U bent hier

Zonne-energie

Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. Elke dag valt er 970 triljoen kWh zonne-energie op de aarde. Terwijl we onze dagelijkse dingen doen, geeft de zon ons gratis energie, zonder dat we daar ‘iets’ van merken en dat is best jammer. We kunnen de zon ook op een andere manier gebruiken. Binnen in huis als alternatief voor ons energieverbruik. Als we in België één jaar lang alle zonne-energie op zouden vangen, hebben we genoeg energie om verschillende jaren vooruit te kunnen.

Hoe kan je zelf gebruik maken van al die gratis zonne-energie? Heel eenvoudig: installeer een zonneboiler of zonnepanelen van Eneco op je dak.

Zonne-energie in Duitsland

Duitsland is koploper als het gaat om het opwekken van duurzame energie in Europa. Bij een bezoek aan Duitsland valt direct op dat vele daken van zonnepanelen zijn voorzien. In sommige gebieden zijn bijna alle daken blauw gekleurd en wordt optimaal gebruik gemaakt van de zon. Ongeveer 8,5 miljoen Duitsers leven in een huis waarin zonne-energie voor elektriciteit en warmte zorgt. Dat is bijna één op tien!

België

België heeft de afgelopen twee jaar een enorme inhaalbeweging gemaakt en kende een explosieve groei van het aantal zonnepanelen. Het subsidiebeleid van de Belgische overheid speelde hierin een belangrijke rol. Er leek echter een kink in de kabel te komen toen de energieregulator CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas in België) eind 2012 een netvergoeding invoerde. De netkosten (de vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet) in België worden verrekend per kilo-wattuur (kWh). Eigenaren van een zonnestroominstallatie maken dubbel gebruik van het net: levering van de door hen opgewekte zonnestroom en afname van stroom voor gebruik. Bij gebruik van een teruglopende elektriciteitsmeter kan een situatie ontstaan dat opwek en verbruik aan elkaar gelijk zijn. Voor dit ‘nulverbruik’, opwek minus verbruik, werden dan ook geen netkosten in rekening gebracht. Daarom voerden de netbeheerders de netvergoeding in. De Belgische zonnestroommarkt trok hierop bij het Brusselse hof van beroep aan de alarmbel. Het was ongehoord: eerst mensen aansporen zonnepanelen aan te schaffen, om ze vervolgens extra te belasten voor de opgewekte energie. Het Brusselse hof van beroep stelde de eisers in het gelijk en besliste dat huishoudens die een ‘nulverbruik’ hebben geen netvergoeding hoeven te betalen.

Alles over zonne-energie

Meer informatie over zonne-energie? Ziehier enkele relevante artikels:

Klanten vertellen...

Laat je overtuigen door deze klanten die vertellen over hun zonnepanelen installatie.

Eneco Solar

Meer info over onze zonneproductie? Contacteer de Eneco Zon klantendienst!

 

09 3828121

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ons aanbod en klantenvoordelen? Benieuwd naar onze acties? Geïnteresseerd in duurzame energie? Word ook slim met energie en schrijf je hier in!
Bekijk het laatste nieuws