2

Medewerkers Volvo Car Gent participeren in zonnepanelenpark

De eerste volledig elektrische auto van Volvo wordt volgend jaar in de Gentse Volvo-fabriek gebouwd. Een deel van de energie die de Gentse fabriek voor haar productie gebruikt, wordt opgewerkt uit 8.800 zonnepanelen van Eneco. Die pronken op de bedrijfsgebouwen van Volvo Car Gent mede dankzij hun medewerkers. Zij participeerden in onze crowdlending, waardoor ze genieten van een mooi rendement voor hun investering.

Eneco-samen-omschakelen-Volvo-Management-header-970x540px.jpg

Volvo Car Gent wil tegen 2025 klimaatneutraal zijn. Als mensgerichte organisatie en premium merk vinden ze dat niet meer dan normaal. “Het is de kern van onze activiteiten. We willen die onder de meest duurzame omstandigheden uitvoeren. Ons doel? Onze negatieve impact op het milieu en het klimaat zo klein mogelijk houden. Daarom stimuleren en promoten we volop duurzame initiatieven”, vertelt Barbara Blomme, Communication Manager bij Volvo Car Gent.

Medewerkers betrekken

Een van de duurzame initiatieven is de aanleg van een zonnepanelenpark op de bedrijfsgebouwen. Maar niet zonder de Volvo Car Gent-medewerkers te betrekken bij het project met Eneco. “We wilden hen de kans geven om te participeren. Zij konden kiezen uit vier verschillende investeringsbedragen: 250 euro (minimumbedrag), 500 euro, 750 euro of 1.000 euro (maximumbedrag). Waarom een maximumbedrag? Zo kregen meer medewerkers de kans om deel te nemen. Ze lenen het bedrag van hun keuze voor zes jaar aan Eneco. Na afloop krijgen ze hun geïnvesteerde bedrag integraal terug. Mét daarnaast een jaarlijks brutorendement van 4%.”Duurzaamheidsgedachte leeft

Volvo Car Gent vindt het belangrijk om medewerkers mee te laten participeren in het zonnepanelenproject. Sterker nog. Het was zelfs een heel grote reden om effectief van start te gaan. “Wij willen dat de duurzaamheidsgedachte en -instelling ook bij onze eigen medewerkers leeft. En dat ze zich bewust zijn van het belang ervan in onze snel evoluerende sector. Participatie in een dergelijk project kan hiervoor zorgen. We hadden een deel grote believers, maar ook een deel dat in het begin argwanend was. Via uitgebreide Q&A’s en infosessies zagen ze uiteindelijk toch het belang om te participeren in onze 8.800 zonnepanelen. De reacties? De medewerkers die participeerden, klonken tevreden! We zijn zelfs nog een stap verder gegaan en hebben ook al de omwonenden van de fabriek de kans gegeven om mee te participeren!”Volvo schakelt versnelling hoger

Naast het zonnepark ondernam Volvo Car Gent nog meer initiatieven voor het klimaat. De autobouwer wekt groene energie op via waterkrachtcentrales. “Maar we produceren ook energie via drie windturbines. De levering van groene warmte gaat via het warmtenet Stora Enso. Daarnaast verwerken we ‘lost plastic’ zoals dopjes en inlegbakjes tot nieuwe producten, zoals verkeerspaaltjes.”

Facts & Figures

  • 8.800 zonnepanelen op de daken van Volvo Car Gent-bedrijfsgebouwen
  • De zonnepanelenpanelen produceren jaarlijks minimaal 5,4 procent van het totale elektriciteitsverbruik van de Gentse fabriek.
  • De zonnepalen zijn goed voor een besparing van minstens 200.000 euro per jaar.
  • Tegen 2025 wil Volvo Car Gent volledig klimaatneutraal produceren.

Omschakelen in uw organisatie

Meer weten over wat omschakelen kan betekenen voor uw organisatie? Klik hier en we nemen contact met u op.

Neem contact op