Wat betekent de nieuwe PV-verplichting voor bedrijven?
Gepubliceerd op 12/12/2024Verplicht voor grootverbruikers
De PV-verplichting is van toepassing op grootverbruikers. Dat zijn bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 1 GWh. De overheid baseert zich op het verbruik van 2021 om te bepalen wie bij de start van de nieuwe wetgeving meteen hieraan moet voldoen.
Een onderneming moet minimaal 12,5 wattpiek aan zonnepanelen per vierkante meter dakoppervlak installeren. Dat komt in de praktijk neer op ongeveer 10% van het dakoppervlak. Deze eisen worden bovendien de komende jaren strenger. Tegen 2030 moet 15% van het dak bedekt zijn en tegen 2035 wordt dat 20%.
Er zijn ook alternatieve oplossingen mogelijk voor bedrijven zonder geschikte dakoppervlakken. Denk hierbij aan zonnepanelen op andere locaties, op de grond, of op water via directe lijnen.
Mature technologie met zeker rendement
De experten waren het onderling eens dat deze verplichting een goede zaak is. Zonne-energie heeft nog veel potentieel en elke installatie is een rendabele investering. Met een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar zijn zonnepanelen klaar om op grote schaal ingezet te worden in de Vlaamse energiemix. De PV-verplichting zorgt voor een laatste duwtje om de logische stap te zetten naar deze duurzame oplossing.Iwein Goigne: “Zonne-energie is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een volwassen en rendabele technologie. PV-systemen zijn betaalbaar, betrouwbaar en ze hebben een lange levensduur. Omdat de energie lokaal wordt opgewekt, vermijdt een bedrijf ook heel wat netkosten. Naast de voordelige stroom is dat een extra reden waarom zonnepaneleninstallaties rendabel zijn. Het maakt een bedrijf ook minder afhankelijk van het net en bedrijfsbatterijen kunnen de business case nog verder optimaliseren.”
Luc Huysmans: “Het is zelfs een goede zaak dat er vandaag geen overheidssubsidies meer nodig zijn voor zonnepanelen. Vandaag weet iedereen dat een PV-installatie een aantrekkelijke en rendabele investering is. Bovendien is de technologie relatief eenvoudig te installeren en vereist ze weinig vergunningen in vergelijking met andere hernieuwbare bronnen.”
Zo bereidt u zich voor op de PV-verplichting
Voor bedrijven die onder de verplichting vallen, is het nu hoog tijd om in actie te schieten. Het webinar gaf een klare kijk op hoe u dat het beste aanpakt. Wie de investering niet ziet zitten, kan een beroep doen op derdepartijfinanciering van Eneco.Iwein Goigne: “Een eerste cruciale stap is nagaan hoeveel zonnepanelen u precies nodig hebt. Wij raden altijd aan om ook al verder in de toekomst te kijken, zodat u meteen klaar bent voor 2030 en 2035. Analyseer daarvoor uw dakoppervlak, uw jaarlijkse energieverbruik en de maximale injectiecapaciteit op het net. Vervolgens kunnen we een gedetailleerde businesscase opstellen.”
Strenge sancties en geen uitstel
Iwein Goigne haalde ook aan dat de sancties voor wie niet in orde is heel fors kunnen zijn. Zo is er een administratieve boete voorzien van 400 euro per ontbrekende kilowattpiek. Dit kan heel zware boetes opleveren die bovendien niet bevrijdend werken. Dat betekent dat een bedrijf de boete meerdere keren kan ontvangen bij blijvende overtredingen. Het is dus zaak om zo snel mogelijk het nodige te doen. De controle en handhaving zal gebeuren door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).Luc Huysmans gaf aan dat VOKA uitstel heeft gevraagd voor deze wetgeving maar dat Minister Depraetere al duidelijk maakte dat er van een algemeen uitstel geen sprake is. Wel heeft ze toegezegd om soepeler te zijn voor bedrijven die “aantoonbaar stappen” hebben gezet. Maar wat die stappen juist zijn, is nog onduidelijk. Ook hier komt het erop neer om de zaak niet op zijn beloop te laten en snel in actie te schieten.
Vragen uit het webinar
- Hoeveel van mijn energieverbruik kan ik dekken met zonnepanelen?
Dit hangt af van uw activiteiten. Bedrijven die vooral overdag actief zijn, kunnen vaak 70% tot 90% van hun energieverbruik zelf dekken. - Zijn er lichtgewicht zonnepanelen voor zwakkere daken?
Ja, die bestaan en worden bijvoorbeeld gebruikt op het Eneco-kantoor in Gent. - Wat gebeurt er als meerdere bedrijven één EAN-nummer delen?
Bij gedeeld gebruik telt het totale verbruik op dat EAN-nummer. Bedraagt dat meer dan 1 GWh per jaar, dan geldt de verplichting. - Kan een PV-installatie ook op carports?
Absoluut! Zonnepanelen op carports zijn een uitstekende optie. Houd wel rekening met extra vergunningen en een langere doorlooptijd.
Benieuwd wat er nog besproken werd tijdens dit boeiende webinar? Het volledige webinar kunt u hieronder bekijken.