U bent hier

Werking zonneboiler

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warmte en slaat die warmte op in een voorraadvat met water. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om het water in de centrale verwarming of het bad, douche, lavabo of keuken op te warmen. We spreken van thermische zonne-energie.

Een zonneboiler bestaat grosso modo uit 2 onderdelen: een voorraad- of opslagvat en een zonnecollector (meestal geïnstalleerd op het dak). De zonnecollector vangt het licht en de warmte van de zon op en zet deze om in warmte. Deze warmte wordt opgeslagen in het opslagvat.

Het leidingwater wordt hierdoor opgewarmd, alvorens het naar de cv-ketel of de waterkraan gaat. Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte wordt bijgehouden tot op het moment dat er warm water nodig is. Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot boven 80°C. De cv-ketel of waterboiler slaat niet of veel minder aan (want het water is al warm). Dat betekent een forse besparing op je energiefactuur en een grote winst voor het milieu.

De regeling schakelt de pomp aan zodra de zonnecollector warmer is dan het water in het voorraadvat. De regeling beschermt de zonneboiler eveneens tegen oververhitting.

Natuurlijk zijn er momenten waarop de zon onvoldoende warmte biedt. In dat geval zorgt de naverwarming ervoor dat je altijd voldoende warm water ter beschikking hebt.

Met een zonneboiler bespaar je tot 60% energie die nodig is om je water te verwarmen (verwarming, bad, douche, keuken… ). Een investering in een zonneboiler is dus snel terugverdiend!

Werking zonneboiler in beeld

werking zonneboiler

Klanten vertellen...

Laat je overtuigen door deze klanten die vertellen over hun zonnepanelen installatie.

Eneco Solar

Meer info over onze zonneproductie? Contacteer de Eneco Zon klantendienst!

 

09 3828121

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ons aanbod en klantenvoordelen? Benieuwd naar onze acties? Geïnteresseerd in duurzame energie? Word ook slim met energie en schrijf je hier in!
Bekijk het laatste nieuws