2

Hoe berekent Eneco het voorschotbedrag?

Geen opleg op je eindafrekening

Met een maandelijkse voorschotfactuur kan je de betaling van je energiekosten spreiden en vermijd je een hele som geld in één keer neer te moeten leggen. Eneco voorspelt op basis van je geschat jaarverbruik en het energietarief van dat moment je totale jaarkost en bepaalt zo de hoogte van je voorschotbedrag. De doelstelling is dat je niets moet opleggen bij je eindafrekening.
We gebruiken hiervoor onderstaande formule:

Geschat energieverbruik tot de volgende eindafrekening  
X
de verwachte energieprijzen + transport- en distributiekosten , taksen en heffingen
/
aantal maanden tot de eindafrekening.
=
Jouw maandelijks voorschotbedrag

Hieronder lichten we de drie belangrijkste factoren toe:

Zomer- en wintereffect

Bij het berekenen van het maandelijks voorschotbedrag houden we rekening met het aantal "warme" (goedkope) en "koude" (duurdere) maanden die nog resten tot je volgende eindfactuur. Als je bijvoorbeeld klant wordt in september en jouw volgende eindafrekening in maart valt, dan zal je voor deze periode een hoger voorschotbedrag voorgesteld krijgen omdat je verbruik tijdens deze wintermaanden hoger is. Dit zomer- en wintereffect heeft het meeste invloed op je aardgasverbruik (verwarming tijdens de wintermaanden).

Historisch verbruik

Voor nieuwe Eneco klanten ontvangen wij enkele dagen voor de leveringsdatum het historisch verbruik van jouw woning van Fluvius. We gebruiken deze historiek om jouw eindafrekening te voorspellen en dus ook jouw maandelijks voorschotbedrag te bepalen. Het historisch verbruik is uiteraard afhankelijk van het gebruik van de woning van de laatste jaren. Als een groot gezin in een woning trekt waar daarvoor 1 persoon woonde zal de historiek dus fel afwijken van de nieuwe realiteit. In dat geval is het handig om preventief jouw voorschotbedrag te verhogen.

Meteropname en eindfactuur

Één keer per jaar neemt Fluvius de meterstanden op en communiceert deze naar Eneco. We gebruiken dan deze "officiële" meterstand op jouw eindfactuur op te maken. Dankzij deze meterstand kennen we het verbruik van de woning en kunnen we beter inschatten wat de eindafrekening binnen 12 maanden zal zijn. We herberekenen dan ook jouw voorschotbedrag na de eindfactuur.

slimme-meter.jpg (1)

Voorschotbedrag en schommelende energieprijzen

Als je een variabel tarief hebt volg je de schommelingen van de groothandelsmarkt van elektriciteit en/of aardas. Bij fel stijgende of dalende energieprijzen zal je verwachtte eindafrekening dan ook regelmatig worden herbekeken. Dat betekent dat jouw voorschotbedrag ook zal stijgen of dalen. Wij raden aan om bij de start van ieder kwartaal (januari, april, juli en oktober) op My Eneco jouw voorgestelde voorschotbedrag te bekijken.

Voorschotberekening variabel tarief