Maak je minder afhankelijk van het net

Neem de controle over jouw energie met een thuisbatterij in je zonne-installatie. Je bespaart zo ook nog eens op je elektriciteitsfactuur!

Op zonnige dagen produceren je zonnepanelen vaak meer dan je kunt verbruiken. Je overtollige groene zonnestroom vloeit dan naar het elektriciteitsnet. Je stroomteller draait terug. Dank je zonnestralen!
 
Heb je meer stroom nodig dan je zonnepanelen opleveren? Dan neem je opnieuw stroom af van het net. Veel hoeft dan niet te zijn. Met een thuisbatterij hou je een groot deel van je eigen zonnestroom binnen in je huis. Je neemt dus minder af van het net. Zo blijf je onafhankelijker en vermijd je allerlei netbelastingen.
 

Bespaar op het Vlaamse Prosumententarief

Zonnepaneeleigenaars in Vlaanderen betalen het prosumententarief. Dit is een jaarlijkse, vaste vergoeding voor het gebruik van het net. Afhankelijk van je netbeheerder en het vermogen van je omvormer kan deze kost oplopen van ongeveer 400 euro tot meer dan 1.000 euro per jaar.
 
Met een thuisbatterij in combinatie met een stroommeter die je injectie en productie meet (bidirectionele meter) is dit anders. Je betaalt enkel nog netkosten voor je werkelijk gebruik. De kosten verminderen dus sterkt, want je slaat zelf een deel energie op. 

Veelgestelde vragen

Alles over de werking van een thuisbatterij en veel meer

Ik wil mij helemaal loskoppelen van het net. Kan dat met een thuisbatterij?

Een volledige loskoppeling van het net, de zogenaamde 'eilandwerking', is technisch mogelijk, maar is in België practisch niet haalbaar. Immers, in de zomerperiode produceren je zonnepanelen wellicht meer dan voldoende stroom om je huis van energie te voorzien én je thuisbatterij regelmatig te vullen. Daardoor kun , dankzij je thuisbatterij, je dagen, weken en soms  maanden na elkaar zonder netstroom leven. In de winterperiode kun je echter vaak niet zonder het net, omdat je zonnepanelen onvoldoende opleveren. Een koppeling aan het net blijft ook raadzaam om niet zonder stroom te vallen bij een technisch defect aan je zonne-installatie én om je overtollige zonnestroom op het net te kunnen injecteren.

Wat is precies het verschil tussen zelfconsumptie en zelfvoorziening?

Zelfconsumptie is het deel van je zonneproductie dat je zelf in je huis verbruikt terwijl de zon schijnt.

Zelfvoorziening is het deel van je verbruik dat je kan dekken met stroom rechtstreeks uit je zonnepanelen.

Zelfvoorziening mag je niet verwarren met de dekking van je verbruik = het aandeel van je jaarverbruik dat gedekt wordt door je jaarproductie aan zonnestroom.

Een voorbeeld: stel je woning verbruikt ca. 3.600 kWh per jaar en je zonne-installatie produceert ongeveer evenveel op jaarbasis. Dan is:

  • de dekking van je jaarverbuik = 100%
  • je zelfconsumptie op jaarbasis = ca. 28%. Dit percentage werd proefondervindelijk vastgesteld door Prof. Dr. Ir. Jan De Smet van de Universiteit van Gent. Het is relatief laag, omdat de zon meestal schijnt op momenten dat je niet thuis bent en dus weinig verbruikt. En omdat je in de winter vaak meer verbruikt dan je zonnepanelen kunnen opleveren. Gemiddeld kun je dus op jaarbasis slechts 28% van je zonnestroom meteen verbruiken: de overige 72% injecteer je op het net, om er later ('s avonds, in de winter, ...) opnieuw af te halen.
  • je zelfvoorziening in dit voorbeeld is eveneens 28%, immers je jaarverbruik en zonneproductie zijn gelijk.

Stel je woning verbruikt 4.800 kWh per jaar, dan wordt:

  • de dekking van je jaarverbruik = 75% (3600/4800)
  • je zelfconsumptie = 34%, immers je produceert minder stroom dan je nodig hebt, maar je kan er verhoudingsgewijs meer direct van verbruiken
  • je zelfvoorziening = 26%, want je hebt minder zonnestroom ter beschikking

 

 

 

Hoe zorgt een thuisbatterij voor een grotere onafhankelijkheid van het net?

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je je zonneproductie beter kan laten aansluiten met je verbruik: door overdag overtollige zonnestroom op te slaan, moet je minder op het net injecteren en omdat je s'avonds en 's nachts de stroom uit je batterij verbruikt, heb je minder afname van het net. Zo wordt je dus 2 keer minder afhankelijk van het net.

Stel dat je woning per jaar ca. 3.600 kWh vebruikt en je zonnepanelen produceren ongeveer evenveel, dan bedraagt je zelfvoorziening zonder batterij gemiddeld ca. 28%. De overige 72% injecteer je op het net om er op een later ogenblik weer af te halen.

Mét één thuisbatterij met een capaciteit van 14 kWH, bijvoorbeeld een Tesla Powerwall 2, wordt je zelfvoorziening in één klap ca. 68%. Je bent dan nog slechts voor 32% afhankelijk van het net.

Hoe onafhankelijk kan ik worden met een thuisbatterij?

Dat hangt af van een samenspel van verschillende factoren:

  • het verbuik van jouw woning
  • de productie van jouw zonnepanelen
  • de bruikbare capaciteit van jouw batterij(en)
  • je levenstijl en verbruiksgewoontes

Ben je overdag meestal niet thuis, dan zul je meer voordeel kunnen halen uit een thuisbatterij, dan wanneer je wel meer verbruikt overdag en omgekeerd.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor plaatsing van Powerwall en omvormer?

Powerwall kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. Het gewicht van Powerwall is 100kg, dus de muur die je voor ogen hebt, moet voldoende draagkracht hebben. Verder moet er genoeg plaats zijn, de afmetingen van Powerwall zijn: 1300 mm x 860 mm x 180 mm.
Voorafgaand aan de installatie komt er altijd iemand bij je thuis de situatie bekijken, zodat je zeker bent dat Powerwall bij jou geïnstalleerd kan worden.

Ik heb al zonnepanelen, maar geen geschikte omvormer, kan ik ook Powerwall plaatsen?

Absoluut. Je huidige omvormer wordt dan vervangen door een compatibele omvormer die zowel je zonnepanelen als je Powerwall bedient.

Hoeveel zonnepanelen moet ik hebben?

Hoeveel zonnepanelen je hebt, is technisch niet van belang. Powerwall werkt met elk aantal, zelfs zonder zonnepanelen.
Overweeg je om samen met Powerwall ook zonnepanelen aan te schaffen, dan adviseren we je graag over een systeem dat zo optimaal mogelijk is afgestemd op één of misschien zelfs meerdere Powerwalls.

Ik wil graag een Powerwall in mijn nieuwbouwwoning. Waarop moet ik letten?

Voorzie genoeg ruimte voor je Powerwall. De afmetingen zijn 1300 mm x 860 mm x 180 mm. Een Powerwall weegt 100 kg, dus de muur die je voor ogen hebt moet voldoende draagkracht hebben.

Kan ik meerdere Powerwalls installeren?

Jazeker. We kijken graag samen met jou hoe je Powerwall wil gebruiken en wat de beste oplossing voor jou is. Laat je gegevens achter via het webformulier en we contacteren je voor een afspraak wanneer Powerwall leverbaar wordt.

Wat gebeurt er met het prosumententarief?

Zolang je een terugdraaiende teller hebt, betaal je het prosumententarief. Dit is ook van toepassing als je niet zou terugleveren aan het net of als je een batterij plaatst.
Als je Powerwall voldoende zelfvoorziening (het aandeel van je verbruik dat je zelf opwekt) biedt, kan je beter een bidirectionele meter laten plaatsen. Hierdoor betaal je qua netwerkkosten geen prosumententarief meer, maar enkel kosten voor je werkelijke afname van het net.

Onze inzet wordt beloond. Greenpeace ranking van 18/20 voor duurzaamheid!

Lees onze blog

Hoe kunnen we je helpen?

Onze adviseurs helpen je graag met een offerte op maat.
0800 17 900
Momenteel zijn wij geopend.