90 tips om energie te besparen in je zaak

Heb jij het ook gehad met de hoge energiefactuur? Om jou te helpen energie te besparen in je zaak en zo honderden euro’s per jaar over te houden, geven we je welgeteld 90 interessante tips en weetjes: van kleine lifehacks tot grotere, soms structurele werken.


Zo hebben we advies dat je meteen kunt toepassen om in je zaak energie te besparen en waarvan je instant het resultaat ziet op je energiefactuur. Voor het toepassen van enkele andere tips om minder te verbruiken, zal je wat meer tijd moeten nemen. Er zijn tips die geen extra investering vereisen, voor andere tips moet je wel een bijkomend budget voorzien. Maar die investeringen verdien je op langere termijn dubbel en dik terug. Voor elk (budget) wat wils dus!

Het verbruik kan in grote mate ondergebracht worden in een aantal belangrijke categorieën. Van het verwarmen van je werkplaats over alles wat in de keuken gebeurt tot onderhoud en isolatie. In deze blog nemen we je mee doorheen je zaak om je stap voor stap zoveel mogelijk handige tips aan te reiken.

INHOUDSTAFEL

  1. WERKOMGEVING
  1. ZONNEPANELEN
  2. ONDERWEG
  3. (THUIS)KANTOOR

 

1. WERKOMGEVING

Of je nu een bouwbedrijf, bloemenwinkel of witloofkwekerij hebt, het is helemaal niet zo moeilijk om je energieverbruik binnen de perken te houden. En dat zonder dat jijzelf of je klanten aan comfort moeten inboeten.

 

Isolatie

Het hoeft niet te verbazen dat een goed geïsoleerd pand (zonder enkel glas bijvoorbeeld) een positieve invloed heeft op de energiefactuur. Niet alleen kost het tijdens de winter minder moeite om je zaak warm te houden binnen – de verwarming kan dus gerust een graad of meer lager – tijdens de zomermaanden houd je het hoofd koel. Een goede isolatie verhoogt dus je comfort én verlaagt je energierekening.

Isolatie is echter heel wat meer dan het vervangen van enkel glas door dubbel glas en het isoleren van de buitenmuren of het dak. Ook hier is het mogelijk om binnen elk budget slimme keuzes te maken die zowel op korte als op lange termijn het verschil zullen maken en je zullen helpen om energie te besparen.

1. Er ontsnapt niet alleen warmte langs niet-geïsoleerde daken en muren, ook de staat van de ramen is minstens zo belangrijk. Heb je nog ramen met enkel glas? Weet dan dat ramen met dubbel glas jou vier tot zes keer minder warmteverlies kunnen opleveren. Kies je meteen voor hoogrendementsglas, dan kan je hier je energiewinst berekenen.

2. Wist je dat een gebouw tot 30% van zijn warmte verliest als het dak niet geïsoleerd is? Het isoleren van je dak is dus de investering meer dan waard. Reken voor dakisolatie op een bedrag van 40 euro per vierkante meter. Deze prijs is slechts een indicatie en is afhankelijk van het soort dak (hellend of vlak) en het gebruikte isolatiemateriaal. Consulteer zeker een erkend vakman in je buurt voor een goed uitgewerkte offerte.

 

3. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je zaak. Hij voorkomt vochtproblemen, maar heeft ook een isolerende functie. Het is bovendien mogelijk om een spouwmuur te isoleren. Spouwmuurisolatie kan vanaf ongeveer 17 euro per vierkante meter. Nieuwsgierig naar de winst die je kan maken wanneer je investeert in spouwmuurisolatie? Deze tool van de Vlaamse overheid laat het je meteen weten.

 

4. Isolatie is onlosmakelijk verbonden met ventilatie. Wanneer je er resoluut voor kiest om je zaak doorgedreven te isoleren, mag je een goede ventilatie niet over het hoofd zien. Is dit soort investering niet voor nu? Met deze kleine tips geraak je ook al een eind op weg:

 

5. Breng tochtstrips aan tussen kieren en spleten onder deuren of aan de rolluikkasten. Er zijn soorten genoeg. Bovendien zijn ze gemakkelijk aan te brengen.

 

6. Isoleer leidingen in niet-verwarmde ruimtes. Het is daarbij belangrijk dat je de isolatie correct en goed sluitend aanbrengt. Voor het isoleren van de waterleidingen kun je makkelijk zelf aan de slag. Een bezoek aan een doe-het-zelfzaak en een minieme investering later – leidingisolatie is er al vanaf 3 euro per meter – kan je al aan het werk.

 

7. Wist je dat je het warmteverlies van je boiler kunt terugdringen met 90% als je het waterreservoir isoleert? Een optimale isolatielaag heeft een dikte van 10 cm. Je kunt kiezen uit tal van materialen zoals polyurethaanschuim, minerale wol of polystyreen. Kies bij voorkeur voor materialen die je los op de boiler kunt aanbrengen.

 

8. Ontkalk de boiler regelmatig, want kalkaanslag is een ‘ware aanslag’ op het rendement én je energiefactuur.

 

9. Er bestaat niet zoiets als ‘te veel isoleren’. Je hoeft niet zuinig om te springen met isolatie. Het is slimmer om alle ruimtes, het dak, de muren, leidingen en boilers aan te pakken, dan er eentje over te slaan.

 

10. Elke dag de ruimtes verluchten is een goed idee. Een kwartiertje het raam helemaal openzetten volstaat. Continu op kiepstand is niet zo energievriendelijk. Zet wel ondertussen de verwarming uit.

Verwarming

11. Aangezien de helft van de energiekosten op de factuur toe te wijzen is aan verwarming, is het geen understatement als we menen dat hier heel wat besparingen te rapen vallen. Eén slimme ingreep, de thermostaat één graad (of wat meer) terugdraaien, zal je dus al heel vlug in je portemonnee voelen. Wees gerust, je hoeft van je zaak geen koelkast te maken waar de verwarming amper mag opstaan. Comfort staat voorop! Met kleine ingrepen kun je de temperatuur regelen in jouw zaak. Draai bijvoorbeeld de thermostaat een uur voor sluitingstijd uit of lager. Let er wel op dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet meer dan 5 °C bedraagt. Anders is er terug meer energie nodig om op temperatuur te komen.

 

12. Plaats reflecterende folie aan de achterkant van de radiatoren. Dat zorgt ervoor dat de warmte wordt teruggekaatst in de ruimte in plaats van dat de warmte verdwijnt in de muren. Plaats ook geen grote meubels voor de radiator, want zo kan de warmte de ruimte niet in.

 

13. Een iets grotere investering, maar eentje waar je snel het verschil van zult merken: de installatie van een condensatieketel. Draait de verwarming in je zaak nog op een oudere centraleverwarmingsketel? Een hoogrendementsketel, die werkt op aardgas, is heel wat efficiënter en energiezuiniger dan een cv-ketel. De condensatieketel zal het vocht dat vrijkomt uit de verbrandingsgassen laten condenseren. De warmte die hierbij vrijkomt zal gebruikt worden om het water in de verwarmingsketel op te warmen. Voor een condensatieketel moet je wel een budget voorzien van minstens 2.500 euro. Je kunt maar liefst 11% besparen op je energiefactuur via de installatie van een condensatieketel. Wil je graag een ‘groener’ systeem, combineer je condensatieketel dan met zonnepanelen tot een zogenaamde zonnegascombi. Zo bespaar je nog meer op je energiekosten én doe je het milieu een plezier.

 

14. Zijn er ruimten waar je geen verwarming nodig hebt? Draai de radiatoren uit. Let er wel op dat de ruimte vorstvrij (+6 °C) blijft. Zet de temperatuur een uur voor sluitingstijd lager.

 

15. Terrasverwarmers zijn enorme energieverbruikers. Zet de toestellen dus uit als er geen klanten zijn of maak gebruik van een bewegingssensor. Maak duidelijk aan je klanten dat zij bepalen wanneer de heater aangaat. Dicht indien mogelijk je terras met behulp van zijwanden.

 

16. Gasverwarmers zijn een slimme keuze. Deze zijn heel krachtig en twee keer voordeliger in gebruik dan de klassieke elektrische terrasverwarmer.

 

17. Maak een tochtsluis aan de inkom van je zaak. Dat hoeft niet duur te zijn, een gordijn volstaat vaak al.

 

18. Voor elke kWh elektriciteit die je verbruikt met een warmtepomp, krijg je er 4 kWh terug. Dit lager energieverbruik resulteert in een lagere CO2-uitstoot waardoor warmtepompen milieuvriendelijk zijn. Je kunt warmtepompen bovendien ook gebruiken als airconditioning.

 

19. Met een ventilatiesysteem met warmterecuperatie benut je alle aanwezige warmte zo goed mogelijk. Het rendement van de verwarmingsinstallatie stijgt hierdoor. Je kunt gemiddeld 90% van de warmte recupereren. Met een energiefactuur die uiteindelijk een stuk lager ligt als gevolg.

 

20. Zorg ervoor dat verwarmingstoestellen en ventilatoren elkaar niet bevechten. Kijk de instelpunten die ventilatoren inschakelen dus goed na.

 

21. Op je ketel of cv-groep kun je een weersafhankelijke regeling inschakelen. Hiermee regel je automatisch de aanvoertemperatuur van het water voor je centrale verwarming. Helemaal op basis van de buitentemperatuur. 22. Je kunt tot 30% energie besparen door het toerental van de ventilatoren te verlagen.

 

Verlichting

22. Welke is de meest energiezuinige lamp? Eentje die niet brandt. Al heb je zo natuurlijk heel wat donkere dagen in het vooruitzicht. Er zijn echter heel wat slimme ingrepen die je helpen om energiezuiniger om te springen met de verlichting.

 

23. Zelfs tijdens de donkerste dagen van het jaar is de zon een efficiënte lichtbron. Blokkeer etalages, ramen en deuren niet met pancarten en posters. Laat het zonlicht vrij stromen! In zones waar natuurlijk licht niet de hele dag volstaat, kan een timer bijkomende verlichting automatisch aansturen.

 

24. Daglichtsensoren zijn een extra toepassing waarmee je nog meer energie kunt besparen.  Zeker als je veel lichtinval hebt van de zon. Zij zorgen ervoor dat je een constant lichtniveau behoudt. Als er voldoende lichtinval is, dan gaat de daglichtsensor de verlichting automatisch dimmen. Hiermee zakt ook automatisch het energieverbruik.

 

25. Een jaarlijkse poetsbeurt van lampen en armaturen levert meteen 30% meer licht op. Van een quick win gesproken!

 

26. Kies voor ledlampen met de kleinste wattage en de langste levensduur voor het meeste licht (lumen). In vergelijking met een gloeilamp is een ledlamp maar liefst 20 keer efficiënter. Bovendien wordt bij een gloeilamp 90% van de energie omgezet in warmte en slechts 10% in licht. In het geval van een ledlamp is dat 50% warmte en 50% licht.

 

27. Vervang oude halogeenlampen door ledlampen. Halogeenlampen verbruiken meer aangezien hun energie verloren gaat aan warmte.

 

28. Klassieke tl-lampen kun je vervangen door hoogfrequente tl-buizen. Ze gaan dubbel zo lang mee en verbruiken drie keer minder energie. Is dit een te grote investering? Strategisch geplaatste spiegels en reflectoren weerkaatsen het tl-licht, zodat je minder lampen nodig hebt.

 

29. Het doven van de lichten als je jouw zaak verlaat, kan je natuurlijk wel snel eens vergeten. Een bewegingsmelder kan hier een goede oplossing zijn. Zo zal de lamp aanknippen als iemand passeert, maar zal de lamp ook uitgeschakeld worden als er al eventjes niemand meer binnengewandeld is. Een bewegingsmelder is vanzelfsprekend niet geschikt voor elke ruimte. Je kan in dit geval ook een tijdschakelaar gebruiken.

 

30. Bij de installatie van bewegingsmelders, tijdschakelaars en daglichtsensoren is het interessant om aan relighting te denken. En dat is? Het vervangen van de gehele armaturen en dus ook de lampen. Daarnaast heb je nog de keuze om alles op dezelfde plaats terug te installeren of om een andere inplanting te voor zien. De bekabeling aanpassen bij een nieuwe inplanting kan nodig zijn zodat je optimaal kunt gebruikmaken van de nieuwe verlichting.

 

Toestellen

Doet de vaatwasser overuren in je brasserie? Of ben je de hele dag met de haardroger in de weer? Op vlak van toestellen in je zaak kan je heel wat slimme keuzes maken om energie te besparen.

31. Toestellen met een A-label zijn het zuinigst. Die met een G-label verbruiken het meest. Vervang dus zeker toestellen die ouder zijn dan 15 jaar door nieuwe toestellen.

 

32. Schakel toestellen volledig uit na gebruik. Stand-by-lichtjes die dag en nacht blijven gloeien of knipperen verbruiken stroom. Dit sluipverbruik tikt onnodig aan op je elektriciteitsfactuur.

 

33. Plaats stekkerblokken met aan/uit-schakelaar. Op die manier kun je toestellen die je niet gebruikt gemakkelijk tezamen uitschakelen.

 

34. Zorg ervoor dat je regelmatig je verwarmingsinstallatie onderhoudt. Dat geldt eveneens voor alle andere toestellen.

 

35. Wees zuinig met warm water. Het gebruik van warm water doet jouw kosten hoog oplopen. Je betaalt zowel voor het water als voor de elektriciteit en gas die nodig zijn om het water op te warmen. Verminder je het verbruik, dan bespaar je!

 

36. Met thermostatische kranen bepaal je vooraf de temperatuur van de waterstraal. Zo krijg je nooit te maken met ijskoud of gloeiend heet water.

 

37. Sluit de vaatwasser aan op het warmwatercircuit, als dat mogelijk is. Je kunt door de vaatwasser te vullen met warm water al gauw 15% energie besparen.

 

38. De gaspitten mogen uit als het kan. Je bespaart zo honderden kubieke meter aardgas en dus een mooie besparing op je energiefactuur.

 

39. Staat de deur van jouw winkel meer dan een kwartier per uur open? Dan zijn (HR-)luchtgordijnen een goede optie. Hiermee kun je tot 40% energie besparen. Ze zorgen dat de warmte binnen blijft in de winter én dat de warmte wegblijft in de zomer. Goed om weten: uit onderzoek (2016) blijkt dat er geen verschil is in het aantal winkelbezoeken en de omzet bij een gesloten of open winkeldeur.

 

40. Gebruik je toestellen waar leidingen voor nodig zijn, zoals een compressor? Zorg er dan voor dat je je toestel niet te ver van de leidingen plaatst. Dit zorgt voor minder drukverlies, waardoor je een minder zware compressor moet aanschaffen. Controleer ook regelmatig de leiding op scheuren om zo drukverlies te vermijden.

 

41. Inspecteer de elektrische motoren van je pompen op mogelijke besparingen. Een oudere pomp kan inefficiënt werken en te groot dan nodig zijn. Bijkomende tip: vervang oudere dieselgestuurde pompen

 

42. Koel- en vriestoestellen zijn onontbeerlijk. Al vreten koelinstallaties die de klok rond zoemen behoorlijk wat energie. Toch bestaan er eenvoudige ingrepen waarmee je tussen de 5 en 10% meer energie kunt besparen. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

 

43. Stof de condensor van jouw koelinstallatie regelmatig af. Stof en vuil houden de warmte goed vast. Hierdoor vraagt jouw toestel meer energie om te koelen. Staat jouw condensor buiten? Scherm die dan zeker af van de zon of warmtestraling van je dakbedekking.

 

44. Ontdooi geregeld de verdamper van jouw koel- of vriescel. Een vriezer werkt het beste als je hem regelmatig ontdooit. Een ijslaagje van meer dan 2 mm op het vrieselement leidt al snel tot 10% meer energieverbruik. Koop je een vriezer met ‘No Frost’-functie? Dan ontdooit jouw toestel automatisch.

 

45. Ga steeds na wat je allemaal in de diepvriezer of de frigo legt. Zijn het producten die niet de volledige koeling nodig hebben? Zet dan de koeling van het toestel iets lager om energie te besparen.

 

46. Bij de inrichting van meerdere koelinstallaties plaats je producten die op dezelfde temperatuur gekoeld moeten worden best in dezelfde koelinstallatie. Zet de koelinstallaties die naast elkaar geplaatst zijn ook tactisch neer. Bijvoorbeeld de koudste vriezer naast de tweede koudste vriezer, enzovoort.

 

47. Schakel de toestellen die je niet nodig hebt (vakantieperiodes) uit of sluit ze zelfs af van het elektriciteitsnet. Mag een product ontdooid worden? Leg het in de frigo. Zo kan het zijn koude afgeven in de frigo en moet de frigo minder energie verbruiken. Tegelijkertijd ontdooit het product. Dit is een (gratis) win-win-situatie.

 

48. Het isoleren van jouw koelleidingen is een relatief goedkope maatregel met veel effect. Zuigleidingen (met een zeer lage temperatuur) moet je altijd isoleren. Persleidingen zijn doorgaans koeler dan de omgevingstemperatuur, maar zijn zeker het isoleren waard.

 

49. Open koel- en vriesvakken verliezen veel koude. Tijdens de sluitingsuren kun je het verlies beperken door jouw koelinstallaties af te dekken met folies, rolgordijnen of afdekplaten. Extra tip: schakel in één beweging ook de verlichting uit.

 

50. Deuren van koel- en vriescellen sluiten niet altijd even goed. Hou daarom de deurdichtingsrubbers soepel en vervang ze indien nodig.

 

2. ZONNEPANELEN

Waarom zou je rekenen op anderen om jouw zaak van energie te voorzien? Haal je eigen energie uit de zon met zonnepanelen. Zo hoef je beslist geen overdonderende energiefacturen te vrezen. Je hebt de controle over je eigen groene energie in handen. Interessant, niet?

51. Investeren in zonnepanelen is een slimme zet. Niet alleen dalen je energiekosten, de waarde van je pand gaat de hoogte in. Het E-peil, hoe jouw zaak presteert op vlak van energiezuinigheid, gaat mooi in dalende lijn. Hoe lager deze score, hoe harder jij mag juichen.

 

52. De investering in zonnepanelen heb je in vijf à zes jaar terugverdiend, omdat de technologie heel wat goedkoper is geworden ten opzichte van de beginjaren.

 

53. Een zonnige dag? Met een terugdraaiende teller zie je als het ware ‘live’ je energiefactuur dalen. Het rendement van je zonnepanelen hangt af van tal van factoren. In deze blog klaren we dit voor je uit en ontdek je tal van tips om ondanks een mindere dakhelling of een niet-zuidgericht dak toch optimaal te genieten van jouw eigen zonne-energie.

 

54. Een zonneboiler helpt je ook om elektriciteit en gas te besparen. De zonnepanelen van de zonneboiler halen hun energie van de zon en warmen zo het water op. Een zonneboiler kan de energiefactuur, voor het deel dat toe te wijzen is aan het opwarmen van water, met maar liefst 50% doen afnemen.

 

Meer weten over zonnepanelen? In deze live sessie gaan we dieper in op een aantal vragen.

 

3. ONDERWEG

55. Vertrek je voor een levering of een opdracht? Dan hoeft het energie besparen niet te stoppen. Integendeel. Je bespaart niet alleen energie maar inspireert ook nog eens jouw klanten. Wat je zoal kunt doen?

 

56. Met elektrisch rijden draag je niet alleen zorg voor het milieu, je bespaart ook op je energiefactuur. Je geniet namelijk van fiscale voordelen als je voor elektrisch rijden kiest. Tot 2020 is de verkeersbelasting gratis. En je bent in Vlaanderen vrijgesteld van de Belasting Op In verkeerstelling (BIV) als de CO2-uitstoot van je wagen lager is dan 50 g/km. Wist je trouwens dat er ook een breder gamma aan elektrische bestelwagens rondrijdt? Je laadt ze waar en wanneer je wilt. Heb je zonnepanelen? Dat vormen ze met je wagen een perfecte combo.

 

 

57. Met zoveel mogelijk collega’s samen rijden is niet alleen gezellig, maar ook milieuvriendelijk.

 

58. De batterij van je elektrische wagen gaat vanzelfsprekend heel wat langer mee als je de verwarming of airco niet op volle toeren laat draaien. Als het niet echt nodig is om bij te warmen of extra te koelen, dan is het aan te raden om dit niet te doen.

 

59. De verkeersregels volgen bespaart je sowieso heel wat geld. De boetes zullen zich namelijk niet opstapelen in je brievenbus. Maar bewust omgaan met je snelheid is bovendien ook goed voor je energieverbruik. Als je 120 kilometer per uur rijdt in plaats van 130, dan bespaar je tot 14%. Als je ervoor kiest om een snelheid van 115 km/u aan te houden, dan kan je nog 7% besparen.

 

60. Houd de bandenspanning in het oog. Als die te laag is, dan zal je heel wat meer energie verbruiken om dezelfde snelheid te bekomen.

 

61. Een batterij van een e-bike heeft na de aankoop van de fiets minimum vijf ladingen en ontladingen nodig om van zijn volledige capaciteit te kunnen genieten. Zo maak je optimaal gebruik van je fiets.

 

62. Bewaar de accu van je elektrische fiets in een koele omgeving, zoals de garage. Als de batterij altijd in een warme ruimte wordt achtergelaten, dan zal de levensduur van de accu afnemen en zal het herladen minder vlot verlopen.

 

4. (THUIS)KANTOOR

Af en toe moet er ook papierwerk gebeuren. Dat kan op jouw kantoor bij je thuis. En ook daar kun je energie besparen via kleine aanpassingen.

Wie dacht dat tips om minder te verbruiken ‘saai’ zijn, heeft het goed fout! Ook interieurliefhebbers kunnen door enkele slimme en stijlvolle ingrepen een positieve invloed hebben op de energiefactuur.

 

63. Ben je van plan om jouw kantoor een likje verf te geven? Schilder je muren in lichte tinten. Muren in een lichte kleur weerkaatsen maar liefst 60% tot 90% van het licht. Zo hoef je veel minder snel de verlichting in te schakelen.

 

64. Van een ruimte kan gezegd worden dat ze erg ‘warm’ aanvoelt. Dat duidt niet op de temperatuur, maar wel op het effect van de warme materialen. Kies bijvoorbeeld voor een houten parketvloer, een vloerbedekking uit kurk of een goed geïsoleerde stenen vloer.

 

 

65. Heb je meerdere collega’s verspreid op verschillende bureaus? Misschien is het mogelijk om te groeperen. Meer mensen in één ruimte betekent minder verwarming nodig.

 

66. Tussen verschillende kantoorruimtes houd je de deuren en ramen best gesloten. Een eenvoudige manier om geen energie te verliezen.

 

67. Het is beter om niets op de radiatoren te leggen of ze te bedekken. Je zet er ook best geen kasten of bureaus voor. Zo belemmer je de warmteafgifte niet.

 

68. Heb je lamellen of gordijnen in je kantoor? Doe ze ’s avonds toe. Hetzelfde geldt voor rolluiken die je laat zakken. Op die manier houd je de warmte binnen. Extra tip: kies voor gordijnen met een isolerende voering. Zo houden ze niet enkel pottenkijkers maar ook de kou buiten.

 

69. Om het gebruik van airco te verminderen maak je best optimaal gebruik van zonnewering. Daardoor daalt de temperatuur binnen met gemakkelijk 4 tot 6 °C.

 

Verwarming

70. Wanneer het tijd is voor papierwerk, mag de thermostaat een graad lager. Van 21 °C naar 20 °C. Hierdoor bespaar je 7% energieverbruik.

 

71. Laat zowel in je thuiskantoor als in je zaak de thermostaat op nachtstand gaan een uur voor iedereen naar huis gaat. Je voelt het verschil niet én je bespaart energie. Maak het verschil tussen dag (20 °C) en nacht (16 °C) niet groter. Anders koelt je kantoor te sterk af en moet je meer energie gebruiken om het terug op te warmen.

 

72. Het gebeurt dat de radiatoren op je kantoor lucht bevatten. Dan worden ze niet volledig warm. Ontlucht ze dus voor een hoger rendement. Bij voorkeur in het begin van het stookseizoen.

 

73. Extra elektrische vuurtjes verbruiken gek veel. Ze zijn dus duur. Vermijd daarom bijverwarmen op elektriciteit.

 

74. Laat aircotoestellen niet vrij staan. Zeker in de zomer zijn vrijstaande aircotoestellen te vermijden. Op jaarbasis verbruikt anders een klein aircotoestel van 1.400 W al gauw 700 kWh meer.

 

Keuken

75. Heb je koelkasten op kantoor? Vermijd dat ze half benut zijn. Beter één volledig benutte koelkast dan verschillende half benutte koelkasten samen. Beperk dus het aantal koelkasten.

 

76. Dat geldt ook voor elektrische boilers. Zeker als er slechts af en toe warm water nodig is. Een geiser (doorstroomtoestel) op aardgas is energiezuiniger dan een boiler.

 

77. Plaats een timer tussen het stopcontact en de stekker van elektrische keukenboilers. Zo schakelen deze automatisch uit buiten de kantooruren.

 

78. Verwijder de verlichting van de drankautomaat op je kantoor. De lamp brandt anders dag en nacht. Ook als je geen drank neemt.

 

79. Schakel drankautomaten in het weekend uit met een timer. De dranken worden zo niet onnodig gekoeld.

 

80. Verse koffie warm houden met het koffiezetapparaat is niet energievriendelijk. Een thermoskan is dat wel.

 

81. Wil je graag een restje van die overheerlijke ovenschotel opwarmen? Plaats je bord in de microgolfoven en niet in de oven, want dat is zowat 50% zuiniger. Aangezien het heel wat langer duurt voor je oven en bijgevolg ook je gerecht is opgewarmd. Spreid je eten ook uit op een bord en laat het niet op een hoopje liggen. Zo dringen de golven sneller door tot de kern en is je eten vlugger hapklaar.

82. Duurzaam leven zit soms in de kleine dingen. Als je dan toch de keuken onder handen neemt, kijk dan ook even in je lades en kasten. Kies bijvoorbeeld voor een thermos of drinkbus in plaats van plastic bekertjes of flessen.

 

83. Vermijd aluminiumfolie en kies voor een brooddoos of hergebruik de broodzak. Stop daarin eens een vegetarische lunch met ingrediënten van de lokale boer. Neem alles mee in een rugzak of andere draagtas die niet van plastic is.

 

Toestellen

84. Kleine toestellen op kantoor kunnen verrassend veel energie verbruiken. Neem nu jouw computer. Als je screensavers gebruikt met foto’s, dan vraagt dat evenveel energie als een normaal schermgebruik. Slaapmodus is beter.

 

85. Plaats schakelaars tussen stopcontact en dimmer. Of trek de stekker gewoon uit. Heel wat dimmers blijven anders energie verbruiken. Ook als de lamp niet brandt.

 

86. Verwijder lader/transformator na je werkdag uit het stopcontact. Een lader (bv. voor laptop of gsm) of een transformator (bv. voor een printer) verbruikt ook stroom als je het toestel niet gebruikt.

 

87. Vakantie: zet werkmodus én toestellen uit. Vergeet ook de koelkasten niet leeg te maken en uit te schakelen.

 

88. Is jouw smartphone bijna vergroeid met je hand? Dan weet je dat de batterij van je telefoon heel snel kan leeglopen. Enkele tips om je batterij te sparen én dus minder nood te hebben aan energie om haar op te laden: zet je smartphone ‘s nachts in vliegtuigstand, verminder de lichtsterkte van je scherm, schakel Bluetooth uit als je het niet nodig hebt en verwijder – energievretende – apps die je niet gebruikt.

 

89. Wist je trouwens dat er een zonnelader bestaat om jouw gsm op te laden?

 

90. Duid een verantwoordelijke aan die ’s avonds op energiejacht gaat in je zaak. Controleer meteen of alle ramen en deuren gesloten zijn. Vergeet ook niet te blijven communiceren over energiegebruik. Hang bijvoorbeeld gebruiksaanwijzingen en meldingen uit, deel een overzicht van het energieverbruik, …

Op de officiële website van het Vlaams Energieagentschap (VEA) van de Vlaamse overheid – www.energiesparen.be – kun je nog heel wat andere nuttige informatie terugvinden. Wil je grotere investeringen doen, zoals zonnepanelen leggen of isolatie plaatsen? Check dan zeker de websites van de overheden om te weten te komen of je recht hebt op subsidies:

Veel succes met deze besparingstips. Heb jij nog een tip? Laat het ons weten!