaand huis. Volgens energie­regulator VREG verbruikt zo'n ­gezin 23.260 kWh gas per jaar. Als het in januari een duur gas­contract afsloot, ­betaalt het nu ­elke maand gemiddeld een voorschot van 305 euro. Als deze ­mensen een oud contract hebben (van bijvoorbeeld een halfjaar ­geleden), betalen ze 115,07 euro per maand. De btw-verlaging ­levert voor het dure contract een ­korting van 37,8 euro op. Op zes maanden wordt dat 226,9 euro. Voor het oude, goedkope contract is er een daling met 14,3 euro op maandbasis, of 85,6 euro voor een halfjaar.

 • Wie heeft er recht op de tijdelijke btw-verlaging naar 6%

  Je geniet van de tijdelijke btw-verlaging als je bij ons een residentieel of particulier contract hebt afgesloten, dus als je een privé-consument bent (of een natuurlijk persoon in meer juridische termen). Ben je een bedrijf of heb je een ondernemingsnummer? Dan is de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% niet van toepassing en blijft het btw-tarief op 21% gehandhaafd.

 • Is de tijdelijke btw-verlaging ook van toepassing op de levering van aardgas of stookolie?

  Ja. Alleen gaat deze pas in vanaf 1 april in tegenstelling tot de btw-verlaging op elektriciteit die ingaat op 1 maart. Ze blijven beide geldig t.e.m. 30 september 2022.

  • Ik heb een budgetmeter. Is de tijdelijke btw-verlaging ook voor mij van toepassing?

   Ja, als je een residentiële of particuliere klant bent, heb je ook bij een budgetmeter recht op de tijdelijke btw-verlaging van 6%.

  • Ik heb recht op sociaal tarief. Kan ik tijdens de overstap dit tarief krijgen?

   Ja, je kan tijdens de overstap naar het nieuwe datasysteem nog steeds sociaal tarief krijgen. De verwerking van je aanvraag kan vertraging oplopen. De toekenning van het sociaal tarief gaat natuurlijk wel gewoon in vanaf de datum waarop je er recht op hebt.

  • Is dit enkel voor nieuwe klanten of ook voor bestaande klanten?

   De tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit en gas van 21% naar 6% geldt voor alle residentiële of particuliere klanten.

  • Voor je elektriciteitsfactuur: hoe wordt mijn verbruik op de eindafrekening of -factuur opgesplitst tussen 21% en 6%?

   Jouw verbruik wordt automatisch opgesplitst op basis van verbruiksprofielen die door de distributienetbeheerders worden opgemaakt. Je hoeft hiervoor geen stappen te ondernemen en dus ook geen meterstanden door te geven. Dit gebeurt volledig automatisch. Op de afrekeningsfactuur zal het verbruik opsplitst worden in drie periodes:

   - jouw verbruik vóór 1 maart 2022 (met een btw-tarief aan 21%)
   - jouw verbruik vanaf 1 maart 2022 tot en met 30 september 2022 (met een btw-tarief aan 6%)
   - jouw verbruik vanaf 1 oktober 2022 (met een op dat moment geldend btw-tarief)

  • Voor je gasfactuur: hoe wordt mijn verbruik op de eindafrekening of -factuur opgesplitst tussen 21% en 6%?

   Jouw verbruik wordt automatisch opgesplitst op basis van verbruiksprofielen die door de distributienetbeheerders worden opgemaakt. Je hoeft hiervoor geen stappen te ondernemen en dus ook geen meterstanden door te geven. Dit gebeurt volledig automatisch. Op de afrekeningsfactuur zal het verbruik opsplitst worden in drie periodes:

   - jouw verbruik vóór 1 april 2022 (met een btw-tarief aan 21%)
   - jouw verbruik vanaf 1 april 2022 tot en met 30 september 2022 (met een btw-tarief aan 6%)
   - jouw verbruik vanaf 1 oktober 2022 (met een op dat moment geldend btw-tarief)

  • Ga ik door deze veranderingen wel tijdig mijn facturen krijgen?

   Het zou kunnen dat je facturen enige vertraging oplopen. Maar maak je geen zorgen, je eindafrekening of je voorschotfactuur komt er sowieso aan.

  • Geldt deze btw-verlaging enkel op het energiegedeelte van mijn factuur?

   Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt voor alle onderdelen van de elektriciteits- en gasfactuur met betrekking tot de levering van elektriciteit en gas die onderworpen zijn aan de btw. Concreet wil dat zeggen:

   - de eigenlijke energiekost (KWh prijs)
   - nettarieven (distributie- en transmissiekosten)
   - taksen, toeslagen en heffingen

  • Ik heb net (in maart 2022) een nieuw contract getekend. Geldt deze maatregel ook voor mij?

   Ja. Indien je een contract hebt getekend als residentiële of particuliere klant, geniet je ook van het tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6%.

  • Ik heb naast mijn hoofdverblijfplaats ook een vakantiewoning in België. Kan ik ook genieten van het verlaagd btw-tarief voor mijn vakantiewoning?

   Indien je een residentiële of particuliere klant bent, zal je ook genieten van het verlaagd btw-tarief voor je vakantiewoning.

  • Waarom werd mijn voorschotbedrag aangepast?

   Gezien de tijdelijke verlaging van de btw naar 6% op elektriciteit en gas hebben onze systemen automatisch het voorschotbedrag aangepast. Hier wordt immers ook de btw in verwerkt. Uiteraard kan je altijd zelf het voorschotbedrag terug naar het voormalig bedrag zetten via My Eneco.