2

Meestgestelde vragen

Al kennis gemaakt met je online klantenzone?

Makkelijk en snel online je energiezaken regelen. We helpen je zo spoedig mogelijk verder.

Registreer op My Eneco

Waarom stelt Eneco mij een variabele prijsformule voor?

Op het moment dat je intekende op je product met een vast tarief, tekende je in voor een levering van onbepaalde duur. Het tarief van dit product werd bevroren gedurende een bepaalde periode (1, 2, 3 of 4 jaar) met prijsgarantie. Loopt deze periode af, dan verlengen we je product zonder verdere prijsgarantie.

Bestaat het product waarop je intekende niet meer en is je prijsgarantie afgelopen, dan stellen we jou voor om over te stappen naar een actief product. Aangezien Eneco voorlopig geen vaste tarieven meer aanbiedt vanaf januari 2022, is je nieuwe product een product met variabele tarieven.

Passen jullie mijn voorschotbedrag automatisch aan bij een wijziging van tariefformule?

We passen je voorschot niet proactief aan aan je nieuwe tariefformule. Natuurlijk kan je er zelf voor kiezen om dit wel te doen. Dit doe je gemakkelijk via My Eneco. Kreeg je een hernieuwingscommunicatie? Dan houden we bij de berekening van je aanbevolen voorschotbedrag rekening met je toekomstige tarieven.

Hoe wordt mijn voorschotbedrag berekend?

Je voorschotbedrag is afhankelijk van 3 factoren:  

  • De voornaamste is de periode van je jaarafrekening. Bijvoorbeeld: Start je bij Eneco in de herfst (bv. 1 oktober) en ontvang je een afrekening na de winter (bv. in april)? Dit gaat om de winterperiode en dit is een periode waarbij er meer elektriciteit en gas verbruikt wordt. We houden hiermee rekening bij de berekening van je voorschotfactuur. Het is mogelijk dat je hierdoor tijdelijk een hoger voorschotbedrag betaalt dan je gewend bent. We doen dit om te voorkomen dat je een groot bedrag moet bijbetalen op je afrekening.
  • Het historisch verbruik van je woning (bij een nieuwbouwwoning baseren we ons op een geschat jaarverbruik). Wij ontvangen deze gegevens van de netbeheerder enkele dagen voor de leveringsdatum. Wil je meer informatie over het voorschotbedrag in je nieuwe woning? Meer informatie vind je hier terug.
  • Distributiekosten en taksen. 

Bij de jaarafrekening berekenen we een nieuw, aangepast voorschot. Dit bedrag kan zowel omhoog als omlaag gaan, afhankelijk van de parameters zoals hierboven vernoemd (een verwachte prijsstijging in kosten en taksen, een verandering in je energieverbruik, …). 

Tip: Via je persoonlijke klantenzone op My Eneco kan je zelf je voorschotbedrag aanpassen.