2

De attracties van Plopsaland draaien op groene energie.

19/08/2022 | Verschenen in Duurzaamheid

eneco-samen-omschakelen-plopsa-anubis-header-970x540px.jpg

‘Plopsa For Nature’. Dat is de slogan waarmee Plopsa zijn duurzaamheidsambities duidelijk in de verf zet. En dat doet het met meer dan woorden alleen. Duurzaamheid staat centraal in alle bedrijfsactiviteiten. Naast de vele ambitieuze toekomstplannen, heeft de Plopsa-groep de voorbije jaren al heel wat stappen gezet om zijn steentje bij te dragen aan een groenere toekomst.

Zo glijd je in de Boomstammetjes op gerecupereerd water. De Piratenboot drijft dan weer op zonne-energie. En ook de allernieuwste 'The Ride to Happiness by Tomorrowland' draait volledig op de energie van de zon. Maar Plopsa wil meer: het installeerde een efficiënte WKK-oplossing (warmtekrachtkoppeling), stimuleert duurzame mobiliteit, gebruikt milieuvriendelijk papier met een FSC-label en voerde een uitgekiend recyclageplan in voor zijn pret- en waterparken. Kortom, Plopsa doet het nu!

Met de energie van de zon

Alle Plopsa-parken zijn van zonnepanelen voorzien. Daarvoor werkt de groep samen met Eneco. “Vooral de dynamische down to earth-mentaliteit van Eneco sprak ons aan om ons te helpen bij de volgende duurzame stap. Ze zijn niet voor niets een voortrekker op het vlak van duurzame energie”, vertelt Plopsa. “Wie pretpark zegt, zegt bruisende energie. En die stroomt voortaan door Plopsa dankzij zonnepanelen van Eneco.” Maar daar stopt het niet voor Plopsa. Het bedrijf overweegt nu ook de installatie van eigen windturbines.

Duurzame mobiliteit

Samen met Eneco rustte Plopsa zijn parken bovendien uit met laadpunten voor elektrische wagens. Natuurlijk zijn de parken ook perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is dus altijd een groene manier om op bezoek te komen!

Meisje en jongen op een achtbaan in Plopsaland

Doordacht afvalbeheer

Van al die pret in de Plopsa-parken krijg je honger en dorst. En dat betekent afval. Plopsa: “We zijn een van de voorlopers op het vlak van doorgedreven afvalbeheer. Als je bij ons een drankje in een blikje of petfles koopt, betaal je een waarborg van 25 cent. Lever je de verpakking terug in, dan krijg je die waarborg terug. Zo kunnen we perfect recycleren. We gaan ook overstappen op kartonnen rietjes en borden en bekers van 100% gerecycleerd materiaal. En de plastic zakjes in onze shops zullen op termijn helemaal verdwijnen. Dat is de nieuwe norm”.

Hier stopt het niet

Tot slot zet Plopsa ook sterk in op waterzuivering en -kwaliteit. De pretparken verbruiken immers heel veel water. “We bekeken hoe we dat waterverbruik naar beneden konden krijgen. Zeker voor ons waterpark Plopsaqua De Panne. We installeerden een eigen waterzuiveringsinstallatie, om zoveel mogelijk water te kunnen hergebruiken.”

Duurzaamheid is dus volop aan de gang bij Plopsa. En het is duidelijk ook iets waar de bezoekers van wakker liggen. “Zo kregen we onlangs nog een brief om te vragen waarom de verlichting brandde terwijl het niet donker was. Het is een trend die we opmerken en waar we een echt antwoord op moeten geven”, aldus de mensen bij Plopsaland.