2

Wat is de kostprijs en terugverdientijd van een thuisbatterij?

1/03/2023 | Verschenen in Thuisbatterij

Header_thuisbatterij_1000x550-def.jpg

Voor niets gaat de zon op. Maar hoeveel kost het om de energie uit de zon op te slaan in een thuisbatterij? In deze blogpost verdiepen we ons in de kostprijs en de terugverdientijd van een thuisbatterij.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Op dit moment betaal je voor een kwalitatieve thuisbatterij inclusief plaatsing tussen € 4.500 en € 10.000, afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Dat is heel wat minder dan een paar jaar geleden. Bovendien is de kwaliteit van de batterijen enorm verbeterd. Daarom zie je een thuisbatterij bij steeds meer gezinnen opduiken.

Een thuisbatterij kan zorgen voor een flinke besparing op je energiefactuur. Dankzij een thuisaccu kan je veel meer van je eigen opgewekte energie zelf verbruiken en ben je dus minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. De elektriciteit die je zelf opwekt is natuurlijk de goedkoopste stroom die er bestaat.

Opgelet: geen premie meer voor thuisbatterijen. Tot maart 2023 kon je in Vlaanderen nog rekenen op een overheidspremie voor het plaatsen van een thuisbatterij. Die premie is ondertussen afgeschaft.

En de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Koop je een batterij om je bestaande zonne-installatie te upgraden, dan kan je die investering meestal terugverdienen op een periode van 8 tot 14 jaar.

Ben je nog van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het ook een goed moment om na te denken of je ook een thuisbatterij wil. Als je deze samen laat plaatsen is dat een stuk voordeliger en daalt de terugverdientijd dan meestal onder de 8 jaar.

De terugverdientijd hangt af van heel wat verschillende factoren. Op de website van de Vlaamse Overheid kan je de terugverdientijd van een thuisbatterij in jouw situatie berekenen aan de hand van een simulator

Opgelet: geen premie meer voor thuisbatterijen. : Tot maart 2023 kon je in Vlaanderen nog rekenen op een overheidspremie voor het plaatsen van een thuisbatterij. Die premie is ondertussen afgeschaft.

EV aan de stekker
Als je een elektrische wagen oplaadt als het donker is, komt je thuisbatterij goed van pas.

Zo verhoog je het rendement van je thuisbatterij

Je kan er ook zelf voor zorgen dat het rendement van je thuisbatterij stijgt en de terugverdientijd daalt. De wereld wordt steeds meer ‘elektrisch’ en in dat verhaal heeft een thuisbatterij extra troeven. Er zijn heel wat zaken waardoor je thuisbatterij wél rendabel wordt.

  • Denk je er ook aan om een warmtepomp te installeren? Met je thuisbatterij kan je makkelijk de energie die je overdag opslaat gebruiken om ’s avonds voordelig je woning te verwarmen.
  • Ook wanneer je een elektrische wagen oplaadt als het donker is, komt je thuisbatterij goed van pas.
  • Kook je nog op gas en wil je overschakelen op elektrisch koken (bv. inductie)? Dan kan een thuisbatterij voordelen hebben. Je kookt dan ’s avonds op de overdag ‘gespaarde’ energie.
  • Als de energieprijzen hoog zijn, daalt ook de terugverdientijd van je thuisbatterij. Je zal meer ‘eigen’ energie kunnen gebruiken en minder dure energie moeten aankopen.

Conclusie: Is een thuisbatterij interessant?

Een thuisbatterij laten installeren kan een goed idee zijn. De prijzen zijn de laatste jaren fors gedaald en de kwaliteit verbeterd. Alles hangt af van je eigen situatie. Je kan vooraf berekenen hoeveel je ongeveer kan besparen op je energiefactuur door een thuisbatterij. Zo krijg je inzicht of een batterij voor jou interessant is.

koppel op groene background.jpg

Meer uit je thuisbatterij halen?

Nog geen thuisbatterij? Eneco wijst je de juiste partner aan voor een vlotte en betrouwbare installatie. 

Meer info