Pittige energiefactuur? Doe zoals in ‘Mijn Restaurant’ en kook energiezuiniger
In ‘Mijn Restaurant’ strijden duo’s om hun eigen restaurant en dat draait om méér dan lekker eten serveren. Want een restaurant moet rendabel zijn. De duo’s leren de kosten dus onder controle te houden en dat betekent ook: energiezuinig zijn. Achter de schermen monitoren ze hun verbruik, maar er zijn nog manieren om in en rond de keuken minder energie te verslinden. Pas jij ze al toe?
De duo’s hebben het al door: er komt meer kijken bij een restaurant dan lekker koken en bordjes op tafel zetten. Om te zorgen dat elke zaak een toekomst heeft, moeten de duo’s grip op hun kosten krijgen. Belangrijk aspect daarvan? Slim met energie omspringen. Da’s beter voor het milieu en voor hun bankrekening.
Achter de schermen houdt elk duo daarom zijn verbruik in de gaten met de Eneco app. Die vertaalt de informatie uit hun digitale meter naar handige inzichten: hoeveel energie verbruiken ze per categorie en slurpt de keuken niet te veel centjes op? Of welke sluipverbruikers zijn er?
Met die info gaan de koppels aan de slag om hun verbruik te drukken. Gelukkig kan je al met simpele ingrepen energie besparen in en rond de keuken. Dingen die zowel een echte chef als jij, gewoon thuis, kunnen toepassen.
Recepten die je rijk maken
Je staat er niet bij stil, maar witloofrolletjes met ham en kaas vreten meer energie dan een smeuïge risotto. Een recept dat meerdere potten op het vuur én de oven vereist doet je energiefactuur steviger aantikken dan een salade of een ‘no-bake’ dessert. Het is dus slim om energiezuinige recepten in je vaste rotatie van gerechten te hebben.
Denk dan aan recepten die je in één pan kan klaarmaken, zoals een noedelgerecht in de wok, een stoofpot op het vuur of een ‘traybake’ in de oven, waarbij je alles op één bakplaat gaart. Pasta’s komen ook in aanmerking, want je kan de pasta en groenten samen in het kookwater garen, om ze nadien af te werken met tomatensaus, kruidenkaas of wat je maar wil.
Slim, chef
Wat je ook kookt, je kan met een paar tweaks de impact op je elektriciteitsfactuur een tikje milder te maken. ‘Batch cooking’ spaart je tijd en geld: door van één gerecht een grote portie te maken, kan je de keuken enkele avonden onaangeroerd laten. Een grote pot spaghettisaus leent zich voor pasta-avonden, maar ook een pizzabaguette als lunch, gevulde paprika’s en een croque bolognese. Een reuzeportie chili con carne kan nog voor nacho’s in de oven, quesadilla’s of breakfast burrito’s dienen.
Profiteer telkens je kookt ook van restwarmte. Zet je oven of fornuis vijf minuten voor het einde van de kooktijd uit: je eten zal even gaar zijn, je verbruik een pak minder. Je kan de warmte van je oven daarnaast optimaal benutten door niet voor te verwarmen. Alleen bij pizza’s desserts of broden die moeten rijzen, is dat nuttig, alle andere maaltijden kunnen vanaf seconde één van de warmte profiteren. Ook leuk: zet je oven open eens je bereiding klaar is. Dat is gratis warmte om je huis mee op te warmen.
Wat het fornuis betreft, zit het ’m in efficiëntie. Gebruik het kleinste vuurtje als je een kleine pot opwarmt en zet een deksel op de pot om alles sneller te laten gaan: zo verbruik je twee tot drie keer minder. Een zacht of middelhoog vuur vraagt immers minder energie. Nog efficiënter is de microgolfoven, die warmt voeding sneller op en verbruikt zo minder dan het fornuis én de oven. Wist je dat je zelfs pasta of aardappelen in de magnetron kan koken?
Tem je toestellen
Natuurlijk is het slim om op het energielabel te letten als je een keukentoestel koopt. Met een koel-vriescombinatie met label A bespaar je over de hele levensduur 750 euro in energiekosten ten opzichte van een toestel met label F.
Maar ook in het dagelijkse gebruik bespaar je met kleine gewoontes veel centen. Laat je iets ontdooien? Zet het in de koelkast, want door de extra koelte moet die minder hard werken. Omgekeerd laat je warme restjes afkoelen voor ze de ijskast in gaan. Stel de temperatuur van je koelkast ook in op 4° Celsius: elke graad kouder zorgt voor 5 procent meer verbruik. En zet ’m niet in de buurt van warmtebronnen, zoals radiatoren of de oven.
Wordt het in je huis warmer dan 25 graden? Zet je koelkast dan op 10 centimeter van de muur: zo kan die zijn warmte makkelijker afgeven. Op reis? Laat je ijskast niet leeg achter en vul die met flessen, want een geplunderde koelkast verbruikt meer. Het liefst laat je hem voor drie vierden gevuld, hetzelfde geldt trouwens voor de diepvries.
Het laatste wat je elke dag voor bedtijd kan doen? Apparaten in je woonkamer of keuken unpluggen. Een koffiezetapparaat dat je in het stopcontact laat zitten, verbruikt per jaar zes extra euro’s. En daar komt nog je airfryer, keukenrobot, televisietoestel en eeuwige smartphoneoplader in de contactdoos bij. Handig is om alles te centraliseren in een stekkerdoos met schakelaar: één druk op de knop en alles staat echt uit.

