2

Wat is een maandelijkse afrekening?

Bij een maandelijkse afrekening krijg je elke maand een afrekening van je werkelijk verbruik. Besparingen ga je dus veel sneller voelen aan je factuur! Het nadeel is dat de energiekosten niet worden verdeeld over het hele jaar zoals bij maandelijkse voorschotten, waardoor je in sommige maanden meer zal betalen. Denk bijvoorbeeld aan de wintermaanden, waar je energieverbruik vaak hoger ligt dan in de zomer. 

Hoe vraag ik maandelijkse afrekeningen aan?

Natuurlijk! Heb je een digitale meter, dan vraag je gemakkelijk maandelijkse afrekeningen voor gas en elektriciteit aan via My Eneco. Klik naast Frequentie afrekening op Wijzigen om je voorkeuren aan te passen.

Wat zijn de voorwaarden om een maandelijkse afrekening te krijgen?

Om te kunnen genieten van een maandelijkse afrekening, is het nodig dat we elke maand je werkelijk verbruik doorkrijgen van de netbeheerder. Dit is enkel mogelijk als je een digitale meter hebt.  

Heb je nog geen digitale meter? Via deze link zoek je gemakkelijk op wanneer Fluvius bij jou langs komt om deze te installeren. 

Vanaf wanneer kan ik een maandelijkse afrekening krijgen?

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan je gemakkelijk maandelijkse afrekeningen aanvragen via My Eneco. Doe je dit in de eerste helft van de maand, dan gaat de wijziging al in vanaf de 1ste dag van de eerstvolgende maand. Vraag je de overstap aan in de 2de helft van de maand, dan stap je een maand later over.

Na de aanvraag zie je in My Eneco de datum van de overstap.

Hoe verloopt de overstap van jaarlijkse naar maandelijkse afrekeningen?

Stap je over van een jaarlijkse afrekening naar een maandafrekening, dan sturen we je nog een laatste jaarafrekening om deze periode af te sluiten. Vanaf dan krijg je steeds een afrekening voor je verbruik van 1 maand.  

Een voorbeeld:  

Stel dat je jaarlijkse meteropname in mei valt. Op 12 mei 2022 ontvingen we je jaarlijkse meterstanden en maakten we een jaarafrekening op met een verbruiksperiode tot 12 mei 2022. Je volgende jaarafrekening zou van 12 mei 2022 tot mei 2023 gaan. Stel dat je op 1 december 2022 overstapt naar maandelijkse afrekeningen. Dan ontvangen we van je netbeheerder meterstanden van 1 december 2022. Daarmee maken we een jaarafrekening op met een verbruiksperiode van 12 mei 2022 tot 1 december 2022. In de loop van januari ontvang je van ons je eerste maandafrekening met een verbruiksperiode van 1 december 2022 tot 31 december 2022. Vanaf dan ontvang je gewoon elke maand een afrekening voor de afgelopen maand.  

Wanneer krijg ik mijn maandelijkse afrekening?

Je ontvangt je maandelijkse afrekening steeds ongeveer 2 weken na je verbruiksmaand. Loopt je verbruiksmaand van de eerste tot de laatste dag van de maand, dan krijg je je afrekening rond de 15de van de volgende maand.  

Hoe stap ik terug over naar jaarlijkse afrekeningen in plaats van maandelijkse?

Natuurlijk! Je kan via My Eneco op ieder moment terug jaarlijkse afrekeningen aanvragen. Doe je dit in de eerste helft van de maand, dan gaat de wijziging al in vanaf de 1ste dag van de eerstvolgende maand. Vraag je de overstap aan in de 2de helft van de maand, dan stap je een maand later over.

Je eerstvolgende jaarafrekening komt na je jaarlijkse meteropname. De periode tussen je laatste maandafrekening en je eerstvolgende jaarafrekening is dus éénmalig korter dan 1 jaar.