Hoge energieprijzen Hoge energieprijzen Hoge energieprijzen

Hoge energieprijzen

Ontdek hoe de energiemarkt werkt en hoe u de impact op uw energiefactuur vermindert.

Hoge energieprijzen

De prijzen voor gas en elektriciteit staan historisch hoog. Dat roept veel vragen op. We helpen u graag verder om deze situatie beter te begrijpen en de impact op uw eigen energiefactuur te beperken. Leer hieronder meer over de werking van de energiemarkt, ontdek vijf concrete besparingstips voor uw onderneming en bekijk het overzicht van de overheidsmaatregelen en de meestgestelde vragen over de energiecrisis.

De energiemarkt in detail

Waarom zijn de prijzen voor gas en elektriciteit zo hoog in België en de rest van Europa? In deze video gaat Eneco-medewerker Mark Van Hamme in gesprek met energie-expert Alex Polfliet om uit te klaren hoe de prijszetting op de internationale en geliberaliseerde energiemarkten werkt.

U krijgt ook inzicht in wat er precies gebeurt op de ‘Trade Floor’ in Rotterdam, waar de energie van Eneco verhandeld wordt. Kunnen de traders voorspellen hoe de prijzen voor energie in de nabije toekomst zullen evolueren? U komt het te weten in deze aflevering van Studio E.

750x500_-_spaarvarken@2x.jpg

Beperk de impact op uw energiefactuur

Wat kan u zelf doen om de impact van de hoge energieprijzen op uw energiefactuur te verminderen?

  • Vermijd verrassingen op uw jaarafrekening en pas uw voorschot zelf aan op My Eneco Business.
  • Minder verbruiken is minder betalen. Lees onze vijf concrete besparingstips die meteen inzetbaar zijn.
  • Meten is weten. Breng uw energieverbruik in kaart, volg uw verbruik op My Eneco Business met behulp van Eneco’s Energy Guard en stuur bij waar nodig.
Ontdek vijf concrete besparingstips

Overheidsmaatregelen

De federale overheid heeft heel wat steunmaatregelen genomen om de impact van de stijgende energieprijzen voor ondernemingen te verzachten. Hieronder vindt u een niet-limitatief overzicht van deze overheidsmaatregelen. 

De btw voor gas is tijdelijk verlaagd van 21% naar 6% van 1 augustus 2022 tot 30 juni 2023. Deze btw-verlaging is automatisch doorgevoerd op uw facturen voor uw gasverbruik. Voor het elektriciteitsverbruik geldt het btw-tarief van 21%. Lees hier over deze tijdelijke btw-verlaging voor professionele eindklanten.

Vanaf 1 juli 2023 geldt het btw-tarief van 21% op uw facturen voor elektriciteit en aardgas.

De accijnzen op elektriciteit en aardgas worden voor zakelijke klanten tijdelijk verlaagd tot 31 maart 2023:

  • Elektriciteit: de Bijzondere Accijns wordt tijdelijk op het minimum gezet (€ 0,50 / MWh) voor de eerste 3 schijven tot 1.000 MWh. Er is geen wijziging aan de Bijdrage op Energie.
  • Aardgas: de Bijzondere Accijns wordt op 0 gezet voor de eerste twee schijven tot 50.000 MWh en de Bijdrage op Energie wordt verlaagd naar het minimum (€ 0,54 / MWh).

Vanaf 1 april 2023 gelden de standaard tarieven voor de accijnzen op elektriciteit en aardgas.

Energie-intensieve bedrijven kunnen flexibeler gebruik maken van het stelsel van technische werkloosheid voor hun medewerkers. Meer info vindt u op de website van de RVA.

Werkgevers in ernstige economische moeilijkheden te wijten aan de energiecrisis kunnen verzoeken om een afbetalingsplan bij de RSZ.

Verder ligt er een wetsontwerp op tafel omtrent een lastenverlaging voor alle bedrijven: in de vorm van een uitzonderlijke korting van de netto patronale RSZ-bijdragen van 7,07% in het 1e en 2e kwartaal van 2023 en de mogelijkheid tot uitstel van betaling van de netto patronale RSZ-bijdragen van 7,07% in het 3e en 4e kwartaal van 2023 (uitstel tot 2025).

Energiesteun in Vlaanderen

Ondernemingen met vestigingen in Vlaanderen met een operationeel verlies en verdubbeling van de energiekosten in het vierde kwartaal van 2022 komen in aanmerking voor bijkomende energiesteun mits ze aan strikte voorwaarden voldoen. Meer info op de website van Vlaio.

Experten aan het woord

Wij hebben enkele belangrijke vragen over voorgelegd aan twee specialisten ter zake. Filip Van den Abeele is een allround technoloog en energiedeskundige. Paul De Grauwe richt zich als professor economie vooral op de economische gevolgen van de energiecrisis.

  • Kan onze industrie zonder fossiele brandstoffen?
  • Wat zijn de gevolgen van de loonindexering op de begroting?
  • Kan ons land uit een recessie blijven?

Op deze en andere vragen geven de experten een antwoord met hun boeiende visie. Zo krijgt u een verfrissende inkijk in hoe we er vandaag en wat de toekomst kan brengen op vlak van energie en economie.

750x500_-_man_in_office@2x.jpg

Grote impact energiecrisis op kmo’s

Wat zijn de gevolgen van de energiecrisis op onze bedrijven? Rond die vraag liet Eneco België eind december 2022 een studie uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. De resultaten zijn overduidelijk: deze crisis hakt stevig in op de financiële gezondheid van onze kmo’s.

Ook merken we dat de rol van de energieleverancier verschuift. Meer dan ooit zien bedrijven hun leverancier als een volwaardige businesspartner om duurzaam te ondernemen.

Ontdek alle onderzoeksresultaten

Veelgestelde vragen

 

Hieronder vindt u een overzicht van de meestgestelde vragen die we de afgelopen maanden hoorden van collega-ondernemers.

 

Bij het berekenen van uw voorschot houden we rekening met de laatst gekende winterprijzen. De prijsdalingen van oktober door het goede weer hebben hier maar een licht effect op omdat de winterprik nog moet komen. Het grootste verbruik situeert zich voornamelijk in de winter en bepaalt hierdoor voor het grootste deel de energiekost.

Energie wordt verhandeld op de Europese markt. U kan het vergelijken met de werking van de financiële beurs. Er gebeuren zowel aankoop- als verkooptransacties. De prijs op die markt wordt bepaald door de - op dat moment – duurste productie-eenheid. In veel gevallen is dit ofwel een steenkoolcentrale ofwel een gascentrale. Dat maakt groene energie even duur dan bijvoorbeeld energie uit gascentrales. Door de uitzonderlijke onzekerheid op de markt zien we abnormale pieken die maken dat de stroomprijs op dit moment ongekende hoogtes kent.

Om de huidige vraag van elektriciteit in te lossen, doen we beroep op gascentrales. Deze gascentrales hebben aardgas nodig om elektriciteit op te wekken. Gezien de kostprijs voor aardgas hoog ligt, is er een hogere kostprijs om elektriciteit te produceren. Dit bepaalt dus mede de hoge prijs voor elektriciteit.

Indien u interesse heeft om een vast contract voor zakelijke klanten af te sluiten, neemt u best contact op met uw accountmanager.

Uw aanbevolen voorschotbedrag is gebaseerd op uw historische verbruik en onze best mogelijke inschatting van de energieprijzen voor de komende maanden tot aan uw jaarafrekening. Verbruikt u minder of dalen de marktprijzen? Dan kunt u vragen om uw voorschot opnieuw te verlagen of krijgt u geld terug op uw jaarafrekening.