2

Zonnepanelen: een duurzame stap

Talloze gezinnen zijn al overtuigd van zonnepanelen. Goed voor het klimaat en voor je portemonnee, want met zonnepanelen bespaar je op lange termijn op jouw energiefactuur! Het is meer dan ooit interessant om in zonnepanelen te investeren dankzij de snelle installatie en opbrengst.

Vraag nu je offerte aan en bespaar
Zonnepanelen Korting2

Voordelige prijs voor zonnepanelen met thuisbatterij

Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering. Dankzij de voordelige prijs van Eneco is het bovendien een betaalbare energieoplossing. Je bespaart ermee op lange termijn op jouw energiefactuur, zeker in combinatie met een thuisbatterij! Ontdek ons aanbod voor particulieren of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

*Korting aangeboden door onze partner IZEN. De korting wordt berekend op de catalogusprijs van de installatie en geldt voor elke aanvraag ingediend via de Eneco-website. 

Het aangegeven aantal panelen dient enkel als voorbeeld. De ideale installatie voor jouw woning bepaal je in overleg met een adviseur van onze partner. Alle prijzen zijn inclusief 6% btw en indicatief voor Vlaanderen waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd door de firma IZEN. Prijzen zijn steeds onder voorbehoud van inspectie ter plaatse en afhankelijk van de specifieke situatie en het verbruik van de klant. Bovenstaande richtprijzen zijn gebaseerd op een standaard daksituatie (zuid, 30 graden hellingsgraad, pannen, maximum 2 verdiepen) en omvatten een adviesgesprek, de zonnepanelen, een hybride omvormer met energiemanagementsysteem, desgevallend een thuisbatterij, een standaardhoeveelheid materialen, de installatie, de keuring en de recyclagebijdrage.

Deze prijzen gelden enkel als je in Vlaanderen woont. Waarom? De prijzen van onze Vlaamse en Waalse partner verschillen per regio en niet per taal. Woon je niet in Vlaanderen? Bekijk het specifiek aanbod in jouw regio.

Waarom zonnepanelen bestellen bij Eneco?

Waarom kiezen voor Eneco zonnepanelen? Heel eenvoudig! Scherpe prijs dankzij onze enorme schaalvoordelen en haal het maximum uit je panelen dankzij onze decennia-lange ervaring met onze zonneparken. Daarnaast is het sowieso een slimme investering, omdat je bespaart op je energierekening én de waarde van je woning aanzienlijk stijgt.

ico-hersteldienst.svg
Betrouwbare leverancier

Heb je een mooie offerte gekregen voor jouw zonnepanelen? Check! Bij onze zonnepanelenpartner betaal je geen voorschot op je bestelling. Zo neem je geen enkel risico voor jouw duurzame investering.

ico-opbrengst.svg
Maximaal rendement uit jouw investering

Stap mee in ons monitoringsysteem. Hiermee krijg je zicht op de opbrengst van je zonnepanelen, terwijl wij deze vergelijken met de opbrengst van andere zonnepanelen in je buurt. Presteert jouw installatie niet zoals de rest? Dan lossen we dit snel op. Zo halen we samen het maximum rendement uit de werking van je zonnepanelen.

ico-voordelen.svg
Een thuisbatterij is meer dan enkel energieopslag

Jouw zelf opgewekte zonnestroom opslaan in een thuisbatterij is goed voor het klimaat en voor jou. Hoe meer groene stroom, hoe beter! Jij geniet van een lagere energiefactuur doordat je minder stroom van het net moet nemen en je bent voor een groot deel zelfvoorzienend. Alleen maar voordelen.

Hoe jouw zonnepanelen bestellen?

Stap 1
Aanvraag
Bezorg ons enkele gegevens en vraag een vrijblijvende offerte aan.
Stap 2
Contact
Je ontvangt van onze partner binnen de drie dagen een e-mail voor een afspraak via telefoon.
Stap 3
Gepersonaliseerde offerte
Onze partner maakt, op basis van een technische analyse van jouw dak en woning, een gepersonaliseerde offerte.
Stap 4
Installatie
Na het ondertekenen van de finale offerte plaatst onze partner jouw zonnepanelen.

Geïntegreerde thuisbatterij: de voordelen

Zonnepanelen installeren doe je niet enkel voor energieopslag, klimaat en groene economie. De voordelen voor jou zijn groot, vooral op vlak van besparing en rendement. Extra interessant en rendabel is de combinatie zonnepanelen met een thuisbatterij. Dit zijn de voordelen voor jou:

groene energie.png
Groene energie

Groene energie opgewekt door jouw eigen zonnepanelen.

ico-voordelen.svg
Lagere factuur

Je verbruikt minder energie van het net wat resulteert in een lagere energiefactuur.

Eneco_zwart_RGB_80x80_3personen.svg
Minder afhankelijk

Ook wanneer de zon niet schijnt, kan je zonder zorgen je eigen gratis energie gebruiken.

ico-opbrengst.svg
Zelfvoorzienend

Met een thuisbatterij kan je je zelfvoorziening verdubbelen en zo genieten van extra comfort.

digitale-meter-1200x600.jpg

Digitale meter

Een ‘slimme’ meter voor inzicht in je verbruik

Een slimme meter en zonnepanelen zijn een ideale combinatie, omdat je op ieder moment op deze digitale meter precies ziet hoeveel elektriciteit je afneemt van het net als je bijvoorbeeld zelf weinig of geen stroom produceert. Ook de hoeveelheid opgewekte elektriciteit die je zelf niet gebruikt en vervolgens injecteert op het net, is zichtbaar. Dankzij het real-time inzicht van jouw verbruik en injectie op het net kan je je verbruik aanpassen en dus ook besparen. Met zo’n slimme meter krijg je dus meer inzicht in je verbruik en spring je zuiniger met je energie om. Vind alle informatie over de digitale meter hier op een rij.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn financieel interessant omdat je snel rendement haalt uit je investering en de terugverdientijd vrij laag is. Door de onzekerheid op de energiemarkten is het belangrijk dat je je energiefactuur onder controle kan houden. Zonnepanelen zijn veruit de meest eenvoudige en betaalbare oplossing om snel op je energiefactuur te besparen.

Voor een gemiddelde installatie in Vlaanderen met of zonder thuisbatterij is de terugverdientijd ca. 7 jaar, terwijl de garantie op je zonnepanelen 25 jaar is. Je kan dus nog lang profiteren van gratis zonne-energie bij jou thuis. Door de opgewekte zonne-energie vandaag te gebruiken, verbruik je minder van het elektriciteitsnet. Zo ben je beter beschermd tegen de stijgende energieprijzen en zit je aan het stuur van je eigen energievoorziening.

Meer nieuws over zonnepanelen

Duurzame energie en zonnepanelen, hoe begin je eraan? Bij Eneco gaan groene energie en een innoverende toekomst hand in hand. Wil je meer weten over deze nieuwe, groene toekomst? Onze experten vertellen jou alles over zonne-energie en -panelen in verschillende blogartikels.

Veelgestelde vragen

  • Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

    Je hebt geen perfect op het zuiden gericht dak nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen. De huidige zonnepanelen zijn zo krachtig, dat elke oriëntatie van Oost over Zuid naar West in aanmerking komt voor zonnepanelen. Meer nog, indien je overdag weinig thuis bent, kan een combinatie van een oost + een west-gerichte zonne-installatie ervoor zorgen dat je meer van je zonnestroom kunt genieten op momenten dat je wél thuis bent. Noord-gerichte daken zijn uiteraard minder geschikt.

    Naast oriëntatie is de dakhelling belangrijk. In België levert een dakhelling van 35° het hoogste rendement. Een afwijking van enkele graden veroorzaakt echter slechts een gering rendementsverlies.

    Ook op een plat dak of op de begane grond kun je zonnepanelen plaatsen: die worden dan bevestigd op een stevig aluminium frame in de juiste helling ten opzichte van de zon. Het frame wordt verankerd of verzwaard met betonblokken.

    Andere factoren waarmee je rekening moet houden zijn:

    • Het draagvermogen en de stevigheid van je dak. In een oudere woning kan het de moeite lonen om je dak te renoveren (en meteen ook te isoleren) voor je zonnepanelen laat plaatsen.
    • Het materiaal van je dakbedekking (bijv. op asbestleien mag je wettelijk geen PV installeren omwille van grote gezondheidsrisico's voor de installateurs).
  • Hoe betalen zonnepanelen zich terug?

    Zonnepanelen betalen zichzelf terug op 2 manieren:

    1. Stroom die je verbruikt terwijl de zon schijnt, neem je nu rechtstreeks af van je eigen panelen. En dat bespaar je dus op je energiefactuur.
    2. Produceer je meer stroom dan je verbruikt, dan wordt die op het net geïnjecteerd voor gebruik later, bijvoorbeeld ‘s avonds en ’s nachts en in de winter. Je teller draait terug op het moment dat je de overtollige stroom injecteert en draait vooruit wanneer je de stroom opnieuw afneemt.

    Afhankelijk van je zonne-installatie en je verbruik, is het resultaat op je jaarlijkse elektriciteitsfactuur een sterk verlaagd verbruik of zelfs een nulverbruik. Daardoor betaal je veel minder of zelfs geen variabele energiekosten meer, noch variabele netvergoedingen, belastingen, heffingen en toeslagen. Je betaalt enkel nog vaste kosten en heffingen, zoals de vaste vergoeding aan je energieleverancier en de Bijdrage Energiefonds in Vlaanderen.

    Voor het gebruik van het net, betaal je in Vlaanderen bovendien het zogenaamde prosumententarief. Dat is een forfaitair bedrag afhankelijk van het vermogen van je omvormer en je netbeheerder. Tenminste, zolang het vermogen van je omvormer kleiner blijft dan 10 kilowatt of kVA. Deze kost weegt echter niet op tegen de besparing die je realiseert.

  • Wat is het prosumententarief?

    Vermeld uw factuur een “prosumententarief”, dan maakt u wellicht gebruik van zonnepanelen met een geïnstalleerd vermogen <10 kVA. Het prosumententarief is een forfaitaire vergoeding die u in Vlaanderen betaalt voor het gebruik van het net. Heeft u al een digitale meter? Dan wordt het prosumententarief niet meer aangerekend. Meer informatie over het prosumententarief vindt u hier.

  • Hoe snel verdien ik mijn zonne-installatie terug?

    De terugverdientijd hangt af van de grootte van de installatie en de besparingen op je elektriciteitsfactuur. Een gemiddelde installatie betaalt zich – met de huidige prijzen voor zonnepanelen - terug binnen 8 à 9 jaar. Een zonne-installatie gaat echter veel langer mee, zodat je over de levensduur van je installatie ettelijke duizenden euro’s kan uitsparen.

    Naast het financiële rendement biedt een zonne-installatie nog voordelen:

    • je geniet van je eigen groene stroom;
    • je draagt bij tot een schonere, nieuwe wereld.
  • Hoe kan ik mijn zonne-installatie financieren?

    De prijzen van de zonnepanelen zijn dan wel gezakt, het blijft een belangrijke investering. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden met een mooi rendement.

    Heb je voldoende cash of op een spaarboekje, dan moet je niet aarzelen om het te investeren in zonne-energie. Het rendement op je zonne-installatie is een pak hoger dan wat een spaarboekje bij de bank vandaag de dag kan opleveren.

    Heb je een hypothecaire lening die reeds gedeeltelijk is afbetaald, dan kun je een zogenaamde ‘wederopname’ overwegen: je leent dan opnieuw geld bij aan de gunstige voorwaarden van je lening.

    Je kan ook aan je bank een ‘groene lening’ vragen: voor investeringen in duurzame oplossingen passen sommige banken een gunsttarief toe. Vraag ernaar bij je bank of bij onze installatiepartner.

    Kan je de zonnepanelen aankopen op je zaak, dan kan je ze afschrijven en aftrekken van jouw bedrijfswinst in de mate dat de stroom die jouw installatie produceert verbruikt wordt voor jouw activiteit.

    • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

      Het beste is om net voldoende zonnepanelen te plaatsen zodat je jaarlijks even veel stroom opwekt dan je verbruikt. Zo betaal je immers - buiten vaste kosten en heffingen – niets meer voor je stroom.

      Heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan volstaat het om wat minder panelen te plaatsen. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen? Of een sauna of een jacuzzi? Komt er een gezinsuitbreiding? Dan kan je meer panelen gebruiken.

      Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je jaarverbruik te dekken wordt bepaald door:

      • Het vermogen van je zonnepanelen
        Het maximum vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat een paneel kan opleveren in de meest ideale omstandigheden. Een degelijk, standaard zonnepaneel levert tegenwoordig meer dan 250 Wp op. Hoogrendementspanelen leveren tot 360 Wp en meer op.
      • De jaaropbrengst in kWh van je panelen
        In onze regio kan je dit eenvoudig berekenen door het wattpiekvermogen van je paneel te vermenigvuldigen met een omrekeningsfactor = 0,89. Een paneel van 265 Wp levert ca. 236 kWh (kilowattuur) op per jaar.
      • De oriëntatie en helling van je dak
        Niet elk dak is perfect op het zuiden gericht en heeft een ideale helling van 35°. Een afwijkende oriëntatie en/of dakhelling heeft tot gevolg dat je zonnepanelen minder stroom opleveren. Je hebt dan enkele zonnepanelen extra nodig om je jaaropbrengst te dekken.
    • Wat gebeurt er als ik meer stroom produceer dan ik nodig heb?

      Als je meer stroom produceert dan je zelf verbruikt, wordt dit overschot terug op het net gezet. Dit noemen we injectie.

      Wat met deze injectie gebeurt, hangt af van je type meter en de regio waar je woont. Meer informatie hierover vind je op onze infopagina rond zonnepanelen.

    • Er valt schaduw op mijn dak. Is dat een probleem?

      Indien er veel en lang schaduw op je dak valt, bijvoorbeeld van een naburig gebouw of bomen die niet verwijderd kunnen worden, dan kan je moeilijk een voldoende renderende zonne-installatie plaatsen.

      Is de schaduw beperkt in omvang en in tijd, bijvoorbeeld schaduw van een schoorsteen, dan zal onze installatiepartner de zonnepanelen zo plaatsen dat er minimale impact is van de schaduw.

      Je kan ook overwegen om gebruik te maken van zonnepanelen met een ‘power optimizer’ per paneel, die ervoor zorgt dat de impact van schaduw op het rendement van je installatie beperkt blijft. De meerkost van zo een installatie betaalt zich terug met de meeropbrengst.

    • Ik heb geen groot dak ter beschikking. Wat nu?

      Is de beschikbare oppervlakte van jouw dak te klein, bijvoorbeeld omdat je enkele dakramen hebt of omdat er schaduw op het dak valt, dan hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. Je kan dan kiezen voor hoogrendementspanelen: die zijn duurder in aanschaf, maar leveren meer stroom per vierkante meter. De meerprijs verdien je op termijn terug door de hogere opbrengst.

      Is je beschikbare oppervlakte heel klein en kan je slechts enkele panelen plaatsen, dan weegt de besparing wellicht niet op tegen de investering.

    • Ik heb zonnepanelen geplaatst. Kan ik mijn voorschotfacturen aanpassen?

      Zodra je zonnepanelen operationeel zijn, begin je te besparen op je elektriciteitsfactuur en kan het een goed idee zijn om je maandelijkse voorschotten aan te passen. Als je zonnepanelen jouw bestaande verbruik dekken betaal je enkel meterhuur, vaste vergoeding en prosumententarief.

      Je kan dus uitrekenen wat jouw ideale voorschotbedrag is en dit zelf aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Eneco.

    • Welke bijdrage leveren zonnepanelen voor het milieu?

      Natuurlijk investeer je met een eigen zonne-installatie ook in het milieu.

      Zo zorgt bijvoorbeeld een zonne-installatie met een gemiddelde jaaropbrengst van 3.400 kWh in België voor een vermindering aan CO-uitstoot in de dampkring van jaarlijks circa 2.000 kg. Over twintig jaar gerekend is dat liefst tien ton!

      Door zonnepanelen te plaatsen en dus lokaal, bij jouw thuis, stroom te produceren, zorg je er bovendien voor dat er op termijn minder behoefte is aan vervuilende energiecentrales.

    • Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler?

      Een zonneboiler bestaat meestal uit slechts twee à drie zwarte panelen en wordt gebruikt om water op te warmen, bijvoorbeeld voor gebruik in je douche. Het zwarte paneel van een zonneboiler slorpt de warmte op van de zon en geeft die af aan de dunne waterleidingen die door het paneel lopen. Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, bestaan uit een veelvoud van zonnecellen en wekken stroom op zodra er voldoende zonlicht op valt.

Nog steeds geen antwoord?

Vul dit veld in

Of bezoek onze hulp- en contactpagina voor alle hulplijnen.