2

Onze formules voor elektriciteit en aardgas

*Aanbod geldig vanaf 01/06/2023 en, binnen de grenzen van de beschikbare gas- en/of elektriciteitsvolumes voorzien voor dit product, uiterlijk tot en met 30/06/2023. Zie de bijzondere voorwaarden van het aanbod op de tariefkaart .

zon_wind_winter_1000x541px.jpg

Onze tarieven voor groene elektriciteit

Tarief berekenen voor elektriciteit
EVD0003563_c73de.jpg

Onze tarieven voor aardgas

Tarief berekenen voor aardgas

Waarom kiezen voor Eneco?

Omdat je zo het verschil maakt voor de generatie van morgen. Je kiest namelijk voor de 100% groene stroom uit zon en wind. Bouwen we samen aan een mooiere toekomst voor onze kinderen?

Veelgestelde vragen

  • Er staat dat Eneco 100% groene stroom levert, waar komt dat vandaan?

    We leveren 100% groene stroom die is opgewekt door zonne- en windenergie. Ontdek hier de verschillende duurzame energiecentrales die we vandaag bezitten.

  • Hoe is de elektriciteitsprijs samengesteld?

    De elektriciteitsprijs bestaat uit vier onderdelen:

    1. de energiekost
    2. de transportkost
    3. de distributiekost
    4. en de wettelijke taksen en bijdragen 
    1. Energiekost
      De elektriciteitsleverancier bepaalt enkel de energiekost. Deze kost dekt onder andere de inkoop van elektriciteit op de groothandelsmarkt en de administratieve kosten (facturatie, klantendienst, …). Deze energiekost kan vast of variabel zijn, afhankelijk van het door u gekozen Eneco-product. 
    1. Transportkost
      De transportkost is de vergoeding voor het transport van de elektriciteit over het hoogspanningsnet. Deze kost wordt goedgekeurd door de federale overheidsinstantie CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en van het Gas) en is dezelfde voor alle energieleveranciers. 
    1. Distributiekost
      De distributiekost (distributienettarief) is de vergoeding voor de distributienetbeheerder voor het vervoer van de elektriciteit over zijn netwerk naar u als verbruiker. Alle energieleveranciers moeten deze kost doorstorten aan de distributienetbeheerders. Ook deze kost wordt goedgekeurd door de CREG en is identiek voor alle energieleveranciers. 
    1. Wettelijke taksen en bijdragen
      De federale en gewestelijke overheden leggen aan alle verbruikers en energieleveranciers bepaalde taksen en bijdragen op. De opbrengsten worden gebruikt om zaken van algemeen belang te financieren. De inning van deze taksen en bijdragen wordt aan de energieleveranciers toevertrouwd.
  • Wat is nachttarief? En wanneer is dit van toepassing?

    Nachttarief is van toepassing op elektriciteit en geldt enkel als je in het bezit bent van een dubbelvoudige meter.

    Hierbij factureren we je aan het dag- en nachttarief. De consumptie van energie tijdens de daluren is voordeliger in vergelijking met de piekuren.  

    Wanneer deze periodes in elkaar overgaan is afhankelijk van je distributienetbeheerder. Dit is ofwel van 21 tot 6u of van 22 tot 7u. Alle uren op zaterdag en zondag zijn steeds daluren, voor feestdagen geldt dit niet.

    Je vindt meer informatie op de website van Fluvius.

  • Welk product past het best bij mij: elektriciteit vast of variabel?

    Dit hangt af van 2 factoren:

    • Er zitten geen risicopremies vervat in het variabele elektriciteitsproduct. Dit betekent dat het variabele product steeds beter geprijsd zal zijn op de moment dat je het vergelijkt met het vaste product. Als je kiest voor het variabele product neem je dus een risico in die zin dat je pas na afloop van een periode weet of je daadwerkelijk de juiste keuze hebt gemaakt.
    • Ook je verbruik speelt een rol. De vaste vergoeding voor het variabele product ligt namelijk hoger dan die voor het vaste product. Het variabele elektriciteitsproduct is voornamelijk interessant voor mensen die boven het gemiddelde verbruiken: meer dan 3,5 MWh per jaar aan elektriciteit.
  • Waar kan ik de huidige tarieven terugvinden?

    Je kan hier de tarieven voor de huidige maand terugvinden. Tip: ben je al klant? Dan kan je via My Eneco de tariefkaart bekijken die op jouw contract van toepassing is.

Nog steeds geen antwoord?

Vul dit veld in

Of bezoek hulp en contact voor alle hulplijnen