2

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Overweeg je om zonnepanelen te installeren in 2022? Dan wil je vast weten wat de prijzen, de terugverdientijd en de gemiddelde jaarlijkse besparingen zijn. De prijs van zonnepanelen speelt natuurlijk een rol, maar een investering in zonnepanelen is altijd een groene, toekomstgerichte én winstgevende keuze. Weet ook dat je bij Eneco altijd een vrijblijvende offerte kan aanvragen voor zonnepanelen en die indien nodig met andere prijzen kan vergelijken. We leggen even alle feiten op tafel.

Zonnepanelen: waarom zijn ze financieel zo interessant?

Sinds de eerste installatie van zonnepanelen in 1999 (door partner van Eneco IZEN) is de technologie enorm geëvolueerd en is daarbij de kostprijs flink gedaald. Twintig jaar geleden bedroeg de investering nog makkelijk 15.000 euro, maar nu zal een gemiddeld gezin van vier leden een stuk minder voor de installatie van zonnepanelen investeren. Maar wat kosten zonnepanelen inclusief de installatie nu precies?

 

Rendement en besparing van zonnepanelen

Voor velen telt natuurlijk het prijskaartje, maar er zijn nog heel wat meer – financiële – voordelen aan zonnepanelen verbonden:

  • De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van jouw situatie tussen de 4 en 7 jaar. Je hebt dus snel de kosten terugverdiend en je haalt snel rendement uit je investering.

  • De energieprijzen stijgen. Dankzij zonnepanelen ben je beter beschermd tegen de volatiele prijzen van elektriciteit.

  • En na die 10 jaar? Dan brengt je installatie alleen maar op en geniet je van gratis, groene stroom. Dankzij de totale garantie van 25 jaar op het vermogen van de installatie, kom je makkelijk aan 30 jaar zekerheid.

  • Wil je besparen op je energiefactuur en je energieverbruik verminderen? Het antwoord is ja, natuurlijk! Zonnepanelen zijn daarbij dé oplossing.

  • Je zit aan het stuur van je eigen energievoorziening. Bespaar jaarlijks nog meer op je energiefactuur door naast zonnepanelen ook een thuisbatterij te installeren. Investeer je in 2022 in zonnepanelen? Dan is een nieuwe installatie zeer interessant met een thuisbatterij. De meerkost voor een kleine thuisbatterij is zeer beperkt en al helemaal met als je rekent op de premie van de Vlaamse Overheid.

  • Je woning wordt future proof én de waarde gaat de hoogte in.

  • Je maakt een slimme keuze voor onze planeet, zodat de volgende generaties er ook van kunnen genieten.

  • Er bestaan enkele premies voor zonnepanelen en thuisbatterij die jou een duwtje in de rug geven.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

3 situaties uitgelicht

Wat de kosten zijn en hoeveel zonnepanelen je best aanschaft, is afhankelijk van jouw situatie en woning. Om je een idee te geven van de prijzen van zonnepanelen, vergelijken we drie verschillende gezinssituaties: als alleenstaande, als koppel of als gezin met vier leden. We berekenen het gepaste aantal zonnepanelen gezien het verbruik en de bijhorende kostprijs van de zonne-installatie. In veel gevallen heb je bovendien recht op een premie van de Vlaamse Overheid.

1.   Woon je alleen of heb je een jaarlijks verbruik van 1900 kWh?

Voor jouw situatie zal een set van 8 zonnepanelen van 365 Wp en een thuisbatterij van 2,28 kWh volstaan. De kostprijs van deze installatie bedraagt 4.172,66 euro inlcusief de premies van Vlaamse Overheid.

 

2.   Bestaat jouw gezin uit twee leden of heb je een jaarlijks verbruik van 2500 kWh?

Om te voldoen aan jouw jaarlijks energieverbruik zal de zonne-installatie bestaan uit 10 panelen van 365 Wp en een thuisbatterij van 4,56 kWh. Het kostenplaatje van deze situatie bedraagt 4.941,76 euro inlcusief de premies van Vlaamse Overheid.

 

3.   Telt jouw gezin vier gezinsleden of heb je een jaarlijks verbruik van 3800 kWh?

De zonne-installatie om te voldoen aan jouw energieverbruik zullen 16 zonnepanelen van 365 Wp en een thuisbatterij van 4,56 kWh nodig zijn. De prijs van deze combinatie is 6.252,70 euro inlcusief de premies van Vlaamse Overheid.

  

Factoren die de kostprijs van zonnepanelen beïnvloeden

In de gevallen hierboven gaan we uit van een zuidelijk gericht dak. Jouw specifieke situatie kan weliswaar een ander resultaat opleveren, door onder meer de ligging, de hoek van het dak,… Wil je meer weten over de prijs en het aantal zonnepanelen dat je gemiddeld nodig hebt? Deze blog helpt je bij het maken van een inschatting voor hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Stijging van de energieprijzen

We voelen allemaal de invloed van de stijgende energieprijzen in onze portemonnee. Maar je kan iets ondernemen om je aan te passen aan de hoge prijzen en de snel veranderende realiteit. Naast doorgedreven isolatie bijvoorbeeld kan je ook denken aan de installatie van zonnepanelen met een thuisbatterij. Zo ben je zelfvoorzienend en sla je jouw zonne-energie op zodat je minder afhankelijk bent van de hoge prijzen voor elektriciteit.

Van prosumententarief naar injectietarief

Alle stroomverbruikers betalen netkosten. Dat zijn de kosten die de netbeheerders aanrekenen voor het leveren van de stroom tot bij je thuis. Vlaamse zonnepaneeleigenaars met een digitale meter ontvangen een vergoeding voor de overtollige stroomproductie die ze in het net injecteren. De energieleverancier hanteert hier een apart inectietarief voor.

Wat dan met het prosumententarief? Enkel eigenaars van zonnepanelen aangeschaft vóór 2021 en die nog over een analoge meter beschikken, kunnen nog even gebruikmaken van de terugdraaiende teller. Zij betalen een prosumententarief, en dit tot ze een digitale meter hebben. De uitrol van de digitale meters gebeurt ten laatste op 31 december 2024. Alle nieuwe installaties van zonnepanelen in Vlaanderen moeten een digitale meter hebben en betalen geen prosumententarief. Zij worden vergoed voor de elektriciteit die ze op het net zetten met een apart tarief: het injectietarief. Investeer slim in een thuisbatterij om je zelfverbruik optimaal te benutten.

 

Voordelige prijs voor zonnepanelen én premie in Vlaanderen

Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering. Dankzij de voordelige prijs van Eneco is het bovendien een betaalbare energieoplossing voor particulieren in Vlaanderen. Je bespaart ermee op lange termijn honderden euro’s op je energiefactuur, zeker in combinatie met een thuisbatterij!

Woon je in Vlaanderen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een eenmalige premie voor het installeren van zonnepanelen en een thuisbatterij. Ontdek ons aanbod voor particulieren of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Wil je meer weten over zonnepanelen, de prijzen of installatie?

Wil je graag weten of je op elke dakbedekking zonnepanelen kunt installeren? Of het interessant is om zelf zonnepanelen te plaatsen? Is een groepsaankoop zonnepanelen interessant? Geen nood, in onderstaande video worden tal van vragen over de kostprijs, energiebesparing en groene stroom beantwoord – die misschien ook op jouw lippen liggen.

In geen tijd zonnepanelenexpert worden? Schrijf je hier in om waardevolle informatie te ontvangen, gratis en vrijblijvend.

Nu inschrijven