2

Overheids- maatregelen met betrekking tot de energiefactuur

De federale regering heeft een aantal maatregelen genomen om de hoge energieprijzen te counteren. 

Hoe dit praktisch en concreet in zijn werk gaat wordt nu binnen de regering bekeken en vastgelegd in de nodige wetteksten. Deze worden eerstdaags verwacht. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.

Wat werd er nu beslist en hoe wordt dit concreet uitgevoerd? 

Btw-verlaging van 21% naar 6%

De btw voor elektriciteit en gas gaat van 21% naar 6%. Deze verlaging ging in op 1 maart 2022 voor elektriciteit en is van toepassing t.e.m. 30 september 2022. De btw-verlaging op gas gaat in vanaf 1 april en loopt eveneens tot en met 30 september 2022. Lees hier de meest gestelde vragen over deze verlaging.

Verwarmingspremie van 100 euro

Er komt ook een verwarmingspremie van 100 euro voor iedereen. Ook wie op gas of stookolie verwarmt krijgt de verwarmingspremie. De premie wordt je vanaf midden mei 2022 op je rekening gestort.

Uitgebreid sociaal tarief verlengd tot eind juni

Tot slot is de regering overeengekomen om het uitgebreide sociaal tarief te verlengen tot eind juni. Een extra half miljoen kwetsbare gezinnen genieten daardoor van een goedkoop energietarief. Normaal gezien liep dit eind maart af.

Veelgestelde vragen

 • Vragen over de btw-verlaging?

  Voor al je vragen over de btw-verlaging op elektriciteit en gas, klik hier: eneco.be/btw-verlaging

 • Wanneer wordt de 100 euro federale verwarmingspremie uitbetaald?

  We streven ernaar om vanaf midden mei de 100 euro federale verwarmingspremie uit te betalen. Deze premie van 100 euro wordt door Eneco op je rekening gestort. Heb je een openstaand saldo bij ons? Dan wordt de premie eerst gebruikt om dit saldo te verrekenen. Blijft er geld over na de verrekening? Dan zal het resterende bedrag op jouw bankrekening worden gestort.

 • Wie heeft er recht op de 100 euro federale verwarmingspremie?

  Alle residentiële klanten hebben recht op de 100 euro premie. Eneco betaalt je dus de premie als je op 31/3 al een actief contract had bij ons. Je krijgt deze premie eenmalig uitbetaald, enkel voor je domicilie (dus niet voor je tweede of derde verblijf).

 • Ik verwarm niet met gas. Heb ik recht op de federale verwarmingspremie?

  Ja. De premie wordt toegekend aan elke klant met een elektriciteitscontract op 31 maart 2022 voor zijn domicilie, ongeacht het type verwarming dat gebruikt wordt.

 • Ik heb een budgetmeter. Heb ik ook recht op de federale verwarmingspremie?

  Ja, ook indien je een budgetmeter hebt, heb je recht op de 100 euro federale verwarmingspremie.

  • Ik heb sociaal tarief. Heb ik ook recht op de verwarmingspremie?

   Ja, ook indien je van het sociaal tarief geniet, heb je recht op de 100 euro federale verwarmingspremie.

  • Hoe wordt deze federale verwarmingspremie uitbetaald?

   We streven ernaar om vanaf midden mei de 100 euro federale verwarmingspremie uit te betalen. Deze premie van 100 euro wordt door Eneco op je rekening gestort. Heb je een openstaand saldo bij ons? Dan wordt de premie eerst gebruikt om dit saldo te verrekenen. Blijft er geld over na de verrekening? Dan zal het resterende bedrag op jouw bankrekening worden gestort.

  • Ik heb mijn gascontract bij de ene leverancier en mijn elektriciteitscontract bij een andere. Heb ik recht op de federale verwarmingspremie en wie betaalt die aan mij?

   Ja, je hebt recht op de federale verwarmingspremie. Het is jouw elektriciteitsleverancier die je de verwarmingspremie betaalt.

  • Ik heb de 100 euro federale verwarmingspremie niet gekregen. Wat moet ik doen?

   In eerste instantie helemaal niets. Om de betaling uit te voeren baseert Eneco zich namelijk op een lijst van rechthebbenden die ze van de FOD Economie gekregen heeft. Deze lijst omvat alle residentiële Eneco-klanten die op 31 maart 2022 een aansluiting van elektriciteit hadden op hun hoofddomicilie. Indien je de 100 euro premie niet van Eneco ontvangen hebt, dien je vanaf 1 augustus 2022 de FOD Economie te contacteren, en uiterlijk op 14 oktober 2022. Indien je de FOD Economie na deze datum zou contacteren, dan kom je niet meer in aanmerking voor de verwarmingspremie.

  • Ik heb de creditnota ontvangen maar de betaling niet.

   De 100 euro federale verwarmingspremie wordt normaliter op jouw rekening gestort. Mogelijks had je nog een onbetaalde factuur? Dan wordt de premie gebruikt om dit saldo te verrekenen. Een overzicht van je facturen vind je eenvoudig terug op My Eneco.

  • Ik heb de creditnota ontvangen en heb geen openstaande saldo maar kreeg de betaling niet.

   Als je geen openstaande saldo hebt, wordt de 100 euro federale verwarmingspremie normaliter op jouw rekening gestort. Indien jouw rekeningnummer niet in ons bezit is, gaan we het aan jou opvragen. Indien we deze informatie niet krijgen voor 15 september, zal de premie niet kunnen gestort worden. Een overzicht van je facturen vind je eenvoudig terug op My Eneco.

  • Wordt de 100 euro federale verwarmingspremie automatisch verrekend op mijn volgende voorschotfactuur?

   We kiezen er binnen Eneco voor om de 100 euro federale verwarmingspremie rechtstreeks op je rekening te storten, tenzij je nog een openstaand saldo hebt. Dan zal dit eerst verrekend worden.

  • Wat als ik na 31/03/2022 klant ben geworden bij Eneco?

   Je zal de 100 euro federale verwarmingspremie van je vorige elektriciteitsleverancier ontvangen.

  • Wat als ik op 31/03/2022 nog geen elektriciteitscontract had?

   Indien je bij geen enkele elektriciteitsleverancier was aangesloten op 31/3/2022, zal je niet kunnen genieten van de 100 euro federale verwarmingspremie.

  • Ik heb meerdere verbruikslocaties, ontvang ik voor elke locatie de federale verwarmingspremie?

   Nee, je ontvangt enkel de federale verwarmingspremie van 100 euro voor jouw domicilie.