0

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt het afschakelplan geactiveerd?

Dat gebeurt enkel en alleen als andere maatregelen, bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen, niet volstaan. Het zou kunnen worden geactiveerd als er te weinig stroom voorhanden is om aan de vraag te voldoen.

De ministers van Energie en Economie beslissen op de vooravond van een eventueel tekort welke schijf afgeschakeld wordt, a priori tijdens de verbruiksspitsuren om een algemene black-out te vermijden.

In principe wordt slechts één schijf afgeschakeld, maar als het tekort te groot wordt, kunnen er meerdere schijven betrokken zijn. In elk geval worden de prioritaire gebruikers (vooral de algemene en psychiatrische ziekenhuizen en de beheerscentrales voor noodoproepen) als eerste opnieuw bevoorraad. De stroomonderbrekingen zouden ongeveer 3 uur duren, a priori tussen 17 en 20 uur tijdens de piekperiode in de winter. Indien de concrete situatie het eist, kunnen de onderbrekingen ook op andere momenten plaatsvinden en langer duren.

Bij de aankondiging in de media van de betrokken schijf (of schijven in een extreme toestand) door de ministers, wordt het algemeen nummer van de betrokken schijf meegedeeld (bijvoorbeeld: schijf 8).

Op die manier blijven vraag en aanbod in evenwicht en wordt er dus een black-out voorkomen.