2

Belastingvermindering bij de installatie van een laadpaal

Heb je een elektrische of een hybride wagen of overweeg je er een aan te kopen? Denk dan ook eens aan de aankoop en installatie van een laadpaal bij je thuis. Sinds september 2021 geniet je namelijk van belastingvermindering op je investering. Die belastingvermindering neemt gradueel af vanaf 1 januari 2023.

Bereken je voordeel

Minister van financiën Vincent Van Peteghem kondigde het reeds aan. Om wagenbezitters aan te zetten versneld over te stappen naar een groenere elektrische wagen moedigt de regering onder meer de installatie van laadpalen aan. Niet alleen bij bedrijven, maar ook bij particulieren thuis. Het maakt daarbij niet uit of je eigenaar bent van je woning zijn of huurt.

Wat zit erin voor jou? Wie tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 thuis een laadpaal installeert kan rekenen op een belastingvermindering van liefst 45% van zijn investering, weliswaar met een maximum van 1.500 euro per laadpaal. Anders gezegd: investeer je in een laadpaal, dan moet je minder belastingen betalen.

Voorwaarden subsidie laadpaal thuis

Uiteraard is een eerste voorwaarde dat je de laadpaal bij je thuis laat installeren.

Daarnaast moet je laadpaal worden gevoed door groene energie, bijvoorbeeld uit zonnepanelen of windmolens. Heb je een contract van Eneco, dan is dat alvast het geval.

Het laden moet ook gestuurd worden door zogenaamde slimme software, die ervoor kan zorgen dat dit op het beste moment gebeurt, namelijk als de energie het goedkoopst is. Dat is als er veel energie voorhanden is en de vraag ernaar beperkt is. De technologie van Eneco is klaar om hier gevolg aan te geven.

Bij Eneco zit je dus goed voor al deze voorwaarden!

Waarom snel beslissen?

Door sneller over te stappen op een elektrische of hybride wagen, draag je vlugger bij aan het verminderen van de uitstoot van CO2 door het wegverkeer. Dat is nodig om de klimaatdoelstellingen te bereiken en een snelle opwarming van de aarde tegen te gaan.

Voor laadpalen die je vanaf 1 september 2021 koopt en installeert geldt een belastingvermindering van 45% op je investering (maximaal €1.500 per laadstation wordt hierbij in aanmerking genomen).. Dat blijft zo tot eind 2022. Vanaf 1 januari 2023 daalt je belastingvermindering naar 30% van je investering. In 2024 zelfs naar 15%. Beslis je snel, dan kan je dus van een groter fiscaal voordeel genieten.

Bovendien geniet je bij een snelle beslissing ook vlugger van het voordeel van eigen stroom. Thuis laden is doorgaans goedkoper dan je wagen te moeten opladen aan een publiek oplaadpunt.

Ook extra interessant voor zelfstandigen

Voor zelfstandigen en beoefenaars van een vrij beroep is een laadpaal zelfs extra interessant. Ben je in dat geval, dan kan je jouw investering voor 200% fiscaal aftrekken. De voorwaarde is wel dat de aankoop en de installatie tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 gebeurt. Daarnaast moet je laadpaal ook publiek toegankelijk zijn, zodat ook andere bestuurders hun wagen kunnen laden. Van 1 januari 2023 tot 31 augustus 2024 daalt de fiscale aftrekbaarheid tot 150%.

Stel nu je pakket samen

Een slimme laadpaal thuis voor elk type auto? Bekijk ons aanbod en stel zelf je pakket samen.

Ik wil een pakket samenstellen