2

Overheids­maatregelen met betrekking tot de energiefactuur

De federale regering heeft een aantal maatregelen genomen om de hoge energieprijzen te counteren. 

De federale regering heeft op 16 september 2022 nieuwe maatregelen aangekondigd om de impact van de stijgende energieprijzen te verzachten. Wij volgen de situatie op de voet en wachten op concrete informatie van de overheid. Van zodra we meer nieuws hebben, updaten we deze pagina.

Wat werd er nu beslist en hoe wordt dit concreet uitgevoerd? 

Btw-verlaging van 21% naar 6%

De btw voor elektriciteit en gas gaat van 21% naar 6%. Deze verlaging ging in op 1 maart 2022 voor elektriciteit en is van toepassing t.e.m. 31 maart 2023. De btw-verlaging op gas gaat in vanaf 1 april en loopt eveneens tot en met 31 maart 2023. Voor klein-zakelijke klanten geldt de btw-verlaging enkel op gas vanaf 1 augustus 2022 tot 31 maart 2023. Lees hier de meest gestelde vragen over deze verlaging.

Verwarmingspremie van 100 euro

De federale verwarmingspremie van 100 euro werd door Eneco uitbetaald.

Heb je geen betaling ontvangen? Klik hier.

Uitgebreid sociaal tarief verlengd tot einde van het jaar

Tot slot is de regering overeengekomen om het uitgebreide sociaal tarief te verlengen tot 31 maart 2023. Een extra half miljoen kwetsbare gezinnen genieten daardoor van een goedkoop energietarief. 

Veelgestelde vragen

 • Vragen over de btw-verlaging?

  Voor al je vragen over de btw-verlaging op elektriciteit en gas, klik hier: eneco.be/btw-verlaging

 • Wanneer werd de 100 euro federale verwarmingspremie uitbetaald?

  We betaalden de verwarmingspremie uit in mei en juni. Kreeg je nog geen premie, klik dan hier.

 • Wie heeft er recht op de 100 euro federale verwarmingspremie?

  Eneco betaalde de premie uit voor alle op 31 maart actieve, residentiele elektriciteitscontracten. Heb je meerdere leveringsadressen, dan kreeg je enkel een premie voor je domicilieadres. Een budgetmeter of sociaal tarief heeft geen invloed op de premie. Had je op 31 maart een elektriciteitscontract bij een andere leverancier, dan betaalden zij jouw premie uit.

 • Hoe betaalden jullie de federale verwarmingspremie uit?

  We betaalden de premie uit in de maanden mei en juni. Had je nog een openstaand saldo, dan verrekenden we dit met de premie en betaalden we een eventueel resterend bedrag op je rekening. Hebben we niet het juiste rekeningnummer? Dan vroegen we dit op. Hebben we voor 15 september niet het juiste rekeningnummer? Dan kunnen we helaas je premie niet uitbetalen.

 • Ik heb de 100 euro federale verwarmingspremie niet gekregen. Wat moet ik doen?

  In eerste instantie helemaal niets. Om de betaling uit te voeren baseert Eneco zich namelijk op een lijst van rechthebbenden die ze van de FOD Economie gekregen heeft. Deze lijst omvat alle residentiële Eneco-klanten die op 31 maart 2022 een aansluiting van elektriciteit hadden op hun hoofddomicilie. Indien je de 100 euro premie niet van Eneco ontvangen hebt, dien je vanaf 1 augustus 2022 de FOD Economie te contacteren, en uiterlijk op 14 oktober 2022. Indien je de FOD Economie na deze datum zou contacteren, dan kom je niet meer in aanmerking voor de verwarmingspremie.