Het afschakelplan Het afschakelplan Het afschakelplan

Het afschakelplan

Beperk de gevolgen voor uw onderneming

Lees er alles over

Wat als het licht uitgaat in uw bedrijf?

Deze winter krijgen we mogelijk te maken met een ernstig stroomtekort in ons land. In dat geval activeert de regering als laatste redmiddel misschien het zogenaamde afschakelplan. De stroom gaat dan in bepaalde regio’s enkele uren uit om een totale black-out te vermijden. Maar geen nood, u hoeft niet in het duister te tasten. We vertellen u er graag alles over.

Alles over het afschakelplan

Het afschakelplan is een allerlaatste redmiddel dat de overheid bij een ernstig stroomtekort kan inschakelen om een algemene stroompanne te vermijden. Daarbij worden bepaalde zones in het land enkele uren zonder stroom gezet, tot het evenwicht op het net hersteld is. Hoe gaat een afschakelplan in zijn werk en is uw bedrijf betrokken? Dat doen wij graag uit de doeken in onze blog.

Wilt u meteen antwoorden op specifieke vragen?

Ga naar veelgestelde vragen

Hoe beperkt u de gevolgen?

Of het nu om een aangekondigde onderbreking gaat of een stroompanne: u doet er altijd goed aan om uw bedrijf voor te bereiden op een stroomonderbreking. Zo beperkt u de gevolgen voor uw bedrijf en bent u snel weer operationeel. Wij vertellen u graag welke maatregelen u kunt nemen:

  • vóór een stroomonderbreking
  • tijdens een stroomonderbreking
  • na een stroomonderbreking
Ontdek al onze tips

Voorkomen is beter dan genezen

Als grotere stroomverbruiker kunt u een afschakeling helpen voorkomen! Dat kan op 2 manieren. Enerzijds door nu al uw verbruik te beperken tijdens periodes van piekverbruik (voornamelijk op werkdagen tussen ca. 16 uur en 20 uur). Anderzijds door productieprocessen die veel stroom verbruiken te verschuiven naar dalperiodes.

Bekijk wat u kunt doen

Blijf op de hoogte

Op www.elektriciteit-in-evenwicht.be kunt u op elk moment de toestand van het elektriciteitsnet bekijken. Of download de Elia 4Cast-app (Apple & Google Play) en krijg waarschuwingen op uw smartphone of tablet.

Ontvangt u graag een speciale editie van onze nieuwsbrief zodra er een afschakelingsrisico ontstaat? Laat uw gegevens achter en wij zorgen ervoor.

Wees gewaarschuwd

Veelgestelde vragen

 

Alles wat u moet weten over het afschakelplan.

Meer vragen en antwoorden vindt u hier.

 

Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, heeft een globaal afschakelplan uitgewerkt dat automatisch kan worden geactiveerd in geval van een incident op het hoogspanningsnetwerk of manueel in geval van stroomschaarste. Zo’n afschakeling heeft als doel het evenwicht van het netwerk in stand te houden om een algemene black-out van de elektriciteitsbevoorrading van het land te vermijden.

Het afschakelplan is dus een noodmaatregel die de overheid slechts zal activeren als andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen, niet volstaan.

Wilt u meer weten over onze elektriciteitsbevoorrading, stroomschaarste en het afschakelplan? U leest er meer over op de volgende sites:

Op onze blog vindt u tips en adviezen om de impact van een afschakeling op uw bedrijf te voorkomen.

De transmissienetbeheerder Elia heeft ons land opgedeeld in 8 afschakelbare schijven, genummerd van 8 naar 1, in functie van de distributiepunten. Er is ook nog een schijf 0: bedrijven in deze schijf worden sowieso niet afgeschakeld.

De 8 schijven komen niet overeen met geografische zones: een schijf bevat gemeenten uit verschillende delen van het land en een gemeente - of zelfs dezelfde straat – kan worden bevoorraad door stroomcabines die tot verschillende schijven behoren. De toestand kan bovendien wijzigen onder invloed van bijvoorbeeld werken op het distributienetwerk.

De ministers van Energie en Economie beslissen op de vooravond van een eventueel tekort welke schijf of schijven afgeschakeld worden, a priori tijdens de verbruiksspitsuren, om een algemene black-out te vermijden.

In principe wordt slechts één schijf afgeschakeld, maar als het tekort te groot wordt, kunnen er ook meerdere schijven afgeschakeld worden, in dalende volgorde. Eerst schijf 8, dan schijf 7 en zo verder tot schijf 2.

Een afschakeling gebeurt in een 4 stappen:

Stap 1: Elia onderbreekt welbepaalde koppelingen tussen het transportnet en het distributienet (transformatorstations) en informeert de netbeheerders over de schijf of schijven die zij moeten afschakelen.

Stap 2: De distributienetbeheerders schakelen alle afnemers in de getroffen schijven af, met uitzondering van de prioritaire klanten. Prioritaire klanten zijn ziekenhuizen, telefooncentrales van de hulpdiensten en de eigen posten van de netbeheerders.

Stap 3: Elia herstelt de koppelingen. Er wordt nu enkel nog stroom geleverd aan de prioritaire afnemers.

Stap 4: Zodra er opnieuw voldoende stroom is, schakelen de netbeheerders één voor één de getroffen zones opnieuw in.

Meer weten? Bekijk dit kort filmpje van Synergrid, de Belgische Federatie van Netbeheerders.

Of uw bedrijf opgenomen is in het afschakelplan, kunt u checken op de website van uw distributienetbeheerder:

Vlaanderen:


Wallonië


Brussel:

Het Brusselse Gewest blijft grotendeels buiten schot van het afschakelplan, op enkele straten in Ukkel na.

Op de website van de VREG (Vlaanderen) en de CWaPE (Wallonië) kunt u makkelijk terugvinden bij welke netbeheerder u bent aangesloten.

Opgelet: als uw bedrijf zich in een afschakelbare zone bevindt, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat u ook daadwerkelijk zonder stroom gezet zult worden. Veel hangt af van de manier waarop de netten op dat moment geschakeld zijn en of de cabine waarmee u verbonden bent wel of niet in dienst blijft.