2

Hoe bepalen we je voorschot bij een variabel tarief?

Als je een variabel tarief hebt, volgt jouw energieprijs de schommelingen van de groothandelsmarkt van elektriciteit en/of aardgas. Onze inschatting van jouw voorschotfactuur houdt rekening met deze prijsschommelingen. Ook andere factoren zoals jouw energieverbruik en het moment van je meteropname spelen een rol.

Met een juist ingeschatte maandelijkse voorschotfactuur spreid je de betaling van je energiekosten en vermijd je dat je de hele som of een groot deel ervan in één keer moet betalen. Zo vermijd je verrassingen op je jaarafrekening.

Hieronder vind je meer informatie over hoe we jouw voorschotbedrag berekenen.

Hoe wordt mijn voorschot berekend bij een variabel tarief?

Een variabel tarief volgt de energieprijzen van de groothandelsmarkt. Stijgen de prijzen, dan zal je meer betalen, dalen de prijzen, dan profiteer jij hier onmiddellijk van.

Bij je jaarafrekening – of als je net klant bent geworden – doen we een zo goed mogelijke voorspelling van jouw voorschotbedrag op basis van volgende 3 parameters:

 1. Je verwachte energiekost: Hiervoor kijken we naar de verwachte energieprijzen op de groothandelsmarkt.

 2. Je geschat energieverbruik: Hiervoor kijken we naar je historisch verbruik van de laatste 3 jaren.

 3. Het aantal maanden tot je eindafrekening. Hierbij houden we ook rekening met het aantal "warme" (goedkope) en "koude" (duurdere) maanden die nog resten tot je volgende eindfactuur.

Waarom wordt mijn voorschot aangepast voordat ik mijn afrekening krijg?

Dat heeft 2 grote redenen:

 1. Je verwachte energiekost is moeilijk te voorspellen als je een variabele energieprijs hebt. In een erg stabiele markt merk je hier weinig van, maar als de prijzen meer schommelen dan verwacht, kan dat zeker een impact hebben op jouw energiekost. Dalen de prijzen, dan kan je gerust je voorschot verlagen. Stijgen ze? Dan kies je beter voor een hoger voorschot om zo verrassingen op je afrekening te vermijden

 2. Bovendien weten we ook niet hoeveel energie je zal verbruiken. Onze inschatting is gebaseerd op jouw historische energieverbruik: het gemiddelde verbruik van de laatste 3 jaren. Heb je onlangs zonnepanelen gelegd of een jacuzzi in de tuin geplaatst? Dan is het mogelijk dat jouw werkelijke verbruik sterk afwijkt van onze oorspronkelijke inschatting. Ook dan is het aangewezen om je voorschotbedrag aan te passen.

Eneco kijkt regelmatig na of je voorschotbedrag nog voldoende is om je energiekost te dekken. Is dat niet het geval, of ben je te hoge voorschotten aan het betalen, dan stellen we jou een nieuw voorschotbedrag voor.

Enkele voorbeelden

Voorbeeld 1: schommelende energieprijzen

Paul en Rita uit Mechelen hebben al enkele jaren een variabel tarief. Bij hun laatste jaarafrekening in mei werd hun nieuw voorschot bepaald. Volgens de prijzen op dat moment werd hun totale energiekost voor het komende jaar geschat op € 1.968. Dat komt neer op een voorschot van € 164 per maand.  

In het najaar stijgen de energieprijzen plots sterk. Volgens de nieuwe prijzen schat Eneco dat Paul en Rita € 3.145 zullen betalen voor de energie die ze verbruikten. Dat komt neer op een nieuw voorschot van € 332 vanaf november.

Hoe berekende Eneco dit voorschotbedrag?

 • Paul en Rita hebben al 5 maanden € 164 betaald = € 820

 • Maar volgens de nieuwe prijzen zal hun jaarkost hoger zijn dan de geschatte € 1.968, namelijk € 3.145.

 • De overige 7 maanden van het jaar moeten ze dus nog € 2.325 betalen (= 3.145 – 820)

 • Dat komt neer op een bedrag van € 332 (= 2.325/7)

De hoge energieprijzen blijken gelukkig maar tijdelijk. Eneco berekent in januari dat de energie van het koppel hen € 1.716 zal kosten. Ze betaalden de afgelopen 7 maanden in totaal al € 1.484 aan voorschotten.

De resterende € 232 kunnen ze nu verdelen over de overige 5 maanden. Dat komt neer op een voorschot van € 46. Na de jaarafrekening wordt er automatisch een nieuw voorschotbedrag berekend.

Voorbeeld 2: nieuwe klant

Mo uit Hasselt zoekt in november een nieuwe leverancier voor aardgas. Via eneco.be komt hij uit op een prijs van € 215 per maand voor het tarief Aardgas Flex. Op een jaar komt dat op € 2.585.

Mo wordt klant bij Eneco. Hij verwacht het maandelijks voorschot van de simulatie: € 215. Maar dan krijgt Mo zijn eerste voorschotfactuur met een bedrag van € 336. Dat is een bedrag dat ineens veel hoger is dan wat hij had verwacht?

We leggen Mo uit hoe dat komt:

 • De meteropname en jaarafrekening van Mo vinden elk jaar plaats in april.

 • Bij de volgende afrekening is hij 5 maanden Eneco-klant (december - april)

 • Het grootste deel van die periode valt in de ‘koude’ en dus dure wintermaanden, waarin de meeste mensen veel gas verbruiken.

 • De kostprijs voor die ‘dure’ maanden wordt berekend op € 1.678, verdeeld over 5 maanden komt dat neer op het voorschot van € 336.

 • Voor die periode worden de ‘dure’ wintermaanden dus niet gecompenseerd door de ‘goedkope’ zomermaanden. Dat is waarom voor Mo het voorschotbedrag voor die periode fors hoger is.

De prijzen dalen… zijn voorschot ook.

Mo ontvangt in februari een mail van Eneco met een voorstel om zijn voorschotbedrag aan te passen. Hij betaalt € 78 voor de resterende twee maanden. 

Uiteindelijk betaalt Mo ca. € 1.164 voor zijn verbruik, ofwel gemiddeld € 166 per maand. 

Na de afrekening zal het voorschot van Mo worden berekend op een heel jaar (van mei tot april). Zijn voorschot houdt dan rekening met evenveel ‘dure’ koude maanden als ‘goedkope’ warme maanden.

Tip: Op My Eneco vind je een inschatting van jouw ideale voorschotbedrag, rekening houdend met de meest recente prijsverwachtingen. Geef je regelmatig jouw meterstanden in via de Energy Monitor, dan houden wij hiermee rekening wanneer we jou een nieuw voorschotbedrag voorstellen.

Woon je in Vlaanderen en heb je een digitale meter?

Download dan de Eneco Smart Meter app en krijg extra inzicht in je energieverbruik. Zo kan je meer energie en euro’s besparen.