2

Hoe bepalen we je voorschot bij een variabel tarief?

Als je een variabel tarief hebt, volg je de schommelingen van de groothandelsmarkt van elektriciteit en/of aardgas.

Tot september 2021 bleven die schommelingen beperkt. Maar de energiemarkt is sindsdien uitzonderlijk fel in beweging. We kenden eerst een periode van hoge prijzen, waarna de markt afkoelde. Dat maakt het niet eenvoudig om jouw jaarlijkse energiekost te voorspellen, en dus ook niet om jouw voorschot te berekenen.

Je hebt ongetwijfeld veel vragen over je contract en voorschotbedrag. We proberen je hier alle antwoorden te geven.

Alvast een goede tip om mee te beginnen: op My Eneco vind je een inschatting van jouw ideale voorschotbedrag, rekening houdend met de meest recente prijsverwachtingen. De kans bestaat dat het voorschotbedrag dat we voorstellen lager is dan wat je nu betaalt. Je kan dan zelf je voorschot aanpassen!

Hoe wordt mijn voorschot berekend bij een variabel tarief?

Een variabel tarief volgt de energieprijzen van de groothandelsmarkt. Stijgen de prijzen, dan zal je meer betalen, dalen de prijzen – zoals de laatste maanden – profiteer jij hier onmiddellijk van.

Bij je jaarafrekening – of als je net klant bent geworden – doen we een zo goed mogelijke voorspelling van jouw voorschotbedrag op basis van volgende 3 parameters:

 1. Je verwachte energiekost: Hiervoor kijken we naar de verwachte energieprijzen op de groothandelsmarkt.

 2. Je geschat energieverbruik: Hiervoor kijken we naar je historisch verbruik van de laatste 3 jaren.

 3. Het aantal maanden tot je eindafrekening. Hierbij houden we ook rekening met het aantal "warme" (goedkope) en "koude" (duurdere) maanden die nog resten tot je volgende eindfactuur.

In een stabiele markt zal dit voorschotbedrag amper wijzigen, maar wanneer de energieprijzen sterk schommelen zien we dat het moeilijk is om exact te voorspellen.

Hoe komt het dat mijn voorschotbedrag zo moeilijk te voorspellen is?

Dat heeft 2 grote redenen:

 1. Je verwachte energiekost is moeilijk te voorspellen in tijden van schommelende energieprijzen.

 2. Bovendien weten we ook niet hoeveel energie je zal verbruiken. Door de energiecrisis hebben veel mensen een inspanning geleverd om minder energie te verbruiken. Staat bij jou de verwarming ook een graadje lager? Heb je gloeilampen vervangen door ledlampen? Dan verbruik je mogelijk een pak minder dan het vorige jaar.

Onaangename verrassingen op jouw afrekening vermijden

Het bedrag van je voorschot bepalen was de afgelopen maanden niet eenvoudig. Wij volgen de prijzen op de energiemarkt op de voet, maar de toekomst kunnen we niet voorspellen. Er zijn heel veel factoren die we niet in de hand hebben, zoals een milde of een strenge winter, de evolutie van de oorlog in Oekraïne, de wereldwijde vraag naar energie,…

In deze moeilijke omstandigheden streven wij ernaar om onze klanten toch een voorschot aan te rekenen waardoor ze niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Je wil geen voorschot dat te laag is waardoor je bij de afrekening nog fors moet bijbetalen. Maar je wil ook geen voorschotten betalen die veel te hoog zijn.

Snel profiteren van prijsdalingen

In tijden van sterke prijsschommelingen biedt een contract met variabele prijzen één groot voordeel: zodra de prijzen dalen, daalt jouw jaarfactuur mee.

Na de hoge prijzen van vorig jaar, is er nu een periode aangebroken met lagere prijzen. En daar mogen we blij om zijn. Hier kan je de evolutie van de energieprijzen zelf opvolgen.

Betaalde je de laatste maanden te hoge voorschotten? Dan kan je ze nu verlagen.

Enkele voorbeelden

Paul en Rita uit Mechelen hebben een variabel tarief

Vanaf juni 2022 kregen ze een voorschotvoorstel van € 164
In mei 2022 kregen Paul en Rita hun jaarlijkse afrekening en werd hun nieuw voorschot bepaald. Volgens de prijzen op dat moment werd hun totale energiekost geschat op € 1.968. Dat komt neer op een voorschot van € 164 per maand. Paul en Rita gaan akkoord met dat voorstel.

November 2022: verhoging voorschot naar € 332 door energiecrisis
Paul en Rita hebben een variabel contract en ondertussen is de prijs voor energie fors gestegen door de energiecrisis. Volgens de nieuwe prijzen schat Eneco dat ze € 3.145 zullen betalen voor de energie die ze verbruikten. Daarom stelt Eneco voor om hun voorschot te verhogen naar € 332 tot hun volgende jaarafrekening.

Paul en Rita schrikken, maar willen niet dat ze bij hun jaarafrekening fors moeten bijbetalen. Daarom betalen ze vanaf november een maandelijks voorschot van € 332.

Hoe berekende Eneco dit voorschotbedrag?

 • Paul en Rita hebben al 5 maanden € 164 betaald = € 820

 • Maar volgens de nieuwe prijzen zal hun jaarkost hoger zijn dan de geschatte € 1.968, namelijk € 3.145.

 • De overige 7 maanden van het jaar moeten ze dus nog € 2.325 betalen (= 3.145 – 820)

 • Dat komt neer op een bedrag van € 332 (= 2.325/7)

Januari 2023: naar een voorschot van slechts € 46

De heel hoge energieprijzen blijken gelukkig maar tijdelijk. Op het nieuws horen Paul en Rita dat de prijzen fors gedaald zijn. Eneco berekent in januari dat de energie van het koppel hen € 1.716 zal kosten. Ze betaalden de afgelopen 7 maanden in totaal al € 1.484 aan voorschotten.

De resterende € 232 kunnen ze nu verdelen over de overige 5 maanden. Dat komt neer op een voorschot van € 46. Paul past zijn voorschotbedrag zelf aan via My Eneco. Na de jaarafrekening wordt er automatisch een nieuw voorschotbedrag berekend.

Mo uit Hasselt

Mo zoekt in november 2022 een nieuwe leverancier voor aardgas. Via eneco.be komt hij uit op een prijs van € 215 per maand voor het tarief Aardgas Flex. Op een jaar komt dat op € 2.585. Die prijssimulatie volgt de methode van de VREG die een schatting maakt van de jaarprijs van het aardgas.

Mo wordt klant bij Eneco. Hij verwacht het maandelijks voorschot van de simulatie: € 215. Maar dan krijgt Mo zijn eerste voorschotfactuur met een bedrag van € 336. Dat is een bedrag dat ineens veel hoger is dan wat hij had verwacht?

We leggen Mo uit hoe dat komt:

 • De meteropname en jaarafrekening van Mo vinden elk jaar plaats in april.

 • Bij de volgende afrekening in april 2023 is hij 5 maanden Eneco-klant (december 2022 - april 2023)

 • Het grootste deel van die periode valt in de ‘koude’ en dus dure wintermaanden, waarin de meeste mensen veel gas verbruiken.

 • De kostprijs voor die ‘dure’ maanden wordt berekend op € 1.678, verdeeld over 5 maanden komt dat neer op het voorschot van € 336.

 • Voor die periode worden de ‘dure’ wintermaanden dus niet gecompenseerd door de ‘goedkope’ zomermaanden. Dat is waarom voor Mo het voorschotbedrag voor die periode fors hoger is.

De prijzen dalen… zijn voorschot ook.

Mo hoort in februari 2023 ook dat de prijzen ondertussen fors zijn gedaald. Hij vermoedt dat hij een voorschot betaalt dat te hoog is en surft even naar My Eneco. Daar ontdekt hij inderdaad dat Eneco een lager voorschot voorstelt: € 78 voor de resterende twee maanden.

Uiteindelijk betaalt Mo ca. € 1.164 voor zijn verbruik, ofwel gemiddeld € 166 per maand.

Na de afrekening zal het voorschot van Mo worden berekend op een heel jaar (van mei 2023 tot april 2024). Zijn voorschot houdt dan rekening met evenveel ‘dure’ koude maanden als ‘goedkope’ warme maanden.

Zelf je voorschot aanpassen

Wij stellen dus een voorschot voor waar wij van denken dat het je gemiddelde maandelijkse energiekost benadert. Te hoog of te laag? Dat zal pas definitief blijken bij je jaarafrekening. Wil je zelf je voorschot aanpassen? Dit doe je via My Eneco.

Let hierbij wel op:

 • Verlaag je het bedrag ten opzichte van het voorgestelde bedrag in My Eneco, dan verhoogt de kans dat je bij je jaarafrekening moet bijbetalen.

 • Verhoog je het bedrag ten opzichte van het voorgestelde bedrag in My Eneco, dan ben je beter beschermd tegen nieuwe prijsstijgingen. Betaal je meer dan nodig, dan krijg je geld terug op je jaarafrekening.