Je eigen groene energie!

Zorg voor je eigen groene energie met zonnepanelen op je dak.
De energie van de zon is immers onuitputtelijk en zonnepanelen zijn zo goedkoop geworden, dat je de investering binnen 5 à 6 jaar terugverdient. Zeker met de extra Eneco-korting van 8% op je volledige installatie én een goedkoop zonnetarief voor onze zonneklanten.

Zo werken zonnepanelen

  1. De zonnepanelen zetten zonlicht om naar gelijkstroom.
  2. Een omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom (220V).
  3. De opgewekte elektriciteit kan direct in je huis worden gebruikt.
  4. Overtollige energie vloeit naar het energienet, je teller draait terug.

Een uniek aanbod, klaar voor de toekomst

We hebben voor jou een voordelig pakket samengesteld met hoogwaardige zonnepanelen en bijpassende omvormer, waarmee je maximaal energie uit de zon kan halen.

Dankzij Eneco geniet je van 8% korting op de totaalprijs, inclusief alle materialen en de installatie. Na de installatie kan je meteen genieten van het Solar Tarief van Eneco, een uniek tarief voor onze zonneklanten.

Benieuwd wat zonnepanelen kosten? En nog belangrijker: hoeveel zij opbrengen?

Alle voordelen op een rijtje

Slimme investering

Je verdient je investering snel terug. Bovendien dalen je energiekosten en stijgt de waarde van je woning (lager E-peil).

Groene keuze

Je helpt het milieu door je duurzame investering.

Inzicht

Je kan de prestaties van je zonne-installatie opvolgen via computer, smartphone of tablet.

Duurzaam

Kwalitatieve materialen worden geïnstalleerd door een professionele partner.

Solar tarief

Je kan genieten van ons exclusief tarief voor zonneklanten.

Garantie

Geniet van een opbrengstgarantie gedurende het eerste jaar. Hier bovenop krijg je ook 12
jaar garantie op de omvormer en 25 jaar garantie op de zonnepanelen.

Hoe bestellen?

Stap

Richtprijs en rendement berekenen

Bereken zelf hoeveel je zonne-installatie kost en opbrengt.

Stap

Afspraak maken

Maak meteen een afspraak met onze partner.

Stap

Plaatsbezoek

Onze partner komt je dak opmeten voor een gepersonaliseerde offerte.

Stap

Installatie

Na het ondertekenen van de finale offerte worden jouw zonnepanelen geplaatst.

Stap

Besparen

Je geniet meteen van een lagere energierekening én een goedkoper tarief bij Eneco.

Ontdek hier of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen!

Veelgestelde vragen

Alles over het prosumententarief én veel meer.

Kan ik op eender welk dak zonnepanelen laten plaatsen?

Uiteraard dien je rekening te houden met de oriëntatie van je dak: zuidelijke richting is ideaal. Het is echter ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een dak met een afwijking van 45° in westelijke of oostelijke richting. Een dak met een oriëntatie naar het noorden leent zich er niet toe om zonnepanelen te plaatsen.
Wat betreft het materiaal van je dak, is de installatie van zonnepanelen mogelijk op eender welk type behalve op een asbestleien dak en dit omwille van grote gezondheidsrisico's voor de installateurs.

Ik heb zonnepanelen geplaatst. Kunnen mijn voorschotfacturen worden aangepast?

Zeker! 
Je kan dit heel gemakkelijk zelf doen via je persoonlijke klantenzone op Mijn Eneco

Wat is KvA?

kVA (kilovoltampère) is het AC-vermogen van de omvormer (of de som van de omvormers), uitgedrukt in kVA of KW. In geval van zonnepanelen is dit dus het maximale vermogen van je installatie. Voor particuliere klanten mag dit niet meer dan 10 kVA bedragen.

Wat is het Solar tarief?

Heb je zonnepanelen? Dan beloont Eneco jouw duurzame keuze met het Solar tarief. Hierbij betaal je je verbruik steeds aan het nachttarief, ongeacht je type meter.
Je kan via de website intekenen op het Solar tarief. Hou volgende gegevens bij de hand:

  • PV-nummer: het nummer van de installatie dat je ontvangt na goedkeuring van de zonnepanelen (dit staat ook op het keuringsbewijs)
  • kVA vermogen van je zonnepanelen

Van zodra we je aanvraag verwerkt hebben, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Zo weet je precies vanaf wanneer het Solar tarief is toegekend.

Hoe snel verdien je je zonne-installatie terug?

Dat hangt af van de investeringskosten – en dus van de verkoopprijzen. In de regel geldt hoe groter de installatie, hoe gunstiger de kosten per kWh, en hoe sneller de installatie lonend is.

Wat is een groenestroomcertificaat (GSC)?

Een groenestroomcertificaat is alleen van toepassing bij netgekoppelde installaties. Voor elke gegenereerde MWh (= 1000 kWh), zelf opgebruikt of teruggestuurd in het stroomnet, ontvang je een GSC ter waarde van het door de VREG gepubliceerde bedrag. Dat GSC vraag je aan bij de VREG door regelmatig de tellerstand op te geven.
 
Voor Brussel vind je hier meer informatie.

Wat is teruglevering aan het net?

De energie die de zonnepanelen opwekt, is direct bruikbaar voor apparaten die op het huisstroomnet zijn aangesloten. Als je die energie niet gebruikt,  wordt ze aan het stroomnet (aan dagtarief) teruggeleverd. Alle kWh-tellers in gebouwen kunnen achteruit draaien. Indien je over een digitale versie beschikt die dat niet kan, dan moet de netbeheerder gratis een bidirectionele teller plaatsen.

Welke bijdrage lever je voor het milieu dankzij zonnepanelen?

Natuurlijk investeer je met een eigen zonne-installatie ook in het milieu.
 
Zo zorgt bijvoorbeeld een zonne-installatie met een paneeloppervlak van 8,5 m2 en een vermogen van 1 kWp bij een doorsnee jaaropbrengst van 850 kWh in België voor een vermindering aan CO2­-uitstoot in de dampkring van jaarlijks circa 500 kg. Over twintig jaar gerekend is dat liefst tien ton.
 
Bovendien kan met een installatie van deze grootte het eigen zonnedak ruim een kwart van het stroomverbruik van een doorsnee vierpersoonshuishouden leveren.
 
Maar het is zo mogelijk nóg belangrijker dat je door je keuze een markt stimuleert die producten ontwikkelt waarmee, tegen lagere kosten, nog gevoelig meer CO2 kan worden bespaard.

Wat houdt het prosumententarief in?

Wat?
Sinds 1 juli 2015 is door de netbeheerders het 'prosumententarief' ingevoerd in Vlaanderen, voor de eigenaars van zonnepanelen. Het gaat om een vergoeding die ze moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

Waarom?
Eandis legt dit uit aan de hand van onderstaand schema:

Wie zelf energie produceert, maakt dubbel gebruik van het elektriciteitsnet. Elektriciteit wordt naar het net gestuurd (injectie) of van het net genomen, naargelang er meer geproduceerd dan verbruikt wordt. Door de terugdraaiende teller is het jaarverbruik vaak ‘nul’ kWh. En wie geen kWh via zijn elektriciteitsmeter verbruikt, betaalt ook geen elektriciteit en geen netkosten. Er wordt dus geen rekening gehouden met de stroom die je op het net zet (injectie) én het afnamestuk dat je niet betaalt omdat je een terugdraaiende teller hebt (afname - gemeten netverbruik). 
Op die manier worden de netkosten volledig gedragen door elektriciteitsverbruikers zonder lokale elektriciteitsproductie. Door de invoering van het prosumententarief zal iedereen die het net gebruikt ook bijdragen.

Wat betekent dat voor onze klanten met zonnepanelen?
Dit hangt af van je netbeheerder en het geïnstalleerd vermogen van je omvormer. Als het vermogen van je omvormer kleiner of gelijk is aan 10 kVA, zal je in 2017 onderstaand bedrag (incl.21% BTW) per kVa moeten betalen.
Voorbeeld: je hebt een installatie met een vermogen van 5 kVa en de netbeheerder in jouw regio is Iverlek, dan betaal je voor het jaar 2017: 5 x € 104,89 = € 524,45.

Je kan je distributiebeheerder hier terugvinden. 

Op de websites van de VREG, Eandis en Infrax vind je extra informatie over het prosumententarief.

Wat met mijn voorschotfacturen?
We passen je voorschotbedrag aan in functie van het prosumententarief. Zo vermijden we een onaangename verrassing bij je jaarafrekening.

Kan ik op eender welk dak zonnepanelen laten plaatsen?

Uiteraard dien je rekening te houden met de oriëntatie van je dak: zuidelijke richting is ideaal. Het is echter ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een dak met een afwijking van 45° in westelijke of oostelijke richting. Een dak met een oriëntatie naar het noorden leent zich er niet toe om zonnepanelen te plaatsen.
Wat betreft het materiaal van je dak, is de installatie van zonnepanelen mogelijk op eender welk type behalve op een asbestleien dak en dit omwille van grote gezondheidsrisico's voor de installateurs.

Onze inzet wordt beloond. Greenpeace ranking van 18/20 voor duurzaamheid!

Lees onze blog

Hoe kunnen we je helpen?

Onze klantendienst staat klaar voor jou
0800 17 900
Onze klantendienst is gesloten.
Je kan ons bereiken op weekdagen van 8u tot 18u.