2

Alles over je zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen? Dat is een goede zaak voor je energiefactuur. We krijgen daar best wel wat vragen over. Dien ik Eneco te laten weten dat ik zonnepanelen heb? Passen jullie mijn voorschot aan? Wat is het injectietarief? We leggen het je graag allemaal uit.

Zonnepanelen 1500X1000

Eneco gradient RGB 80x80 solar panel.svg
Nieuwe zonnepanelen geplaatst

Nieuwe zonnepanelen... Wat moet je doen?

Meer info
eneco-iconen-hand-euroenergiemeter2.svg
Vergoeding voor injectie

Welke vergoeding krijg ik voor de elektriciteit die ik over heb?

Krijg er iets voor terug
eneco-verloop-rgb-80x80-spaarvarken.svg
Rendement

Hoe haal ik meer rendement uit mijn zonnepanelen?

Ontdek onze tips
Eneco_Iconen_Klanten.svg
Netkosten

Hoe betaal ik netkosten bij zonnepanelen?

Bekijk het overzicht
Family Solar Panels (1) (1)

Heb je onlangs zonnepanelen geplaatst?

Een goede investering! Geef je zonnepanelen aan bij je netbeheerder; dit kan je doen op hun website. Als jouw energieleverancier krijgen wij automatisch alle gegevens van je netbeheerder. Jij hoeft hiervoor niets extra te doen.

Passen jullie mijn voorschot aan als ik zonnepanelen laat plaatsen?

Je voorschotbedrag passen we niet automatisch aan. Jouw ideale voorschotbedrag is namelijk afhankelijk van je productie en hoeveel je zelf verbruikt van je opgewekte energie.

Bij je volgende jaarafrekening hebben we een beter beeld van het effect op je verbruik. Op dat moment doen we je een voorstel voor een aangepast voorschotbedrag. 

Wil je zelf je voorschot aanpassen? 

Je kan zelf het bedrag van je voorschot aanpassen via My Eneco.

3 manieren om je voorschotfactuur op te volgen bij zonnepanelen

ico-opbrengst.svg
Gebruik de Energy Monitor en blijf op de hoogte

Op de My Eneco vind je de Energy Monitor. Als je daar regelmatig je meterstanden ingeeft, krijg je een goed overzicht van je verbruik en je kosten.

ico-voordelen.svg
Zit mijn voorschot nog op schema tot mijn jaarafrekening?

Ook op My Eneco zie je of jouw voorschotbedrag nog in lijn ligt met de verwachte energiekosten. Het is een goed idee om dit regelmatig na te kijken.

ico-phone-lg.svg
Installeer de gratis Eneco Smart Meter app

Heb je een digitale meter? Dan kan je ook de Eneco Smart Meter app installeren op je smartphone of tablet. Die geeft je altijd een duidelijk inzicht in je verbruik en je energiekosten.

Hoe haal ik het meeste rendement uit mijn installatie?

Zonnepanelen laten plaatsen is altijd een goed ideeJe kan er ook zelf voor zorgen dat het rendement van je installatie stijgt en je terugverdientijd daalt.

Meer zelf verbruiken

De belangrijkste tip is om zoveel mogelijk energie meteen zelf te verbruiken. Stel bijvoorbeeld je huishoudtoestellen in zodat ze werken wanneer de zon schijnt. Bij de meeste vaatwassers, wasmachines, droogkasten, … kan je dit makkelijk doen via startuitstel. Ook slimme stopcontacten kunnen helpen om je verbruik beter te sturen.

Rijd je elektrisch?

Misschien is een laadpaal thuis een goed idee. Zo gebruik je je eigen opgewekte energie om je wagen op te laden. 

Een thuisbatterij plaatsen

Een thuisbatterij kan ook interessant zijn. Hiermee stem je je verbruik namelijk nog gemakkelijker af om je productie, doordat je de geproduceerde energie bewaart tot het moment dat jij het wilt gebruiken. Je laadt dan overdag je batterij op om de energie ’s avonds en ’s nachts te gebruiken. 

Meer over thuisbatterijen

Je woont in

Vlaanderen Wallonië

Wat krijg ik voor de elektriciteit die ik over heb?

Met zonnepanelen ben je ook zelf producent van elektriciteit. De elektriciteit die je over hebt, wordt op het net gezet. Dit noemen we ‘injectie’. Daar krijg je natuurlijk iets voor terug.
Hoe dat gebeurt, hangt af van de elektriciteitsmeter die je hebt en het gewest waar je woont.

Ik heb een digitale meter

Een digitale meter weet precies hoeveel stroom je op het net injecteert. Hiervoor krijg je een vergoeding, dat heet het injectietarief. Hoeveel dat tarief bedraagt, vind je op My Eneco. Klik op Bekijk de tariefkaart bij je elektriciteitsproduct. Op de tweede pagina van de tariefkaart vind je de injectievergoeding. 

Ik heb een analoge meter

Bij een analoge meter draait de teller terug als je meer elektriciteit opwekt dan je op dat moment verbruikt. De opgewekte stroom wordt dus afgetrokken van je verbruikte elektriciteit.

In Wallonië wordt de afname verminderd met de injectie. Dit is nog het geval tot 31/12/2030 voor zonnepaneleninstallaties die geplaatst werden voor het einde van 2023.

Hoe betaal ik netkosten bij zonnepanelen?

We geven je graag een overzicht van alle situaties:

Heb je een analoge meter?

Dan berekenen we je energiefactuur volgens het principe van de terugdraaiende meter. Je betaalt netkosten op je netto-afname in combinatie met het prosumententarief.

Meer info op website Fluvius

Heb je een digitale meter?

Dan betaal je netkosten op de energie die je van het elektriciteitsnet haalt. Op injectie betaal je geen netkosten.

Heb je een analoge meter?

Dan berekenen we je energiefactuur volgens het principe van de terugdraaiende meter. Je betaalt netkosten op je netto-afname in combinatie met het prosumententarief.

Heb je een digitale meter?

We maken een afweging tussen:

  • afname verminderd met injectie (principe van de terugdraaiende meter) in combinatie met het prosumententarief. 
  • bruto-afname zonder prosumententarief (proportioneel tarief)

Het voordeligste tarief is steeds van toepassing. Jouw jaarafrekening wordt opgemaakt met het proportionele tarief. Blijkt dat het prosumententarief goedkoper is wordt dit verschil in mindering gebracht. 

Lees er meer over op de website van Ores.

Bovenstaande blijft beschikbaar tot 31 december 2030 voor zonnepaneleninstallaties die geplaatst werden voor het eind van 2023. Installaties geplaatst na 1 januari 2024 vallen onder het proportionele tarief. Injectie wordt dan vergoed via een aparte vergoeding.

Opmerking: in 2023 krijg je in Wallonië een premie ter waarde van 54,27% van je prosumententarief. Vanaf 2024 valt deze premie weg.

Mechanic Solar Panels Rooftop (1)

Ik wens een offerte voor het plaatsen van zonnepanelen

Hier helpen we je graag bij!

Meer info over zonnepanelen
Mechanic Calling (1)

Ik wens een offerte voor een thuisbatterij

Goed idee! Eneco kan je hierbij helpen. Op die manier kan je veel meer van je eigen opgewekte energie zelf verbruiken. Je kan overdag je batterij laden en ’s avonds de energie opgebruiken, ook om bijvoorbeeld je wagen ’s nachts te laden met de ‘gratis’ stroom van overdag.

Meer info over een thuisbatterij

Tip: Het is ook mogelijk om de energie die je over hebt te delen met vrienden, buren, familie, … Wat energiedelen juist is en hoe je dit aanpakt vind je op deze pagina over energiedelen.

Veelgestelde vragen

  • Hoe snel verdien ik mijn zonne-installatie terug?

    De terugverdientijd hangt af van de grootte van de installatie en de besparingen op je elektriciteitsfactuur. Een gemiddelde installatie betaalt zich – met de huidige prijzen voor zonnepanelen - terug binnen 8 à 9 jaar. Een zonne-installatie gaat echter veel langer mee, zodat je over de levensduur van je installatie ettelijke duizenden euro’s kan uitsparen. 

    Naast het financiële rendement biedt een zonne-installatie nog voordelen: 

    • Je geniet van je eigen groene stroom; 
    • Je draagt bij tot een schonere, nieuwe wereld. 
  • Hoe werkt een zonne-installatie?

    Individuele zonnecellen worden tot zogenaamde zonnepanelen (ook PV-modules of zonnegeneratoren genoemd) aaneengeschakeld, die zonlicht in elektrische stroom omzetten. Zodra er (zon)licht op het paneel valt, wordt de energie van de straling in gelijkstroom omgezet. 

    Daarna wordt de geproduceerde gelijkstroom met behulp van een omvormer omgevormd in wisselstroom, die voor het elektriciteitsnet bruikbaar is. 

    De omvormer wordt op een geschikte plek tussen de zonnepanelen en de meterkast aangebracht. 

    Een zonnepaneel benut dus het zonlicht en levert ook stroom als de hemel bewolkt of helemaal bedekt is. Zelfs bij kunstlicht is het paneel nog te gebruiken, maar de opbrengst hangt af van de hoeveelheid licht. 

Nog steeds geen antwoord?

Vul dit veld in

Of bezoek hulp en contact voor alle hulplijnen