Btw-verlaging <br>van 21% naar 6% Btw-verlaging <br>van 21% naar 6%

Btw-verlaging
van 21% naar 6%

Alles wat u moet weten over de tijdelijke btw-verlaging op gas voor uw onderneming

De btw voor gas gaat van 21% naar 6%

De verlaging van het btw-tarief op gas gaat in vanaf 1 augustus 2022 en is van toepassing tot en met 30 juni 2023. De btw-verlaging wordt automatisch doorgevoerd op uw voorschotfacturen (vanaf augustus) en op uw afrekeningsfacturen. Voor uw elektriciteitsverbruik blijft de btw van 21% van toepassing. Lees hier de meest gestelde vragen over deze btw-verlaging voor professionele klanten.

Algemeen 

Veelgestelde vragen

Deze btw-verlaging voor zakelijke klanten geldt voor alle afnemers van gas vanaf 1 augustus 2022 tot en met 30 juni 2023. Residentiële of particuliere klanten kunnen al sinds april 2022 genieten van deze tijdelijke btw-verlaging op gas.

Nee, de 6% btw-verlaging voor zakelijke klanten geldt enkel op gas. Voor uw elektriciteitsverbruik blijft de btw van 21% van toepassing.

Het verlaagd btw-tarief is van toepassing op het verbruik van gas vanaf 1 augustus 2022 tot en met 30 juni 2023. Voor uw elektriciteitsverbruik blijft de btw van 21% van toepassing.

Helemaal niets. Eneco maakt het uw onderneming gemakkelijk en doet al het nodige. We zorgen ervoor dat de btw-verlaging automatisch wordt doorgevoerd op uw voorschotfacturen (vanaf augustus) en op uw afrekeningsfacturen. U hoeft ons hiervoor niet te contacteren, wij regelen dit voor uw onderneming.

De btw-verlaging op gas gaat van 21% naar 6%, dat is een korting met 15 procentpunten. Dat heeft als gevolg dat u 12,4% minder moet betalen voor gas. En dat voor een periode van elf maanden, van 1 augustus 2022 tot en met 30 juni 2023. Hoeveel bespaart mijn onderneming dan in euro's? Dat hangt af van het gasverbruik van uw onderneming en de voorwaarden van uw huidige gascontract.

De tijdelijke verlaging van de btw op gas van 21% naar 6% geldt voor alle professionele klanten vanaf 1 augustus 2022. Residentiële of particuliere klanten kunnen al sinds april 2022 genieten van deze tijdelijke btw-verlaging op gas.

Uw verbruik wordt automatisch opgesplitst op basis van verbruiksprofielen die door de distributienetbeheerders worden opgemaakt. U dient hiervoor geen stappen te ondernemen en dus ook geen meterstanden door te geven. Dit gebeurt volledig automatisch. Op de afrekeningsfactuur zal het verbruik opsplitst worden in drie periodes:

- uw verbruik vóór 1 augustus 2022 (met een btw-tarief aan 21%)
- uw verbruik vanaf 1 augustus 2022 tot en met 30 juni 2023 (met een btw-tarief aan 6%)
- uw verbruik vanaf 1 juli 2023 (met een op dat moment geldend btw-tarief)

Voor uw elektriciteitsverbruik blijft de btw van 21% van toepassing.

Het is mogelijk dat uw facturen enige vertraging oplopen door deze veranderingen. U kan erop rekenen dat uw eindafrekening of uw voorschotfactuur er sowieso aankomt.

Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt voor alle onderdelen van de gasfactuur met betrekking tot de levering van gas die onderworpen zijn aan de btw. Concreet wil dat zeggen:

- de eigenlijke energiekost (KWh-prijs)
- nettarieven (distributie- en transmissiekosten)
- taksen, toeslagen en heffingen

Voor uw elektriciteitsverbruik blijft de btw van 21% van toepassing.