2

Zo beperk je het verbruik van elektrische apparaten zonder kwaliteitsverlies

19/03/2020 | Verschenen in Besparen

wasmachine.jpg

Hoe hoger het vermogen, des te beter je toestel werkt. Maar is dat wel zo? Hoe kun je op een slimme manier besparen op je energiefactuur, zonder in te boeten op kwaliteit? We zochten het uit.

Om energiebesparing te stimuleren, besliste Europa bijvoorbeeld in 2014 dat het elektrisch vermogen van nieuwe stofzuigers beperkt moest worden tot 1600 watt. Ze willen dit nog verder laten afnemen vanaf eind 2017 tot 900 watt. Heel wat consumenten vrezen dat een lager vermogen ook betekent dat de stofzuiger minder zuigkracht zou hebben. Maar heeft de bezorgde consument recht van spreken?

Een lager vermogen, een lagere efficiëntie?

Het vermogen van een elektrisch apparaat is niet de enige bepalende factor voor de doeltreffendheid van het toestel. Minstens zo belangrijk is het totale ontwerp van het toestel. Denk hierbij in het voorbeeld van de stofzuiger aan een goed ontworpen buis, zuigslang, mondstuk en filter van het toestel. De efficiëntie van een staafmixer hangt af van een slim ontwerp en goede mesjes.

Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.

Stofzuigen energieverbruik

Zelf het verbruik berekenen in kWh

Om te achterhalen wat het jaarlijks energieverbruik is van alle toestellen in huis, kun je zelf het verbruik berekenen van de verschillende elektrische apparaten in kWh.

Even een korte opfrissing voor wie de termen niet helemaal beheerst. Het vermogen van je toestel wordt uitgedrukt in watt, dit is de hoeveelheid energie die je nodig hebt om het toestel te laten functioneren. Als je een toestel met een vermogen van 1kW (1000 watt) een uurtje laat draaien, dan heb je in totaal 1 kWh (kilowattuur) elektriciteit verbruikt.

Voor de berekening van het jaarlijks energieverbruik van je toestel heb je drie gegevens nodig: het vermogen van het toestel (watt), het aantal uren dat het toestel per dag aan het werk is en het aantal dagen per jaar dat het toestel gebruikt wordt.

Aantal kWh = (aantal uren gebruik per dag) x (aantal dagen per jaar in werking) x (vermogen van het toestel in watt / 1000)

Een strijkijzer (750 watt) gebruik je bijvoorbeeld elke week één keer telkens gedurende drie uur. Het jaarlijks energieverbruik van dit toestel is dus 117 kWh (3 uren per dag x 52 dagen x (750 watt/1000)).

Hoe kun je het verbruik beperken van je elektrische toestellen?

Nu je het verbruik van de verschillende toestellen in kaart kunt brengen, is het ook kinderspel om te achterhalen welke elektrische apparaten de grote energievreters zijn. In die oplijsting denken we meteen aan de droogkast, een ouder televisietoestel of grote diepvriezer.

Wil je snoeien in deze grootverbruikers? Vergelijk het verbruik van deze energievreters met het verbruik van nieuwere, energie-efficiënte toestellen. Dankzij het energielabel, dat nu gekoppeld wordt aan elk nieuw elektrisch toestel, kun je erg eenvoudig het toekomstige verbruik van meer energiezuinige toestellen berekenen. Wie weet is het zelfs voordeliger om een nieuw toestel te kopen, omdat het verbruik zoveel lager (en dus goedkoper) is dan je huidige toestel.

Benieuwd hoe je nog meer kunt besparen op je energiefactuur? Deze blog rond ‘energie besparen’ zal je ongetwijfeld als muziek in de oren klinken.