0

Veelgestelde vragen

Ik ben huurder. Moet mijn huisbaas dan niet voor het onderhoud van de verwarmingsketel zorgen?

In Vlaanderen en Wallonië is de gebruiker verantwoordelijk voor het onderhoud (respectievelijk de controle) van de verwarmingsketel. Ben je huurder, dan is het dus aan jou om het nodige te doen.

Blijkt naar aanleiding van een onderhouds- of controlebeurt dat er werken uitgevoerd moeten worden aan de verwarmingsinstallatie of indien de ketel aan vervanging toe is, dan dien je jouw huisbaas een kopie te bezorgen van het interventierapport, waarop de technicus aangeeft welke aanpassingen moeten gebeuren. De huisbaas heeft vervolgens 3 maanden tijd om de installatie in orde te brengen. De eigenaar is overigens ook verantwoordelijk voor de verplichte keuring van een nieuw toestel bij ingebruikname.

Je doet er alleszins goed aan jouw huisbaas steeds een duplicaat te bezorgen van jouw onderhoudsattest, ook indien er geen opmerkingen zijn. Omgekeerd, indien je nieuwe huurder bent, kan je een duplicaat van de laatste 2 onderhoudsattesten opvragen bij de verhuurder. Omdat je als huurder alle belang heeft bij een goed onderhouden verwarmingsketel, doe je er goed aan de eigenaar ervan te verzekeren dat jouw ketel regelmatig wordt onderhouden en jouw medewerking te verlenen wanneer er een technicus moet langs komen.

Tip: Lees er zeker jouw huurovereenkomst op na: deze kan eventueel aanvullende verplichtingen opleggen aan je als huurder.