2

Hoge energieprijzen

Het nieuws staat er vol van! De prijzen op de energiemarkt staan historisch hoog. We krijgen hier heel wat vragen over, en terecht. Waarom zijn de prijzen aan het stijgen? En wat kan ik zelf doen? Lees hieronder meer over o.a. de stijgende energieprijzen, je voorschotbedrag, ons advies per type tarief, …Je vindt hier ook alle meestgestelde vragen over de energiecrisis.

energieleveranciers-vergelijken-eneco-1000x550px.jpg

Advies per type tarief

De energieprijzen kennen nog steeds ongekende hoogtes. En dat roept veel vragen op. Lees hieronder ons advies per type tarief. Weet je niet welk type tarief je hebt? Op My Eneco kan je steeds je huidige tarief nakijken. Via de Energy Monitor kan je je verbruik opvolgen door je meterstanden in te geven en je voorschotbedrag zelf aanpassen.

  • Ik heb een variabel tarief

    Bij een variabel tarief volgt je tarief de marktprijs voor elektriciteit en/of gas. Aangezien deze nu historisch hoog staat zal jouw eindafrekening helaas ook erg hoog zijn. Jouw voorschotfacturen zullen dus ook stijgen zodat je zo weinig mogelijk moet opleggen als je je eindafrekening ontvangt.

  • Ik heb een vast tarief

    Op My Eneco kan je nakijken wanneer je vaste tarief afloopt. Na het aflopen van je vaste tarief schakel je over op een hoog variabel tarief. Als je eindafrekening bestaat uit alleen het vaste tarief hoef je je voorschotbedrag niet aan te passen. Als je eindafrekening voor een deel uit een vast tarief en een variabel tarief bestaat, raden we aan om zelf reeds je voorschotbedrag te verhogen tijdens de periode met een vast tarief.

  • Ik heb een vast tarief dat binnenkort afloopt

    Drie maanden voor jouw vaste tarief afloopt, ontvang je een brief en/of e-mail van Eneco waarbij je nieuwe tarief wordt aangekondigd. Omdat Eneco momenteel geen vaste tarieven aanbiedt, zal je overschakelen naar een variabel tarief. Jouw eindafrekening zal dus voor een deel uit een vast tarief en een variabel tarief bestaan. Om niet te veel te moeten betalen tijdens de periode met een variabel tarief raden we aan om zelf reeds je voorschotbedrag te verhogen.

  • Ik heb een sociaal tarief

    Ook het sociaal tarief stijgt helaas fel door de gestegen energieprijs op de markt. Het sociaal tarief wordt om de 3 maanden aangepast: begin juli, oktober, januari en april. Ondanks het feit dat het sociaal tarief goedkoper is dan het gemiddelde tarief, is ook hier de prijs fel gestegen. We raden je dus aan om je voorschotbedrag te verhogen zodat je niet hoeft op te leggen bij je jaarafrekening.

Waarom stijgen de energie­prijzen?

De energieprijzen stegen afgelopen jaar al erg hard. Door de oorlog in Oekraïne zijn ze nog verder gestegen. Hoe het conflict zich ontwikkelt en wat dat betekent voor je energieprijs is niet duidelijk. De gasmarkt is een vrije markt die wordt beïnvloed door internationale spanningen. Wil je meer uitleg over de stijging? Bekijk de video om beter te begrijpen wat er aan de hand is met de energiemarkt.

Meer info over de impact op de gasprijs

Wat kan je zelf doen?

Er valt momenteel weinig te doen aan de energieprijzen zelf, maar daarom hoeven we niet bij de pakken te blijven zitten. Je kan de impact op je factuur beperken door een aantal zaken zelf te doen.

Waarom is mijn voorschotbedrag zo hoog?

Afhankelijk van jouw situatie zal je voorschotbedrag hoger zijn dan je gewend bent. Jouw totale kostprijs voor energie is door de hoge energieprijzen gestegen. Om een opleg op je jaarafrekening te vermijden, hebben we je voorschotbedrag aangepast aan deze nieuwe situatie. Bekijk de video om beter te begrijpen hoe Eneco je voorschotbedrag berekent.

Meer info over het voorschotbedrag

Overheids­maatregelen

De federale overheid heeft enkele maatregelen genomen om de impact van de stijgende energieprijzen te verzachten. Zoals? De uitbreiding van het sociaal tarief, de btw-verlaging en de federale verwarmingspremie. En er liggen nog extra maatregelen op tafel. Lees hier alles over deze maatregelen.

Alles over de overheidsmaatregelen

Veelgestelde vragen

  • Hoe komt het dat mijn voorschot wordt verhoogd als de gasprijzen dalen?

    Bij het berekenen van je voorschot houden we rekening met de laatst gekende winterprijzen. De prijsdalingen van oktober door het goede weer hebben hier maar een licht effect op omdat de winterprik nog moet komen. Je verbruik situeert zich voornamelijk in de winter en bepaalt hierdoor voor het grootste deel je energiekost.

  • Waarom stijgen ook de prijzen van duurzame, groene energie?

    Energie wordt verhandeld op de Europese markt. Je kan het vergelijken met de werking van de financiële beurs. Er gebeuren zowel aankoop- als verkooptransacties. De prijs op die markt wordt bepaald door de - op dat moment – duurste productie-eenheid. In veel gevallen is dit ofwel een steenkoolcentrale ofwel een gascentrale. Dat maakt groene energie even duur dan bijvoorbeeld energie uit gascentrales. Door de uitzonderlijke onzekerheid op de markt zien we abnormale pieken die maken dat de stroomprijs op dit moment ongekende hoogtes kent.

  • Waarom is de prijs van elektriciteit afhankelijk van de prijs van gas?

    Om de huidige vraag van elektriciteit in te lossen, doen we beroep op gascentrales. Deze gascentrales hebben aardgas nodig om elektriciteit op te wekken. Gezien de kostprijs voor aardgas hoog ligt, is er een hogere kostprijs om elektriciteit te produceren. Dit bepaalt dus mede de hoge prijs voor elektriciteit.

  • Hoe werkt een variabele prijs?

    Eneco Zon en Wind Flex en Eneco Aardgas Flex
    Op het einde van elk kwartaal berekenen we de energieprijs voor dit product. De energieprijs wordt berekend aan de hand van een indexatieformule. De formule bestaat uit een vast deel dat Eneco bepaalt en een variabel deel dat wordt bepaald door de energiemarkt. Bijvoorbeeld: eind maart wordt de energieprijs voor de maanden januari, februari en maart bepaald. Die prijs wijkt af van de vooropgestelde prijs bij het afsluiten of vernieuwen van je contract, aangezien dit altijd om een voorspelling gaat bij variabele tarieven.

    Eneco Zon en Wind Variabel en Eneco Aardgas Variabel
    In het begin van elk kwartaal berekenen we de energieprijs voor dit product. De energieprijs wordt berekend aan de hand van een indexatieformule. De formule bestaat uit een vast deel dat Eneco bepaalt en een variabel deel dat wordt bepaald door de energiemarkt. Bijvoorbeeld: begin januari wordt de energieprijs voor de maanden januari, februari en maart bepaald. Die prijs wijkt af van de vooropgestelde prijs bij het afsluiten of vernieuwen van je contract, aangezien dit altijd om een voorspelling gaat bij variabele tarieven.

  • Ik vrees dat ik mijn energiefactuur/jaarafrekening niet zal kunnen betalen, wat kan ik doen?

    Je kan contact opnemen met onze klantendienst. Samen gaan we op zoek naar een oplossing. Zo kunnen we bijvoorbeeld via een afbetaalplan de betaling van je factuur spreiden in de tijd. Als je er niet uitkomt met onze klantendienst zijn er andere instanties die je kunnen helpen. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je terug wie je hierbij kan ondersteunen. De overheid nam zelf ook enkele maatregelen om de energiefactuur te verlichten.

    • Hoe kan ik weten of ik nog voldoende voorschot betaal?

      Dit kan je checken via My Eneco. We stellen je daar een voorschotbedrag voor op basis van jouw situatie. Je aanbevolen voorschotbedrag wordt berekend op basis van de huidige en verwachte prijs van je energie, je reeds betaalde voorschotten, je meteropnamemaand en je historisch verbruik.

    • Welke oplossing is er voor mensen die verwarmen op gas en klassieke radiatoren hebben? Kunnen zij vlot overschakelen op een warmtepomp of niet?

      1. Start met de basics: zet je thermostaat een graadje (of een paar graden) lager, douch minder lang en/of minder warm en breng radiatorfolie aan achter je verwarmingselementen.
      2. Plan een ketelonderhoud: een goed onderhouden verwarmingsketel zal tot 20% minder verbruiken.
      3. Verlaag je keteltemperatuur: de meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van ongeveer 80°C ingesteld, maar werken eigenlijk efficiënter op 55° à 60°C. Zo kan je gemakkelijk 8% gasverbruik besparen, zonder comfortverlies. Zo test je meteen of jouw woning klaar is voor een warmtepomp. Hiervoor verlaag je gedurende 1 koude winterweek (wanneer het ’s nachts stevig vriest) de keteltemperatuur tot 50 °C. Blijft het comfortabel warm in je woning tijdens die week? Mooi, dan kan je woning vlot overschakelen op een warmtepomp, zonder dat er al te grote werken moeten gebeuren zoals radiatoren vervangen of vloeren openbreken.

    • Ik ben nieuwe klant bij Eneco. Waarom is mijn voorschotbedrag zo hoog?

      De prijzen van energie zijn de laatste maanden fel gestegen. Het voorgestelde voorschotbedrag houdt rekening met de huidige hoge energieprijs. Daarnaast houden we ook rekening met je meteropnamemaand. Bijvoorbeeld: Start je bij Eneco op bv 1 oktober en ontvang je een afrekening net na de winter, bv. in april? Dan bestaat je eerste afrekening voornamelijk uit ‘koude’ dure wintermaanden. Na je eerste jaarafrekening zal het voorschotbedrag lager liggen, tenminste als je energieverbruik en de prijs voor energie hetzelfde blijft.

    • Wat als de energieprijzen opnieuw dalen?

      Je aanbevolen voorschotbedrag is gebaseerd op je historische verbruik en onze best mogelijke inschatting van de energieprijzen voor de komende maanden tot aan je jaarafrekening.
      Verbruik je minder of dalen de marktprijzen? Dan kun je jouw voorschot opnieuw verlagen of krijg je geld terug op je jaarafrekening.
      Kijk regelmatig op My Eneco voor onze meest actuele aanbeveling.

Blijf op de hoogte

De energiemarkt is volop in beweging en de prijzen van energie schommelen enorm. Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de energiemarkt en hoe je hier als klant het best mee omgaat? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.