Vijf tips om meteen energie te besparen

In bedrijven die veel energie verbruiken kan de energiefactuur snel oplopen. Ook in uw onderneming is het heel belangrijk om energie te besparen. Door de energiecrisis is dit het ideale moment om met duurzame investeringen uw bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Zet vandaag grote stappen om uw energiefactuur te laten dalen én om de klimaatdoelstellingen van uw organisatie te halen.

Onze experten geven u graag vijf tips waarmee u meteen aan de slag kan!

Tip 1 – Stel de thermostaat slim in

U kan snel heel wat besparen door de thermostaat slimmer in te stellen. Enkele tips:

 • Zorg ervoor dat ruimtes die niet gebruikt worden ook niet verwarmd worden. Onze experten zien in verbruiksdata dat er vaak plaatsen worden verwarmd buiten de werkuren.
 • Zet de thermostaat een uur voor het einde van de werkdag al wat lager. Dat voelt u amper, maar het zorgt meteen voor een besparing.
 • Zet de thermostaat sowieso een halve graad lager. Is het toch te koud? Een extra trui kan wonderen doen!
 • Investeer in een slimme thermostaat die de temperatuur en de tijd per ruimte regelt.

 

Tip 2 – Vermijd sluipverbruik

Ook bedrijven onderschatten vaak hoeveel energie ze verspillen door sluipverbruik. Sluipverbruik is ‘weglekkende’ energie die niet gebruikt wordt. Met een aantal eenvoudige maatregelen kan u dit sterk verminderen.

 • De eerste stap is om eens door de gebouwen te wandelen en voor elk apparaat na te denken: Moet dit toestel ‘s nachts blijven aanstaan? En in het weekend? Check zeker de ventilatie, toestellen met een stand-by functie (bv. koffie- en snoepautomaat) en de buitenverlichting (denk bijvoorbeeld ook aan de buitenreclame). Het is eenvoudig om met een slimme energiemeter te zien hoeveel een apparaat verspilt in het weekend of in stand-by.
 • Vervang indien mogelijk oude apparaten door nieuwe. Die zijn meestal zuiniger.
 • Installeer bewegingssensoren zodat lichten of andere apparaten enkel energie verbruiken als er iemand aanwezig is.

 

Tip 3 – Extra isolatie

In de meeste gebouwen lekt er nog veel warmte onnodig weg. Zelfs met enkele eenvoudige ingrepen kunt u al een groot verschil maken. Is uw gebouw niet goed geïsoleerd? Dan is investeren in een grondige isolatie zeker aan te bevelen.

Dit zijn enkele manieren om de koude buiten en de warmte binnen te houden:

 • Plaats tochtstrips op ramen en deuren.
 • Zijn er deuren die voortdurend opengaan, zoals aan de inkom? Bekijk dan of een ‘tochtsluis’ mogelijk is. Door een extra ruimte te creëren met bijvoorbeeld schuifdeuren kan u de koude buiten houden.
 • Check de beglazing van het gebouw. Ga bij voorkeur voor glasisolatie, HR++ glas of triple glas. Daarmee houdt u niet enkel de koude buiten in de winter, maar ook de hitte in de zomer. Zo hoeft de airco ook minder energie te verbruiken.
 • Isoleer leidingen van de centrale verwarming. Dat kan u vaak makkelijk zelf doen, of u kan hiervoor een bedrijf inschakelen. Zeker als de leidingen een lange afstand afleggen in een koude ruimte is de winst aanzienlijk.

 

Tip 4 – Meten is weten

Meer inzicht krijgen in uw verbruik is een belangrijke stap om te besparen. Er zijn verschillende toestellen en apps op de markt die 24/7 uw verbruik opvolgen. Zo kunt u in realtime zien welk effect een bepaalde ingreep heeft.  Het stelt u ook in staat om te anticiperen op een hoog verbruik zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 

Tip 5 – Investeren in duurzaamheid brengt altijd op

Wilt u iets grondiger tewerk gaan? Dan blijft investeren in duurzaamheid een prima idee. Elke investering brengt op termijn op en vaak kan u profiteren van premies die de investering budgettair nog aantrekkelijker maken.

Dit zijn enkele manieren om uw maandelijkse energiekost te verlagen:

 • Vervang gewone verlichting door ledverlichting. Koppel deze eventueel aan een bewegingssensor. Het verschil is groot: voor dezelfde lichtopbrengst is een ledlamp maar liefst 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een hallogeenlamp*. Voor het duurzaam ‘relighten’ van uw bedrijf kan u mogelijk een premie krijgen van de overheid. U leest er hier meer over.
 • Overweeg ook de investering in een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen. Door met een warmtepomp een gebouw te verwarmen kan u tot 70% besparen op aardgas. Met zonnepanelen kunt u heel wat besparen op uw elektriciteitsrekening. Overweegt u het plaatsen van zonnepanelen op het dak van uw bedrijf of overdekte parking? Dan helpt Eneco u graag verder. Meer informatie vindt u hier.
 • Samen met Eneco kunt u investeren in windenergie. Wij realiseren al sinds 2001 windenergie-projecten in samenwerking met bedrijven en particulieren. Door het plaatsen van één of meerdere windturbine(s) profiteert u van heel wat voordelen. Bovendien nemen we de volledige realisatie voor onze rekening, van ontwikkeling tot exploitatie. Meer informatie vindt u hier.

 

*Bron: Verlichting | Vlaanderen.be

Steun van de overheid

De overheid stimuleert duurzame investeringen. Daarom zijn er tal van premies waar ook bedrijven van kunnen genieten. Op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) vindt u een overzicht van alle energiepremies voor ondernemingen. Zo zijn er onder meer premies voor buitenmuurisolatie, relighting, warmtepomp en zonnepanelen.

Check de energiepremies voor bedrijven
/